Mamazone

Ciąża a dieta roślinna – najważniejsze zasady żywienia i suplementacji. Przepisy

29 września 2025
Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska

Dietetyk kliniczny i sportowy

Ciąża to czas wielu wyzwań – regularnych badań, troski o dobrostan psychiczny oraz dbałości o zdrową, zbilansowaną dietę. Właśnie w kontekście odżywiania często pojawia się temat diety roślinnej, która wciąż budzi sporo kontrowersji. Kobiety, które praktykują taki sposób żywienia, nierzadko spotykają się z krytyką – zarówno ze strony bliskich, jak i często niestety lekarzysugerujących zmianę diety na czas ciąży. Tymczasem najnowsze rekomendacje wskazują, że odpowiednio zbilansowana dieta roślinna – uzupełniona właściwą suplementacją – jest w pełni bezpieczna także w tym wyjątkowym okresie. Jak więc zaplanować dietę roślinną na okres ciąży?

Kobieta w ciąży na diecie roślinnej przygotowująca sałatkę.
Depositphotos

Jak powinna wyglądać dieta roślinna w ciąży? Najważniejsze zasady

Do najpopularniejszych diet roślinnych należą dieta wegetariańska wykluczająca mięso, ryby i podroby, oraz dieta wegańska eliminująca wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego.

Ponieważ obie te diety eliminują duże grupy produktów spożywczych, często budzą kontrowersje i skłaniają do pytania, czy są w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Szczególne obawy dotyczą kobiet w ciąży, które powinny zwracać wyjątkową uwagę na sposób odżywiania, aby wspierać prawidłowy rozwój dziecka.

Co mówią badania naukowe na temat diet roślinnych w ciąży? Okazuje się, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby je kontynuować w tym okresie. Istotne jest jednak ich odpowiednie zaplanowanie i zbilansowanie. Poniżej najważniejsze zasady, o których warto pamiętać:

  • Dbaj o urozmaicenie diety – w diecie uwzględniaj jak najwięcej: warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych, kasz i innych produktów zbożowych, a także: orzechów, pestek i tłuszczów roślinnych.

  • Jedz więcej białka – to najważniejszy makroskładnik w diecie kobiet w ciąży. Do jego roślinnych źródeł należą strączki i ich przetwory oraz orzechy i nasiona. Na diecie wegetariańskiej uwzględniaj dodatkowo produkty mleczne i jaja.

  • Wybieraj dobrej jakości źródła węglowodanów – sięgaj po: pełnoziarniste pieczywo, kasze, strączki, otręby, ciemne makarony i ryż, które dostarczają sporo błonnika. Ogranicz natomiast wyroby na bazie białej mąki i słodycze.

  • Nie bój się tłuszczu – w każdym posiłku uwzględniaj tłuszcze (zwłaszcza roślinne), które są niezbędne dla rozwoju układu nerwowego dziecka. Mogą to być: oleje, oliwa z oliwek, orzechy, awokado, pestki np. siemię lniane i pestki dyni.

  • Zachowaj regularność posiłków – w ciąży zaleca się spożywać ok. 4–5 posiłków na dobę w regularnych odstępach co ok. 3 godz.

  • Jedz więcej kalorii – w I trymestrze jedz o 85 kcal więcej, w II – o 285 kcal, a w III – o 475 kcal.

  • Pamiętaj o nawodnieniu – w ciąży wypijaj ok. 2,3 l płynów dziennie. Bazuj głównie na wodzie.

Czy dieta wegańska jest bezpieczna w ciąży?

Ten model diety wzbudza najwięcej kontrowersji, ponieważ wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Zawierają one, m.in.: łatwo przyswajalne białko, żelazo, cynk czy witaminę B12, której w roślinach nie ma – stąd obawy o możliwość niedoborów i związane z tym ryzyko dla zdrowia matki oraz dziecka.

Jak się okazuje, odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie – w tym dieta wegańska – mogą być bezpieczne w ciąży i na każdym etapie życia dziecka.

Badania pokazują, że przy odpowiednim zbilansowaniu i wsparciu suplementacyjnym przebieg ciąży i przyrost masy ciała dziecka są prawidłowe, a sama dieta może nieść za sobą sporo korzyści zdrowotnych.

Czy można jeść produkty roślinne w czasie ciąży?

Dieta kobiety w ciąży powinna opierać się głównie na produktach roślinnych. Specjaliści zalecają, aby połowę talerza zajmowały warzywa – szczególnie zielone warzywa liściaste bogate w kwas foliowy – i owoce. Kolejną ćwiartkę powinny stanowić źródła węglowodanów, takie jak kasze czy rośliny strączkowe, które są bogate w składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B.

Najważniejsze składniki odżywcze na diecie roślinnej w ciąży

Jeśli jesteś kobietą ciężarną i chcesz zadbać o zdrowie swoje i swojego dziecka, zwróć uwagę na te składniki odżywcze:

  • Białko – najważniejszy budulec wszystkich tkanek rozwijającego się dziecka. W diecie wegańskiej sięgaj po: strączki, tofu, tempeh, komosę ryżową, orzechy i nasiona. W przypadku diety wegetariańskiej dodaj jeszcze jajka i nabiał.

