Mamazone

Dieta dla mózgu dziecka – jakie pokarmy wspierają intelekt?

5 sierpnia 2025
Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska

Dietetyk kliniczny i sportowy

Zdrowie mózgu i układu nerwowego dziecka zaczyna się na talerzu. To, co zjada ono każdego dnia, wpływa na rozwój zdolności poznawczych, tworzenie nowych komórek nerwowych i samopoczucie. Dlatego, jeśli chcesz zapewnić dziecku: lepszą koncentrację, sprawniejszą pamięć i równowagę emocjonalną, zadbaj, aby jego posiłki były dobrze zbilansowane. Co najbardziej odżywia mózg dziecka? Jakie składniki pogarszają funkcje poznawcze? I jakie jest najlepsze źródło energii dla mózgu dziecka?

dziecko ze zdrową żywnością
Depositphotos

Dieta a mózg dziecka – co jeść na rozwój mózgu?

Kształtowanie mózgu i układu nerwowego dziecka rozpoczyna się w okresie płodowym, a intensywne zmiany w ich strukturze trwają przez pierwsze 3 lata życia. Mózg noworodka stanowi zaledwie 1/4 rozmiaru mózgu dorosłego, jednak już w 1. roku życia podwaja swoją objętość. Do 3. roku życia osiąga ponad 80% wielkości mózgu osoby dorosłej. To właśnie ten czas ma największe znaczenie dla przyszłego zdrowia i rozwoju dziecka, wpływając na jego funkcjonowanie w dorosłości.

Jednym z fundamentów zdrowia mózgu jest dieta. Przez pierwsze miesiące życia dziecka jego podstawowym pokarmem jest mleko (kobiece lub modyfikowane). Zawiera ono kompozycję, m.in.: kwasów tłuszczowych, białka, laktozy, oligosacharydów czy choliny, które kształtują układ nerwowy i dostarczają mu energii.

Jeśli zaczynasz wprowadzać pierwsze pokarmy dziecku, miej na uwadze ich wpływ na funkcje poznawcze. W diecie malucha nie może więc zabraknąć: warzyw, owoców, ryb, jajek czy dobrej jakości tłuszczu dostarczającego m.in. kwasów tłuszczowych omega-3.

Wraz z wiekiem dziecka jego organizm stopniowo będzie potrzebował bardziej urozmaiconej diety, a jej bazą powinny być produkty o niskim stopniu przetworzenia takie jak, m.in.: orzechy, strączki, oleje roślinne, pełnoziarniste produkty zbożowe, nabiał, chude mięso, tłuste ryby oraz warzywa i owoce bogate w antyoksydanty.

Jakie składniki odżywcze wspierają rozwój mózgu dziecka?

W menu dziecka, którego celem jest wspieranie pracy mózgu, powinny się znaleźć witaminy, składniki mineralne i makroskładniki, jak np.:

  • Białko – jest składnikiem budulcowym neuroprzekaźników, które odpowiadają za przekazywanie sygnałów między komórkami nerwowymi.

  • Cholina – wspiera funkcje poznawcze, bierze udział w wytwarzaniu neuroprzekaźnika (acetylocholiny), uczestniczy w rozwoju mózgu płodu i dziecka w pierwszych latach jego życia.

  • Cynk – wspomaga procesy zapamiętywania i uczenia się, a także wpływa na produkcję i prawidłowe działanie neuroprzekaźników.

  • Kwasy tłuszczowe omega-3 – składnik budulcowy błon komórek nerwowych, wspomagają zapamiętywanie, koncentrację i hamują proces neurodegeneracji.

  • Witamina D – uczestniczy w produkcji neuroprzekaźników i rozwoju neuronów.

  • Witaminy z grupy B – wspierają przewodnictwo nerwowe, biorą udział w syntezie neuroprzekaźników, wpływają na lepsze zapamiętywanie i poprawę koncentracji.

  • Żelazo – pomaga dostarczyć tlen do mózgu. Jego niedobór może zaburzać funkcje poznawcze i hamować rozwój funkcji psychomotorycznych dziecka.

Jakie jedzenie lubi mózg?

Mózg dobrze funkcjonuje, jeśli w jadłospisie pojawią się produkty naturalne, świeże i nieprzetworzone. Ważnym elementem diety dziecka będą więc, m.in.:

  • Jaja – w każdej postaci. Są jednym z lepszych źródeł choliny.

  • Dobrej jakości mięso – np. wołowina, jagnięcina. Jest źródłem: żelaza, cynku i białka.

  • Orzechy – wszystkie rodzaje w naturalnej postaci. Uzupełniają: cynk, żelazo, zdrowe tłuszcze i białko.

  • Owoce – polecane na surowo. Najlepsze owoce dla mózgu dziecka to, m.in.: borówka, jagoda, malina, truskawka czy jeżyna. Dostarczają polifenoli usprawniających pracę mózgu.

  • Produkty z pełnego przemiału – to, np.: pełnoziarnisty chleb, ciemny makaron, kasze i płatki zbożowe. Wzbogacają dietę o: błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, cynk i magnez.

  • Tłuste ryby morskie – np.: łosoś, makrela, śledź, sardynki, które są zasobne w kwasy omega-3.

  • Warzywa – w każdej postaci. Są źródłem: błonnika, antyoksydantów, witaminy C i karotenoidów.

Co jest najlepszym paliwem dla mózgu?

Mózg dziecka czerpie energię głównie z glukozy. W tym przypadku również zadbaj, aby pochodziła z wartościowych źródeł, np. produktów bogatych w węglowodany złożone. Glukoza, która w nich się znajduje, uwalnia się powoli do krwiobiegu i nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co mogłoby skutkować u dziecka zaburzeniami koncentracji.

