Co na zgagę w ciąży? Jakie są domowe sposoby na zgagę w ciąży?

Ocena: 2.9/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Pieczenie w przełyku u przyszłych mam to zwykle objaw zgagi w ciąży. Przyczyną palenia w gardle są zmiany hormonalne oraz ucisk żołądka przez powiększającą się macicę. Co na zgagę w ciąży? Jakie są domowe sposoby na uciążliwą zgagę?

Fotolia

Zgaga w ciąży – przyczyny – dlaczego pali zgaga w ciąży?

 

Zgaga, a właściwie refluks żołądkowo-przełykowy, to bardzo częsty problem kobiet ciężarnych. Zwykle pieczenie w przełyku w ciąży pojawia się w drugim trymestrze, ale są osoby, u których pojawia się zgaga na początku ciąży.

Przyczyny zgagi w ciąży związane są ze zmianami hormonalnymi zachodzącymi w organizmie kobiety spodziewającej się dziecka. Progesteron, który jest niezbędny do zagnieżdżenia się zapłodnionego jajeczka i utrzymania ciąży, przyczynia się także do zwiotczenia zwieracza żołądkowo-przełykowego – mięśnia zamykającego ujście przełyku do żołądka. Gdy mięsień ten się nie domyka, pokarm z żołądka wymieszany z kwasem solnym i enzymami trawiennymi trafia z powrotem do przełyku, gdzie drażni śluzówkę i powoduje bardzo nieprzyjemne pieczenie w gardle.

Zgaga w ciąży jest tym częstsza i bardziej dokuczliwa, im bardziej zbliża się termin porodu i dziecko jest większe. Gdy macica się powiększa, uciska na organy, w tym na żołądek i powoduje wypychanie treści pokarmowej w górę. Ważnym hormonem współodpowiedzialnym za palenie w gardle w czasie ciąży jest relaksyna, która powoduje rozluźnienie mięśni i zwiększenie elastyczności stawów i więzadeł. Dzięki temu możliwy jest naturalny poród, ale spada też napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, a pożywienie przesuwa się wolniej. Na zgagę w ciąży są bardziej narażone kobiety z nadwagą lub otyłością.

 

Dieta w ciąży – od czego jest zgaga?

 

Zgaga w ciąży jest uporczywym problemem, występującym często po jedzeniu, dlatego można go złagodzić, stosując kilka zaleceń co do stylu życia i diety. Co pomaga na zgagę? Aby zminimalizować palenie w przełyku w ciąży, trzeba zrezygnować z produktów, które nasilają objawy refluksu w ciąży. Należą do nich:

  • kawa, mocna herbata, szczególnie czarna,
  • napoje gazowane, napoje słodzone,
  • soki z kartonów, szczególnie kwaśne, np. pomidorowy, pomarańczowy,
  • słodycze, czekolada,
  • tłuste dania i produkty (mięsa, wędliny, kiełbasy, sery), potrawy smażone,
  • potrawy ostro przyprawione,
  • sery żółte i pleśniowe.

Objawy zgagi nasila także alkohol i palenie papierosów, których oczywiście należy całkowicie unikać w ciąży z wielu innych przyczyn.

 

Co na zgagę w ciąży – jak pozbyć się zgagi?

 

Sposoby na zgagę w ciąży obejmują nie tylko wykluczenie produktów nasilających wrażenie palenia w gardle czy pieczenia za mostkiem, ale także odpowiednie zachowania związane z żywieniem i stylem życia. Należy jeść 5–6 posiłków dziennie o niewielkiej objętości, aby nie dopuścić do nadmiernego przepełnienia żołądka. Kolacja powinna być zjedzona około 3 godziny przed snem.

Aby pozbyć się zgagi, pokarmy należy dokładnie przeżuwać, jeść powoli i w spokojnej atmosferze, by nie dopuszczać do połykania powietrza, co często towarzyszy jedzeniu w pośpiechu. Wodę trzeba pić pomiędzy posiłkami, a nie popijać w trakcie jedzenia, ponieważ dodatkowo wypełnia się wtedy żołądek. Ważna jest pozycja, w której posiłek jest spożywany – najlepiej sprawdza się siedzenie w pozycji wyprostowanej. Pozycja półsiedząca sprzyja wystąpieniu objawów zgagi.

Jeżeli problemem jest zgaga po jedzeniu w ciąży, po posiłku nie należy się kłaść. Leżenie powoduje wzmożone cofanie treści pokarmowej z żołądka. Gdy pojawia się pieczenie w przełyku wieczorem i zgaga w nocy wskazane jest spanie w pozycji półleżącej, z wysoką poduszką pod głową i uniesioną klatką piersiową. Warto nosić luźne ubrania, które nie uciskają talii i unikać zginania się w pasie, szczególnie po posiłku. Dobrze jest wyrobić sobie nawyk kucania zamiast pochylania się. Jeżeli stosowanie się do zaleceń dietetycznych nie pomaga, należy skonsultować się z lekarzem.

 

Domowe sposoby na zgagę w ciąży

 

Zanim sięgnie się po leki na zgagę zobojętniające kwasy żołądkowe i łagodzące uczucie pieczenia w przełyku, warto wypróbować domowe sposoby na zgagę w ciąży polecane przez pokolenia ciężarnych kobiet. Często pastylki na zgagę okazują się nieskuteczne lub nie można stosować ich w ciąży. Pomocne mogą okazać się wtedy naturalne metody łagodzenia dolegliwości.

Na zgagę w ciąży pomaga żucie prażonych migdałów, kawałka imbiru lub cz świeżej bądź suszonej papai. Sposobem na zgagę w ciąży jest także wypijanie herbatki imbirowej z kawałków korzenia zalanego wrzątkiem. Warto sięgnąć również po zioła na zgagę. Co jest dobre na zgagę? Dolegliwości pomoże złagodzić napar z rumianku, kopru włoskiego lub kminu rzymskiego (zaparzać 10 minut pod przykryciem, po zaparzeniu odcedzić).

Mleko na zgagę, podobnie jak maślanka czy kefir, to kolejny skuteczny sposób na pieczenie w przełyku. Na zgagę w czasie ciąży dobre jest także wypijanie kleiku z siemienia lnianego po posiłku i przed snem (łyżkę zmielonego siemienia lnianego zalać szklanką wrzątku, dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut). Dieta na zgagę powinna uwzględniać także picie świeżo wyciskanych soków o odczynie zasadowym, np. z buraków, marchewki, ogórków.

Tematy: zgaga w ciąży, co na zgagę w ciąży, domowe sposoby na zgagę w ciąży, co pomaga na zgagę, jak pozbyć się zgagi

Komentarze