Brokuły – wartościowy składnik w diecie
Brokuł bez wątpienia można uznać za jedno z najzdrowszych warzyw. Są one źródłem: błonnika, polifenoli, witamin (C, K i A), a także: kwasu foliowego, potasu oraz sulforafanu – związku o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwnowotworowych.
Regularne spożywanie brokułów niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych takich jak, np.:
regulacja poziomu cukru we krwi;
wzmocnienie odporności organizmu;
zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów;
wsparcie pracy układu sercowo-naczyniowego;
ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym;
poprawa trawienia i pracy jelit dzięki wysokiej zawartości błonnika;
wspomaganie zdrowia kości dzięki zawartości witaminy K i wapnia;
korzystny wpływ na wzrok ze względu na wysoką zawartość witaminy A i luteiny.
Oprócz tego warzywo to jest niskokaloryczne – 100 g brokuła to jedynie 30 kcal.
Przeczytaj również:

Czy pizza może być zdrowa? Pomysły na pizzę dla dzieci
Kiedy wprowadzić dziecku brokuły?
Warto, aby brokuły były także stałym elementem diety dziecka. Ich charakterystyczny, intensywny smak może na początku nie przypaść maluchowi do gustu, jednak nie zrażaj się.
Możesz podawać mu je w połączeniu z innymi, łagodniejszymi warzywami – na przykład w formie zupek czy przecierów. Warzywo to najlepiej wprowadzić do diety dziecka po 6. miesiącu życia.
W jakiej formie podawać dziecku brokuły?
Podczas 6.–8. miesiąca – najlepiej podawać je gotowane na parze i dobrze rozdrobnione lub zmiksowane na gładkie purée. Mogą być same albo z dodatkiem, np.: ziemniaka, marchewki, dyni czy kaszki.
Po 8. miesiącu – powoli można wprowadzać całe różyczki ugotowane na parze lub w wodzie (ważne, aby były miękkie). W takiej formie sprawdzą się do nauki jedzenia metodą BLW.
Po 1. roku życia – dziecko może już jeść brokuły w różnych formach, np. jako składnik: zup, zapiekanek, makaronów, kotlecików warzywnych czy past kanapkowych.
Jak się robi zupę brokułową?
Zupy warzywne – w tym brokułowa – są niezwykle proste do przygotowania i nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć pożywny, smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny.
Bazą mogą być: ziemniaki, marchewka, cebula czy pietruszka, a głównym bohaterem – oczywiście brokuły. Warzywa wystarczy ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody lub bulionu warzywnego, a następnie zmiksować na krem lub pozostawić w wersji z kawałkami.
Co się dodaje do zupy brokułowej?
Zupę brokułową możesz wzbogacić o różne składniki, które dodadzą jej smaku i wartości odżywczych.
W wersji podstawowej przygotujesz ją:
ze świeżych lub mrożonych brokułów;
z bulionu warzywnego lub wody jako bazy;
z ziemniaków, które nadają jej kremowej konsystencji;
z marchewki lub pietruszki, które łagodzą smak brokułów i dodają naturalnej słodyczy.
Aby zwiększyć jej właściwości sycące, możesz dodać do niej, np.:
ryż;
drobny makaron;
kaszę, np.: kuskus, jęczmienną, jaglaną.
Jeśli zupa jest zbyt rzadka, warto do niej dodać:
śmietanę lub jogurt grecki;
łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej.
Czym podkręcić smak zupy brokułowej?
Przygotowując zupkę brokułową dla niemowlaka, możesz wzbogacić jej smak dodatkiem: marchewki, batata, pietruszki lub odrobiny oliwy z oliwek.
W wersji dla starszych dzieci i dorosłych do zupy warto dodać: cebulę, por, czosnek oraz przyprawy, takie jak majeranek czy koperek.
Ciekawym urozmaiceniem będzie również ser, np.: parmezan, cheddar lub mascarpone. Zupę – zwłaszcza w formie kremu – można dodatkowo doprawić: oliwą z oliwek, kolorowym pieprzem lub słodką śmietaną.
Kiedy nie podawać dziecku zupki brokułowej?
Zupki z brokułów nie powinny być podawane dziecku, jeśli często cierpi na kolki lub bóle brzucha. Brokuły zawierają dużo błonnika i cukrów złożonych, które mogą nasilać wzdęcia i inne dolegliwości jelitowe u dzieci z wrażliwym układem pokarmowym.
Dzieci z nadwrażliwością lub alergią na brokuły również nie powinny ich spożywać. Choć takie reakcje zdarzają się rzadko, warto zachować czujność. Jeśli po zjedzeniu brokułów u dziecka pojawią się: wysypka, zaczerwienienie skóry, ból brzucha, nudności lub wymioty, natychmiast przerwij ich podawanie i skonsultuj się z lekarzem.
Zupa krem z brokuła dla niejadka – przepis
Składniki na 4 porcje:
1 główka brokuła;
3–4 ziemniaki;
1 marchewka;
1 mały por;
1 mała cebula;
1 łyżka oliwy z oliwek;
1 l wody lub bulionu warzywnego;
szczypta soli;
zioła: natka pietruszki, majeranek lub koperek – wedle uznania;
opcjonalnie: serek topiony.
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki i marchewkę, a następnie pokroić w kostkę.
Podzielić brokuł na różyczki. Zielone łodyżki pokroić na mniejsze kawałki.
Odkroić zielone liście pora, białą część pokroić w półplasterki i sparzyć wrzątkiem.
Cebulę drobno posiekać.
Na dno garnka wlać oliwę, dodać cebulę i por, zeszklić na małym ogniu.
Dorzucić marchewkę i ziemniaki, zalać wodą lub bulionem.
Całość gotować ok. 10 min.
Dodać brokuły, gotować kolejne 5–7 min, aż brokuł zmięknie.
Dodać zioła i sól.
Gorący bulion na chwilę odstawić do przestygnięcia, a następnie całość zmiksować na gładki krem.
Podawać np. z: jogurtem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Aby wzmocnić smak, można dodać rozdrobniony ser topiony.
Przeczytaj również:
Czy dziecko może jeść parówki?
Zupa brokułowa z ziemniakami – przepis
Składniki na ok. 4 porcje:
1 główka brokuła;
4 ziemniaki;
1 duża marchew;
1/2 korzenia pietruszki;
1 mały por (jasna część);
1 łyżka masła klarowanego;
1 liść laurowy;
3 ziarna ziela angielskiego;
1,5 l wody lub bulionu warzywnego;
szczypta soli i pieprzu;
świeży koperek lub natka pietruszki do posypania;
(opcjonalnie) ugotowana kasza jaglana, kuskus lub jęczmienna.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Marchew i pietruszkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce.
Pora pokroić wzdłuż, a następnie w półplasterki.
Brokuł umyć i odkroić różyczki od łodygi.
W dużym garnku rozgrzać masło klarowane. Dodać pokrojony por. Mieszając, podsmażać go przez chwilę, aż zmięknie i zacznie pachnieć.
Dodać pozostałe warzywa (oprócz brokułów), zalać wodą lub bulionem. Dodać listek laurowy oraz ziele angielskie.
Zmniejszyć ogień na średni i gotować przez ok. 15 min – do momentu, aż warzywa zmiękną. Brokuły dodać do garnka z warzywami i gotować jeszcze przez 5–7 min, aż będą miękkie.
Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie.
Pod koniec gotowania zupę doprawić do smaku: solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
Podawać na ciepło samodzielnie lub z dodatkiem: grzanek, kaszy albo z kleksem śmietanki.