Z czego składa się zupa buraczkowa?
Zupa buraczkowa dla dziecka to lekka, odżywcza i delikatna potrawa, która powinna być dostosowana do wieku malucha i jego etapu rozszerzania diety. Oto typowy skład zupy buraczkowej dla dziecka (od ok. 6.–7. miesiąca życia, zależnie od zaleceń pediatry).
Buraki czerwone – najlepiej upieczone lub ugotowane wcześniej, obrane i starte na tarce.
Marchew – jako źródło beta-karotenu, który wspiera m.in. zdrowie narządu wzroku i błon śluzowych.
Ziemniak (1 mały) – jako źródło energii, potasu dobrego dla serca i witaminy C.
Woda lub wywar warzywny (ok. 300–400 ml) – bez soli, najlepiej domowy.
Oliwa z oliwek extra virgin – źródło tłuszczów nienasyconych, kwasów tłuszczowych niezbędnych do przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także witaminy E i polifenoli.
Chude mięso – źródło pełnowartościowego białka.
Produkty zbożowe – np. kasza jaglana, ryż lub makaron.
Opcjonalnie: pietruszka korzeń lub liść (niewielka ilość), które nadadzą delikatny aromat i wzbogacą danie o żelazo niehemowe i witaminę C.
Do zupy dla dzieci po 1. roku życia można dodać również pół łyżeczki soli, a także obrane ząbki czosnku (szczególnie w okresie jesienno-zimowym, aby naturalnie wzmocnić odporność malucha).
Należy pamiętać o tym, że konsystencja składników powinna być dobrana do wieku dziecka. Dla maluszków w wieku 6.–7. miesięcy najlepszym wyborem będzie zupa krem. Powyżej 7. miesiąca życia można stopniowo zmieniać sposób podania – do zupy dodaj przygotowane warzywa i drobno je posiekaj.
Przeczytaj również:

Zupka brokułowa – od jakiego wieku dziecka? Jak przygotować? Przepisy
Właściwości zupy buraczkowej
Zupa buraczkowa to jedna z najzdrowszych zup warzywnych. Jakie ma właściwości?
Wspiera funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego
Buraki są bogate w witaminę B9. Odgrywa ona ważną rolę m.in. w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego.
Wzmacnia odporność i układ sercowo-naczyniowy
Zupa buraczkowa dostarcza: witaminę C, beta-karoten i innych związki o właściwościach antyoksydacyjnych, które wspomagają układ odpornościowy i chronią organizm przed infekcjami. To szczególnie cenna cecha w sezonie jesienno-zimowym.
Zupa, która bazuje na burakach, ma korzystny wpływ również na układ sercowo-naczyniowy dziecka. Wynika to z tego, że są to warzywa będące źródłem m.in. witaminy B9, betainy i potasu.
Przeczytaj również:

Kulki mocy dla dzieci – jak zrobić, rodzaje, przepisy
Działa ochronnie na wątrobę
Buraki są bardzo dobrym źródłem antyoksydantów, a także witaminy B9. Są to składniki, które wykazują działanie ochronne na wątrobę. W związku z tym spożywanie zupy z buraka może chronić ten ważny organ, który odpowiada m.in. za sprawne usuwanie toksyn z organizmu dziecka.
Zupa buraczkowa – od kiedy można podać ją dziecku?
Zupę buraczkową można wprowadzić do diety dziecka już od 6. lub 7. miesiąca życia, czyli na początku rozszerzania diety – przy czym należy pamiętać, że w przypadku najmłodszych dzieci powinna mieć ona konsystencję zupy kremu.
Zupa buraczkowa dla malucha powinna być: lekkostrawna, naturalna i pozbawiona soli oraz intensywnych przypraw. Najlepiej używać warzyw ze sprawdzonego źródła (ekologicznych lub z własnego ogródka), a buraki przed gotowaniem dobrze wyszorować lub obrać.
Zupę można przygotować na bazie: wody, wywaru warzywnego lub domowego bulionu warzywnego z chudego mięsa (np. indyka). Ugotowane warzywa najlepiej zblendować lub rozdrobnić, dostosowując konsystencję do wieku dziecka.
Przepis na pyszną zupę buraczkową dla maluchów
Jak najprościej i najszybciej przygotować zupę buraczkową dla malucha?
Składniki:
1 mały burak,
1 mała marchew,
1 ziemniak,
300 ml wody lub wywaru warzywnego,
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
Warzywa obierz. Marchew, buraka i ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki.
Zalej wszystkie składniki wodą lub domowym wywarem warzywnym i gotuj zupę do miękkości warzyw.
Dodaj oliwę na koniec gotowania.
Zblenduj na gładki krem za pomocą blendera.
Przeczytaj również:

