Owoce w ciąży – jakie jeść, a których unikać?

Ocena: 3.67/5 Głosów: 5
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Wiele ciężarnych kobiet zastanawia się, jak powinna wyglądać ich dieta, aby dostarczała wszystkich cennych witamin i składników mineralnych. U przyszłych mam pojawiają się często wątpliwości dotyczące owoców w ciąży, takich jak np.: jabłka, śliwki, cytrusy, winogrona czy truskawki. Mimo tego że zawierają cenne związki (np. potas, błonnik, karoten czy kwas foliowy) niektóre z nich należy ograniczyć w diecie ciężarnej. Jakie owoce jeść w ciąży, a których unikać?

Fotolia

Dlaczego warto jeść owoce w ciąży?

 

Dieta kobiety ciężarnej powinna dostarczać jak najwięcej składników odżywczych, witamin oraz składników mineralnych. Doskonałą grupę produktów, która obfituje w powyższe składniki, stanowią właśnie owoce. Dodatkowo są smakowite i stanowią dobry zamiennik słodyczy i niezdrowych przekąsek. 

Specjaliści zalecają zjadanie 35 porcji owoców dziennie, również pod postacią naturalnego soku czy sałatki. Dlaczego te artykuły spożywcze są tak ważnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety?

  • Dostarczają naturalnych witamin biorących udział w procesach antyoksydacyjnych i chroniących komórki organizmu przed niekorzystnymi zmianami.
  • Wysoka zawartość potasu i niska sodu pozwala na utrzymanie prawidłowego nawodnienia organizmu, co dodatkowo zapobiega powstawaniu obrzęków.
  • Owoce są dobrym źródłem naturalnego błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit. Włókno pokarmowe zapobiega zaparciom w ciąży.
  • To produkty naturalne, nieprzetworzone, które nie zawierają żadnych sztucznych dodatków czy barwników.

Ponadto większość owoców wykazuje działanie zasadotwórcze, chroniąc tym samym przed zakwaszeniem, czyli zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

 

Dieta ciężarnej – jakie owoce jeść w ciąży?

 

Owoce, które można umieścić w diecie kobiety w ciąży, zostały opisane poniżej.

  • Jabłka w ciąży – to owoce pochodzące z lokalnych upraw i właśnie te najlepiej zjadać ze skórką, ponieważ pod nią znajduje się najwięcej witamin. Jabłka kupione w sklepie najczęściej są pryskane preparatami chroniącymi je przed zepsuciem – w tym przypadku warto je obierać. Owoce te zawierają dość duże ilości witaminy C, która – oprócz działania antyoksydacyjnego – wspomaga także system odpornościowy, chroniąc przed infekcjami. Jabłka to także spora dawka rozpuszczalnego błonnika eliminującego toksyny z organizmu, regulującego pracę jelit ii chroniącego przed zaparciami.
  • Kiwi w ciąży – owoc o wysokiej zawartości witaminy C. Owoce kiwi zawierają spore ilości witaminy E, kwasu foliowego, potasu i pektyn. Kwas askorbinowy przyczynia się do zwiększenia wchłaniania żelaza, warto zatem łączyć produkty bogate w żelazo ze świeżymi owocami. Kiwi zawiera także kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego przebiegu ciąży.
  • Maliny w ciąży – owoce o działaniu przeciwzapalnym, rozgrzewającym, napotnym. Są dobrym źródłem: witaminy C, karotenu, folianów, cynku, potasu oraz błonnika. Zawarty w nich kwas salicylowy wspomaga system odpornościowy oraz leczenie przeziębienia. Maliny zawierają także flawonoidy o udowodnionym korzystnym działaniu na zdrowie.
  • Śliwki w ciąży – są bogatym źródłem pektyn korzystnie wpływających na funkcje jelit, przez co zapobiegają występowaniu zaparć. Pektyny oraz obecne w śliwkach kwasy (winowy, jabłkowy) oczyszczają przewód pokarmowy z toksyn. Owoce te zjadane w okresie ciąży pomagają uzupełnić takie składniki mineralne, jak: żelazo, fosfor, wapń. Duża zawartość witamin z grupy B oraz magnezu wspomagają prawidłowe działanie układu nerwowego.
  • Granat w ciąży – owoc ten stanowi źródło: antyoksydantów, witaminy A i E (chroniących układ krwionośny oraz wzrok) oraz naturalnych przeciwutleniaczy. W granacie obecna jest także: witamina C, witaminy z grupy B, a także potas, żelazo, wapń, magnez, jod. Wszystko to sprawia, że owoc granatu jest doskonałą bombą witaminową dla ciężarnej.

Istnieje jednak kilka owoców, których spożywania w czasie ciąży należy unikać.

 

Jakich owoców unikać lub nie jeść w ciąży?

 

Wiele ciężarnych kobiet zastanawia się, jak powinna wyglądać ich codzienna dieta i które produkty powinny spożywać. Należy pamiętać, że w tym przypadku jedzenie niektórych owoców jest niewskazane. Czego nie jeść w ciąży? Które owoce należy ograniczyć lub wykluczyć z diety ciężarnej?

  • Winogrona w ciąży – owoce zawierające flawonoidy chroniące układ sercowo- naczyniowy. Podczas ciąży wpływają na właściwe ukrwienie łożyska. Zawartość błonnika i witamin z grupy B korzystnie wpływają na tempo przemiany materii. Winogrona zawierają spore ilości węglowodanów, dlatego ich spożycie powinno być mniejsze niż innych owoców – szczególnie jeśli mamy do czynienia z cukrzycą ciężarnych.
  • Truskawki w ciąży – są bogatym źródłem witaminy C, niestety posiadają silne działanie alergizujące, stąd nalezą do grupy owoców, których spożycie powinno podlegać ograniczeniu podczas ciąży.

Do tej grupy zaliczają się także owoce cytrusowe (cytrusy w ciąży) – grejpfruty, pomarańcze, mandarynki – stanowią one dobre źródło witaminy C, A i potasu, ale mogą wywoływać alergię u dziecka. Nie trzeba eliminować ich z diety, jednak należy zachować umiar w ich spożywaniu.

Tematy: owoce w ciąży, dieta w ciąży, co jeść w ciąży, cytrusy w ciąży

Komentarze