Mamazone

Musy dla dzieci – domowe czy sklepowe? Jak je przygotować samodzielnie

11 czerwca 2025
Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska
Agata Soroczyńska

Dietetyk kliniczny i sportowy

Jednym z ważniejszych elementów diety dziecka są owoce i warzywa. Świeże owoce mogą z powodzeniem zastąpić słodycze, a warzywa – wzbogacić smak i wartość odżywczą posiłków. Żeby maluchy i starsze dzieci chętniej po nie sięgały, warto podawać je w atrakcyjnej formie np. w postaci koktajli, sałatek czy musów. Te ostatnie można z powodzeniem znaleźć w sklepach, dlatego wielu rodziców wybiera je jako szybką przekąskę. Tylko co lepsze – domowy mus czy ten ze sklepu?

Musy dla dzieci – domowe czy sklepowe? Jak je przygotować samodzielnie
Depositphotos

Musy dla dzieci – rodzaje i wartości odżywcze

Idąc do sklepu, znajdziemy tam szeroki wybór musów dla dzieci – od tych zrobionych z samych owoców po wzbogacane, np.: warzywami, płatkami owsianymi, kaszą jaglaną, ryżem, jogurtem, nasionami chia czy wiórkami kokosowymi, które mają zapewnić większą sytość po posiłku i urozmaicić smak.

Opakowanie musów ma wygodne opakowanie w formie tubki z dzióbkiem, co sprawia, że mogą je z łatwością jeść samodzielnie nawet małe dzieci. Musy w tubkach są też wygodne poza domem. Sprawdzą się na: spacerach, placu zabaw czy wyjazdach.

Czym kierować się przy wyborze musu dla dzieci?

Wybierając musy dla dzieci dostępne w sklepach, warto zerknąć na tabelę wartości odżywczych – zazwyczaj znajduje się z tyłu opakowania. Te najprostsze, bazujące głównie na przecierach owocowych, mają zazwyczaj od 50 do 80 kcal w 100 g. Musy z dodatkami, takimi jak płatki owsiane czy kasza jaglana, mogą być nieco bardziej kaloryczne – ok. 100 kcal na 100 g, jednakże dostarczają też błonnik, który wspiera pracę jelit i daje uczucie sytości.

Niektóre musy dla dzieci są wzbogacane także witaminą C, która m.in. jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz pomaga w przyswajaniu żelaza z pożywienia. Warto też wspomnieć, że w musach obecna jest cała gama witamin i składników mineralnych naturalnie występujących w owocach i warzywach.

Istotny jest też sam skład. Zdecydowanie lepszym wyborem będą musy, które zawierają przecier owocowy, a nie zagęszczone soki owocowe, ponieważ te zwykle mają mniej błonnika. Co więcej, poleca się kupować musy, które: mają krótki skład, są bez dodatku cukru, sztucznych dodatków czy barwników.

Jak są robione musy dla dzieci?

Produkcja musów jest dość prosta. Najpierw wybiera się odpowiednie surowce, takie jak świeże lub sezonowo mrożone owoce czy warzywa, które następnie są dokładnie myte. Kolejnym etapem jest rozdrobnienie i przecieranie, co pozwala uzyskać gładką masę pozbawioną skórek, pestek oraz twardych cząstek.

Gotowy przecier jest pasteryzowany, aby zniszczyć drobnoustroje, jednocześnie zachowując jego naturalny smak i znaczną część składników odżywczych.

Dzięki temu procesowi produkt uzyskuje również dłuższy termin przydatności do spożycia. Tak przygotowany przecier jest następnie rozlewany do odpowiednich opakowań.

Mus domowy czy ze sklepu – co wybrać?

W tym przypadku bez wątpienia lepiej jest samemu przygotować musy dla dzieci. Poza tym że mamy dowolność w łączeniu smaków, to również i większy wpływ na jakość samych produktów. Domowe musy są pozbawione wszelkich sztucznych dodatków, np. dodanego cukru, które mogą pojawić się w tych sklepowych. Trzeba jednak pamiętać, że domowy mus ma krótszy termin przydatności. Po przygotowaniu należy przechowywać go w lodówce i spożyć w ciągu 2–3 dni.

Czy musy są dobre dla dzieci?

I tak, i nie. Choć musy dla dzieci powstają z naturalnych składników, są jednak produktem przetworzonym i nie powinny zastępować świeżych owoców ani warzyw. Ich główną zaletą jest wygodna forma podania, jednak nie należy traktować ich jako pełnowartościowego posiłku.

Dzieci – zwłaszcza te najmłodsze – potrzebują gryźć, poznawać konsystencję i uczyć się, jak smakują same warzywa i owoce. Jedząc mus, który najczęściej jest słodki, dziecko przyzwyczaja się do jego smaku, a później może odmówić zjedzenia np. gotowanej marchewki czy buraka (choć w formie musu chętnie je zjada). Wobec tego mus warto podawać jako okazjonalną przekąskę.