  • Żelazo – bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i transportuje tlen do wszystkich komórek. Znajdziesz je w roślinach strączkowych, zielonych warzywach, produktach pełnoziarnistych, orzechach i pestkach. Dla lepszego wchłaniania łącz te produkty ze źródłami witaminy C.

  • Cynk – niezbędny w procesie kształtowania układu odpornościowego i nerwowego dziecka. Jego źródła, to: rośliny strączkowe, orzechy, pestki, produkty pełnoziarniste, a także nabiał i jaja.

  • Jod – odgrywa istotną rolę w rozwoju mózgu i tarczycy dziecka. Jego źródłem są wodorosty i sól jodowana, jednak ze względu na wysokie ryzyko niedoboru zaleca się suplementację.

  • Kwasy omega-3 (zwłaszcza DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy) – niezbędne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego i wzroku płodu. Kwas alfa-linolenowy (ALA) znajduje się w: siemieniu lnianym, nasionach chia i orzechach włoskich, natomiast DHA powinien być dostarczany z suplementów na bazie alg, ponieważ przekształcanie ALA w DHA jest niewystarczające.

  • Kwas foliowy – chroni przed wadami cewy nerwowej u dziecka. Znajduje się w zielonych warzywach, produktach zbożowych, roślinach strączkowych. W ciąży zaleca się też jego suplementację.

  • Witamina B12 – wspiera rozwój układu nerwowego i zapobiega poważnym wadom rozwojowym. Ponieważ nie występuje w roślinach, zarówno weganki, jak i wegetarianki powinny ją suplementować.

Suplementacja kobiet w ciąży na diecie roślinnej

Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie tradycyjnej, czy roślinnej warto, abyś wspierała się odpowiednią suplementacją w trakcie ciąży. Jednakże o tym, jakie preparaty należy przyjmować, zawsze decyduje lekarz prowadzący.

Na czas trwania ciąży często zalecane są:

  • jod;

  • żelazo;

  • witamina D;

  • kwas foliowy;

  • kwasy omega-3;

  • witamina B12 (zawsze w przypadku diety wegańskiej).

Czego absolutnie nie jeść i nie pić w ciąży, będąc na diecie roślinnej?

Weganki i wegetarianki powinny unikać w diecie przede wszystkim:

  • alkoholu;

  • niedomytych warzyw i owoców;

  • produktów wysokoprzetworzonych;

  • niedogotowanych roślin strączkowych;

  • niepasteryzowanych napojów roślinnych;

  • produktów, na których zaczyna się pojawiać pleśń.

Dieta roślinna w ciąży – proste przepisy

Przepisy na pełnowartościowe posiłki dla kobiet w ciąży na diecie roślinnej wcale nie muszą być skomplikowane. Poniżej zamieszczamy kilka prostych propozycji.

Krem ze słodkich ziemniaków i czerwonej soczewicy

Składniki (2 porcje):

  • 2 średnie słodkie ziemniaki;

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy;

  • 1 mała cebula;

  • 1 ząbek czosnku;

  • 400 ml domowego bulionu warzywnego;

  • 1 łyżka oliwy z oliwek;

  • sól;

  • pieprz;

  • ulubione przyprawy np. kurkuma, imbir.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie, dodaj pokrojone ziemniaki i soczewicę.

  2. Zalej bulionem i gotuj ok. 20 min, aż ziemniaki i soczewica będą miękkie.

  3. Zblenduj na gładki krem, dopraw solą, pieprzem i przyprawami.

Jaglanka na słono z warzywami i nasionami

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej;

  • 2/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego;

  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy;

  • 1/3 papryki czerwonej;

  • 1/2 marchewki;

  • 1–2 garście szpinaku lub jarmużu;

  • 1 łyżka nasion słonecznika lub dyni;

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek;

  • sól;

  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj w wodzie lub bulionie według instrukcji na opakowaniu.

  2. Warzywa pokrój i podsmaż na oliwie, dodaj szpinak pod koniec smażenia.

  3. Wymieszaj kaszę z ciecierzycą i warzywami, dopraw solą i pieprzem.

  4. Posyp nasionami przed podaniem.

Ekspresowa muffinka owocowa

Składniki:

  • 2–3 łyżki płatków owsianych;

  • 1 pokrojony banan;

  • garść borówek;

  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej;

  • 1 łyżeczka ksylitolu;

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

  • 2 łyżki napoju roślinnego;

  • 1/2 miarki odżywki białkowej.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w kubku lub miseczce.

  2. Wstaw do mikrofalówki na ok. 2 min, aż muffinka lekko urośnie i zetnie się w środku.

Bibliografia

Więcej o tym, jak dbamy o jakość naszych treści znajdziesz w Polityce Redakcyjnej Mamazone.pl.

  1. Barańska M. i in., Żywienie kobiet w okresie ciąży – teoria i praktyka, Instytut Matki i Dziecka, Zakład Żywienia, Warszawa 2021.

  2. Kibil I.: Wege. Dieta roślinna w praktyce, PZWL, Warszawa, 2019.

  3. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, Normy żywienia dla populacji Polski – 2024, https://www.pzh.gov.pl/normy-zywienia-2024/.


Więcej na ten temat