Przyprawy w diecie dziecka – które są zalecane, a których lepiej unikać?
Pierwsza zupka buraczkowa (od 6. miesiąca)
Dla niemowląt w 6. miesiącu zaleca się zaczynać od łyżeczki purée z gotowanego buraka zmieszanego z ziemniakiem. Zupka powinna być jednolita, bez kawałków. Nie dodajemy soli, śmietany ani przypraw.
Zupa buraczkowa z indykiem (od 7.–8. miesiąca)
Składniki:
1 mały burak,
1 ziemniak,
30 g gotowanego indyka,
300 ml wody,
1 łyżeczka tłuszczu (np. oliwy z oliwek extra virgin).
Mięso ugotuj osobno lub razem z warzywami. Ugotowane składniki zblenduj z dodatkiem oliwy lub podaj zupę z małymi kawałkami mięsa i warzyw.
Przeczytaj również:

Kleik ryżowy – od kiedy, jak zrobić, przepisy
Zupa buraczkowa z kaszą jaglaną
Kasza jaglana to dobry dodatek, który dostarcza energię i błonnik, a przy tym jest lekkostrawny. Po ugotowaniu warzyw dodaj ugotowaną kaszę jaglaną (ok. 1 łyżka stołowa) i wszystko wymieszaj lub częściowo zblenduj.
Zupa krem z buraka i jabłka dla małych smakoszy
Burak i jabłko to doskonałe połączenie smakowe. Dodaj do gotującej się zupy kawałek obranej słodkiej odmiany jabłka i wszystko razem zblenduj. Taka wersja zupy jest delikatna i aromatyczna.
Przyda się również garść natki pietruszki – użyj jej do posypania zupy. Dzięki temu danie zyska nie tylko niepowtarzalny smak, ale i więcej: witaminy C, witaminy B9 i żelaza niehemowego.
Czy buraki uczulają? Na co zwrócić uwagę?
Buraki rzadko wywołują reakcje alergiczne, ale jak przy każdym nowym produkcie, należy obserwować dziecko przez 2–3 dni po pierwszym podaniu. U niektórych dzieci mocz i kał mogą zmienić kolor na czerwony po spożyciu buraków, ale jest to zupełnie naturalne i niegroźne.
Zupka buraczkowa – kiedy nie podawać?
Alergia na buraki występuje rzadko, ale jest możliwa. W przypadku jej zdiagnozowania wszelkie dania na bazie buraków (w tym zupa) są niewskazane.
Jak często podawać zupę buraczkową?
Nie ma jednej reguły, jeśli chodzi o częstość podawania zupy z buraków. Można włączyć ją do jadłospisu np. 1–2 razy w tygodniu jako element urozmaiconej diety. Nadmiar buraka może powodować wzdęcia lub lekkie przebarwienia moczu, dlatego warto zachować umiar.
Dużo zależy od indywidualnych preferencji dziecka. Nie należy zmuszać go do częstego jedzenia buraków, ponieważ może spowodować to niechęć do warzyw.
Jeśli dziecko nie chce nawet sprawdzić, jak smakuje takie danie, można spróbować podać zupę na różne sposoby (zgodnie ze schematem rozszerzania diety). Być może dziecku bardziej przypadnie do gustu zupa z dodatkiem ziemniaków, soku z cytryny, czy taka, która będzie miała młode buraczki w kawałkach. Warto eksperymentować z różnymi składnikami, sposobami podania, a także konsystencją dania.
Zupa z buraków to zdrowy i lekkostrawny posiłek, który wyróżnia się ciekawym kolorem (co może pobudzać apetyt niejadka). Warto uwzględniać ją w jadłospisie już od najmłodszych lat!