Co to jest gałganek aliny?
Gałganek aliny to niezwykle prosty, bezinwazyjny i bezpieczny sposób na radzenie sobie z infekcjami, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jest to małe zawiniątko zrobione z gazy, do którego wkłada się kawałki czosnku, a czasem także cebuli, i związuje. Tak zrobiony gałganek aliny można położyć na talerzyku lub zawiesić przy łóżku chorego, by wdychał zapach czosnku i cebuli.
Na co pomaga gałganek aliny?
Nie od dziś wiadomo, że czosnek to najbardziej popularny i rozpowszechniony naturalny antybiotyk. Naturalnym antybiotykiem jest również cebula, którą podczas przeziębienia można wykorzystać nie tylko w postaci syropu na kaszel, ale również dla udrożnienia zatkanego nosa.
Zarówno czosnek, jak i cebula, zawierają związek o nazwie allina (stąd nazwa „gałganek aliny”, a nie „gałganek Aliny”), z której powstaje allicyna – siarkoorganiczny związek chemiczny, który jest odpowiedzialny za charakterystyczny zapach czosnku i cebuli oraz ich smaki.
Intensywny zapach, jaki wydzielają czosnek i cebula, ma działanie inhalujące oraz działanie przeciwwirusowe, dlatego gałganek aliny działa przy pierwszych objawach infekcji, takich jak katar i uczucie zatkanego nosa. Przyda się również w walce z chorymi zatokami.
Substancje zawarte w gałganku aliny, czyli w cebuli i w olejku czosnkowym – m.in. lotne związki siarki i olejki eteryczne – działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, w nieinwazyjny sposób przenikając do organizmu, dodatkowo stymulując jego odpowiedź immunologiczną. Gałganek aliny i jego działanie inhalujące szybko przynoszą ulgę w katarze, a także wzmacniają organizm, w żaden sposób go nie obciążając.
Co daje wdychanie czosnku?
Czosnkowe zawiniątko ma w sobie wielką moc i jest bogate w wiele związków bioaktywnych. Za wszelkie lecznicze działanie czosnku i jego wartości odpowiada wspomniana allicyna, będąca naturalnym antybiotykiem.
Czosnek jest bogaty m.in. we flawonoidy, witaminy C i E, będące silnymi antyoksydantami, chroniącymi komórki przed utlenianiem. Ponadto, w czosnku znajdują się garlicyna, troglikozydy, skordyniny A i B oraz wspomniane lotne związki siarki i olejki eteryczne, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie.
Ponadto, allicyna odpowiada za działanie antywirusowe, szczególnie skuteczne w przypadku drobnoustrojów odpowiedzialnych za infekcje dróg oddechowych. Wnika ona do wnętrz komórek, stymuluje ich aktywność i zwiększa właściwości immunomodulujące, dzięki czemu gałganek aliny to nie tylko świetny środek na przeziębienie, ale także na wzmocnienie organizmu w okresie zwiększonej podatności na infekcje.
Jak zrobić gałganek aliny?
Sposób przygotowania gałganka aliny jest banalnie prosty. W każdym domu znajdzie się wszystko, co do niego potrzebne. Co należy przygotować?
-
Kilka ząbków czosnku, świeżego, wysokiej jakości. Sam czosnek wystarczy, ale można także użyć skrojonej w plastry cebuli dla spotęgowania działania gałganka. Należy pamiętać, że zarówno czosnek, jak i cebula, powinny zostać wcześniej zgniecione. To właśnie podczas miażdżenia lub siekania allina zmienia się allicynę, tak cenną dla zdrowia.
-
Kawałek dzianinowej gazy. Można wykorzystać grubą gazę metrową lub gotowe gaziki – ważne, by dało się z kawałka zrobić zawiniątko. Zamiast gazy można wykorzystać także cienką płócienną ściereczkę lub też cienkie rajstopy, pończochę czy skarpetkę.
-
Gumkę recepturkę lub kawałek sznurka do związania gałganka.
Posiekany czosnek wraz z cebulą należy umieścić na gazie, związać ją, tworząc gałganek i zawiesić w okolicach łóżka chorego, by wdychał zapach mieszanki.
Przepis na gałganek aliny można modyfikować, dodatkowo wykorzystując olejki eteryczne – olejek eukaliptusowy, sosnowy, tymiankowy itp. Warto jednak zwrócić uwagę na bezpieczeństwo stosowania niektórych olejków – każdy ma bowiem określone działanie i nie wszystkie są wskazane dla małych dzieci lub osób z pewnymi schorzeniami, mogą bowiem powodować nasilenie objawów.
Podczas stosowania gałganka należy także pamiętać, by nie był on położony zbyt blisko chorego, w bezpośrednim kontakcie ze skórą – olejek czosnkowy może bowiem uczulać i podrażnić skórę.
Przygotowanie gałganka aliny jest bardzo proste. Nawet jeśli nie ma się gazy, można stworzyć czosnkowy talerzyk, umieszczając czosnek i cebulę na talerzyku, położonym niedaleko wezgłowia łóżka.
Jak długo trzymać gałganek aliny?
Gałganek aliny można trzymać cały dzień lub całą noc – przez taki czas wydzielają się drogocenne aromaty.
Gałganek aliny dla niemowlaka – czy można?
Gałganek aliny może być idealnym, a przede wszystkim naturalnym środkiem leczniczym już dla najmłodszych dzieci! Wystarczy zawiesić go na noc w odległości 2-3 metrów od łóżeczka. Należy jednak zachować ostrożność – ostry zapach może podrażniać oczy oraz śluzówkę, dlatego stosowanie gałganka aliny lepiej skonsultować z pediatrą.
Kiedy i jak nie stosować gałganka aliny?
Przyjmuje się, że gałganek aliny jest bezpiecznym sposobem na walkę z katarem i pierwszymi objawami infekcji. Mimo wszystko warto zachować środki ostrożności. Astma, duszności i nadreaktywność oskrzeli stanowią przeciwwskazanie do jego używania.