Kiedy dziecko może jeść mus?

Wszelkiego rodzaju musy – choć są wygodne i często postrzegane jako zdrowa przekąska – powinny być jedynie dodatkiem do diety dziecka, a nie jej stałym elementem. Dobrze sprawdzą się jako zamiennik słodyczy lub w sytuacjach, gdy nie mamy dostępu do świeżych produktów np. w podróży.

Czy małe dzieci mogą jeść musy w tubkach?

Tak, jednak musy powinny mieć jak najprostszy i naturalny skład oraz konsystencję dostosowaną do umiejętności malucha, która wspiera naukę żucia i przełykania.

Ważne jest, aby rodzice pamiętali, że zbyt częste podawanie musu bezpośrednio z tubki może opóźniać naukę jedzenia łyżeczką i utrudniać rozwój prawidłowych nawyków podczas posiłków.

Od kiedy można dziecku podawać musy owocowe i warzywne?

Musy można zacząć podawać dziecku już na początku rozszerzania diety, czyli po skończeniu 6. miesiąca życia. Najlepszą opcją będą tu te przygotowane samodzielnie w domu. Dzięki temu rodzic ma pełną kontrolę nad składem i pewność, że nie zawierają one dodatku cukru czy innych niepożądanych składników.

Jak przygotować samodzielnie mus warzywny i owocowy – przepisy

Do przygotowania zdrowego, domowego musu wystarczy zaledwie kilka prostych składników. Co więcej, w wielu sklepach dostępne są wielorazowe tubki na mus, dzięki którym taka forma podania staje się wygodna, a przy tym bardziej ekonomiczna i ekologiczna.

Mus jabłkowo-gruszkowy

Dla dzieci po 6. miesiącu życia.

Składniki:

  • 1 dojrzałe jabłko,

  • 1 dojrzała gruszka,

  • Odrobina przegotowanej wody.

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone na kawałki jabłko oraz gruszkę przełóż do garnka, duś na małym ogniu przez 8–10 min, a następnie zblenduj na gładki mus.

Mus mango z awokado, bananem i jogurtem

Dla dzieci po 8. miesiącu życia.

Składniki:

  • 1/2 mango,

  • 1/4 dojrzałego awokado,

  • 1/2 banana,

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,

  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego.

Przygotowanie:

Obierz owoce, dodaj jogurt i dokładnie zblenduj na gładką masę. Na koniec wsyp siemię lniane i całość dokładnie wymieszaj.

Mus brzoskwiniowo-ryżowy z cynamonem

Dla dzieci po 10.–12. miesiącu.

Składniki:

  • 2–3 brzoskwinie,

  • 5 łyżek ugotowanego na miękko ryżu,

  • szczypta cynamonu,

  • odrobina wody.

Przygotowanie:

Obierz i pokrój brzoskwinie, a następnie zblenduj je. Dodaj cynamon, ryż i dokładnie wymieszaj.

Czy gotowe musy dla dzieci są zdrowe?

Jeszcze nie tak dawno temu, gdy wybór przekąsek dla dzieci w sklepach ograniczał się do m.in. biszkoptów czy chrupek kukurydzianych, czasem trudno było kupić coś na szybko dla najmłodszych, będąc przykładowo na wyjeździe.

Obecnie z pomocą przychodzą nam musy owocowe, które, choć nie powinny stanowić podstawy ich diety, zawsze są lepszą opcją niż np. batoniki czy cukierki. Warto jednak po nie sięgać sytuacjach awaryjnych i nie powinny zastępować świeżych owoców i warzyw. W codziennej diecie należy traktować je jako uzupełnienie lub dodatek.

Bibliografia

Więcej o tym, jak dbamy o jakość naszych treści znajdziesz w Polityce Redakcyjnej Mamazone.pl.

  1. Apetyt na polskie, Fakty i mity o sokach owocowych, apetytnapolskie.com, https://kups.org.pl/wp-content/uploads/2022/01/Folder_Fakty_i_Mity_o_Sokach_Owocowych.pdf

  2. E-sadownictwo, Jak produkuje się soki i musy?, e-sadownictwo.pl, 2015, https://www.e-sadownictwo.pl/wiadomosci/inne/4197-jak-produkuje-sie-soki-i-musy

  3. Weker H., Barańska M.: Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2014.

  4. Rozszerzanie diety, Musy w tubkach – czy zdrowe?, rozszerzaniediety.pl, 2025, https://rozszerzaniediety.pl/musy-w-tubkach-czy-zdrowe/


Więcej na ten temat