Polecanym źródłem węglowodanów dla dzieci są, m.in.:

  • owoce;

  • warzywa skrobiowe;

  • kasze gruboziarniste;

  • nasiona roślin strączkowych;

  • produkty zbożowe, np.: ciemne pieczywo i makaron, płatki owsiane, ryż.

Dieta dziecka a koncentracja

Dzieci w wieku szkolnym przyswajają wiedzę znacznie lepiej, gdy ich koncentracja jest na wysokim poziomie. Wspiera ją dieta bogata w: magnez, kwasy omega-3, witaminy z grupy B i antyoksydanty. Natomiast nadmiar: cukru, konserwantów, sztucznych barwników i kofeiny może osłabiać zdolność skupienia uwagi.

Jakie produkty wzmacniają koncentrację u dziecka?

Pomocne przy utrzymaniu koncentracji i uważności są, np.:

  • orzechy;

  • pestki i nasiona;

  • owoce jagodowe;

  • tłuste ryby morskie;

  • kakao i gorzka czekolada;

  • zielone warzywa liściaste;

  • pełnoziarniste produkty zbożowe.

Jakie produkty osłabiają koncentrację u dziecka?

Do produktów zaburzających skupienie i uwagę zalicza się, m.in.:

  • słodkie napoje gazowane i energetyki;

  • fast foody i żywność wysoko przetworzoną;

  • słodycze i wszelkie produkty bogate w cukier;

  • produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy;

  • niektóre barwniki spożywcze, np.: tartrazyna, żółcień chinolinowa, żółcień pomarańczowa.

Dieta dla mózgu dziecka – jak komponować jadłospis?

W diecie wspomagającej rozwój mózgu dziecka postaw na różnorodność. Im więcej wartościowych produktów na talerzu, tym więcej otrzyma niezbędnych składników odżywczych, które wspierają jego koncentrację, pamięć i kreatywność. O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Na dzień zaplanuj ok. 4–5 posiłków.

  • Potrawy urozmaicaj źródłami węglowodanów złożonych.

  • Mniej więcej 2–3 razy w tygodniu zaplanuj posiłek zawierający tłustą rybę morską.

  • Zadbaj, aby dziecko w ciągu dnia spożywało odpowiednią ilość płynów dostosowaną do jego wieku.

  • Każde danie uzupełniaj składnikiem zawierającym dobrej jakości tłuszcz, takim jak: awokado, orzechy, oleje roślinne, ryby czy masło.

  • W każdym posiłku uwzględnij warzywo lub owoc. Mogą być one: surowe lub podawane w formie gotowanej, pieczonej, jako zupy, sałatki czy koktajle.

  • Mózg do rozwoju i sprawnego funkcjonowania potrzebuje białka, dlatego w diecie dziecka nie może zabraknąć: jaj, produktów mlecznych, tofu, strączków, ryb i nisko przetworzonego mięsa.

Co osłabia mózg dziecka?

Niekorzystny wpływ na mózg dziecka ma przetworzona żywność bogata w cukier i niezdrowe tłuszcze. Poza dietą na funkcje kognitywne i rozwój układu nerwowego negatywnie oddziałuje niehigieniczny styl życia – brak ruchu i długie godziny przed ekranem mogą prowadzić do problemów z koncentracją, pamięcią i emocjami.

Zbyt krótki sen również źle wpływa na mózg dziecka, które potrzebuje więcej odpoczynku niż dorośli. Przykładowo dzieci w wieku 6–12 lat powinny spać nawet 11 godzin, aby zregenerować układ nerwowy, przetwarzać informacje i rosnąć.

Nie bez znaczenia pozostaje tu także ich sfera emocjonalna. Dzieci doświadczające lęków, stresu lub życia w złych warunkach socjoekonomicznych mogą mieć problemy z: prawidłowym rozwojem poznawczym, regulacją emocji oraz funkcjonowaniem społecznym.

Jak usprawnić pracę mózgu dziecka?

Na rozwój mózgu dziecka wpływa zróżnicowana dieta bogata w: warzywa, owoce, dobre tłuszcze, białko i antyoksydanty. Równie ważna jest aktywność fizyczna, która poprawia krążenie i dotlenia mózg. Warto także dbać o sprawność intelektualną poprzez czytanie, zagadki logiczne czy naukę języków. Wszystkie te elementy wspierają rozwój poznawczy, emocjonalny i fizyczny, poprawiając koncentrację, pamięć i zdolność uczenia się.

Bibliografia

Więcej o tym, jak dbamy o jakość naszych treści znajdziesz w Polityce Redakcyjnej Mamazone.pl.

  1. Cusick S. E., Georgieff M. K., The Role of Nutrition in Brain Development: The Golden Opportunity of the “First 1000 Days”, J Pediatr. 2016 Jun 3;175:16–21.

  2. McCarthy C., (2018), The crucial brain foods all children need, Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/blog/brain-food-children-nutrition-2018012313168

  3. Mou Y. i in., Dietary patterns, brain morphology and cognitive performance in children: Results from a prospective population-based study, Eur J Epidemiol. 2023 May 8;38(6):669–687.

  4. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, (2024), Normy żywienia 2024, https://www.pzh.gov.pl/normy-zywienia-2024/

  5. Narodowy Fundusz Zdrowia, (2024), 10 sposobów na zdrowy sen dziecka, pacjent.gov.pl. https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/10-sposobow-na-zdrowy-sen-dziecka


Więcej na ten temat