Cytrusy w ciąży – czy można jeść cytrusy w czasie ciąży?

Ocena: 4.54/5 Głosów: 16
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Wiele kobiet zastanawia się, czy można jeść cytrusy w ciąży. Mandarynki czy grejpfruty nie powinny być podstawowymi owocami w diecie ciężarnej czy w diecie karmiącej piersią. Cytrusy, podobnie jak truskawki, wykazują bowiem silne działanie alergizujące.

Fotolia

Właściwości owoców cytrusowych

 

Owoce cytrusowe – pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, pomelo, limonki czy cytryny są najsmaczniejsze zimą. Często i chętnie sięgamy po nie ze względu na pyszny smak i aromat. Miąższ cytrusów dostarcza też bogactwa witamin i przeciwutleniaczy. Owoce cytrusowe są najbardziej kojarzone z witaminą C, ale nie stanowią jej najlepszego źródła wśród warzyw i owoców. Bogatsze w nią są choćby papryka i czarna porzeczka. Jednak cytrusy to nadal dobre źródło kwasu askorbinowego – witaminy o wszechstronnym działaniu w organizmie, która między innymi uczestniczy w procesach odpornościowych, uszczelnia komórki, jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed działaniem toksyn i mutacjami, działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie, opóźnia procesy starzenia, poprawia jędrność i napięcie skóry.

Pomarańcze i grejpfruty zawierają witaminy z grupy B, które są niezbędne do funkcjonowania układu nerwowego, pomagają zniwelować zmęczenie i zdenerwowanie. Owoce cytrusowe są też źródłem witaminy A i E oraz flawonoidów czasem nazywanych witaminą P – grupy silnych związków antyoksydacyjnych, które przedłużają żywotność komórek i chronią organizm przed chorobami wywołanymi przez utleniacze, np. nowotworami, miażdżycą czy chorobami neurodegeneracyjnymi. Cytrusy, a szczególnie albedo (biała błona oddzielająca miąższ) obfitują w pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL, cukru we krwi i zapobiegają niektórym nowotworom. Badania naukowe pokazują, że spożycie 5 filiżanek surowych owoców dziennie pomaga zapobiegać nowotworom, chorobom serca, cukrzycy i osteoporozie. Jednak, czy można jeść cytrusy w ciąży?

 

Cytrusy w ciąży – czy można je jeść?

 

Kobiety zastanawiając się, czego nie wolno jeść w ciąży często stwierdzają, że pomarańcze w ciąży nie są wskazane, a wręcz należy ich unikać. Dotyczy to także innych cytrusów. Czy to znaczy, że nie można zjeść mandarynki w ciąży? Niektórzy zalecają całkowicie zrezygnować z jedzenia tych owoców, jednak wiele kobiet je np. grejpfruty w ciąży i świetnie się czuje. Po porodzie nie ma też problemów ze stanem dziecka. Najrozsądniejsze wydaje się zachowanie umiaru, czyli zjadanie np. 2 mandarynek czy połowy pomarańczy co 2–3 dni, a nie zajadanie się dużymi ilościami cytrusów naraz. Warto jedna całkowicie zrezygnować z jedzenia owoców cytrusowych podczas karmienia piersią, bo dzieci pijące mleko matek na diecie zawierającej te owoce często dostają uczulenia, wysypki, mogą mieć bóle brzucha i grymasić.

Dlaczego jedzenie cytrusów w ciąży trzeba ograniczyć?

  • Mają silne działanie alergizujące. W przypadku matek i dzieci nadwrażliwych może dojść do zainicjowania alergii już u nienarodzonego dziecka.
  • Są „pryskane”. Wszelkie dodatkowe substancje chemiczne są niepożądane w diecie kobiety ciężarnej. Aby nie spożyć ich przez przypadek, należy wyparzać skórki cytrusów wrzątkiem.
  • Mogą wywoływać i nasilać zgagę – bardzo dokuczliwy problem wielu kobiet w II i III trymestrze ciąży.

Jedzenie cytrusów w ciąży niekorzystnie wpływa na szkliwo zębów, które jest wyjątkowo podatne na uszkodzenia u kobiet spodziewających się dziecka. 

 

Owoce w ciąży – owoce w diecie ciężarnej

 

Zdrowe żywienie, a szczególnie dieta w ciąży powinna opierać się na lokalnych i sezonowych produktach. Są one dużo bogatsze w cenne składniki odżywcze i niosą mniejsze ryzyko spożycia niepożądanych substancji dodanych do warzyw i owoców. Latem nie stanowi to żadnego problemu, jednak zimą dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Wtedy dieta ciężarnej powinna być maksymalnie urozmaicona i składać się z różnorodnych produktów. Nie obawiajmy się cytrusów w niewielkich ilościach, ani mrożonek owocowych i warzywnych. Dieta kobiety w ciąży powinna zawierać głównie owoce, które wykazują słabe działanie alergizujące, takie jak jabłka, gruszki, arbuzy, melony, mango czy wiśnie. Z podobnych względów można jeść borówki czy maliny w ciąży.

Pomarańcze i inne cytrusy w diecie w ciąży powinny stanowić dodatek. Podobnie jak kiwi, ananas i winogrona, które potęgują uwalnianie histaminy i reakcje alergiczne. Truskawki w ciąży można jeść w niewielkich ilościach – kilka sztuk dziennie – ponieważ wykazują silne działanie alergizujące, podobnie jak cytrusy.

Tematy: cytrusy w ciąży, owoce w ciąży, mandarynki w ciąży, pomarańcze w ciąży, grejpfruty w ciąży

Komentarze