Naleśniki – przepisy na pyszne naleśniki dla dzieci

Na pierwszy rzut oka naleśniki dla dzieci nie wydają się najlepszym pomysłem na smaczny, a zarazem zdrowy posiłek. Nic bardziej mylnego! Jeśli wiesz, jak przygotować odpowiednie ciasto naleśnikowe oraz jakie dodatki wybrać, kolorowe naleśniki stają się doskonałym sposobem na „przemycenie” świeżych owoców, warzyw, orzechów i innych wartościowych produktów do diety malucha. Sprawdź, jak zrobić pyszne naleśniki na słono i na słodko!

Z jakiej mąki zrobić ciasto naleśnikowe, aby było nie tylko smaczne, ale i zdrowe?

Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić naleśniki na słodko ze świeżymi owocami, czy te na słono trzeba zacząć od zrobienia odpowiedniego ciasta naleśnikowego. Tu pojawia się pierwsze pytanie – jakiej mąki użyć, aby wyszły z niej zdrowe naleśniki?

W przepisach często znajdziesz mąkę pszenną typu 450, 500 lub 550. Zrobione z niej naleśniki wychodzą delikatne i nie rozpadają się podczas smażenia. Jest jednak druga strona medalu. Ciasto naleśnikowe z takiej mąki ma niższą wartość odżywczą i wyższy indeks glikemiczny niż to zrobione z mąki o niższym przemiale.

Jeśli chcesz przygotować zdrowe i pyszne naleśniki, użyj mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850. Oto przepis na porcję dla całej rodziny:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej typu 1850;
  • 2 jajka;
  • 1 i 1/4 szklanki mleka;
  • 1 i 1/4 szklanki wody;
  • szczypta soli.

Przygotowanie takich pełnoziarnistych naleśników zajmie Ci około 25 minut. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, odstawić ciasto na 30 minut, a potem smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni. Najlepiej użyć do tego specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga używania tłuszczu.

Naleśniki dla dziecka możesz przygotować również z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Na 6 sztuk naleśników potrzebne Ci będzie około 130 gramów mąki (czyli mniej więcej 1 szklanka), 1 jajko, 1 i 1/2 szklanki mleka oraz zamiennik cukru.

Nie masz pod ręką mąki pszennej typ 1850 albo orkiszowej pełnoziarnistej? W takim wypadku możesz zrobić naleśniki z mąki owsianej albo żytniej. Jednak pamiętaj o tym, że druga z wymienionych jest dość „ciężka” jak na ciasto naleśnikowe. Lepiej wymieszać ją z inną mąką. Poza tym jest dość specyficzna w smaku, przez co nadaje się raczej do przygotowania dań wytrawnych.

Naleśniki bezglutenowe – czego użyć zamiast mąki pszennej?

Twoja pociecha nie może spożywać glutenu, więc zastanawiasz się, z czego zrobić bezglutenowe naleśniki dla dzieci? Do ich przygotowania użyj mąki ryżowej, kukurydzianej, jaglanej albo gryczanej.

W przypadku naleśników z mąki ryżowej sprawa jest dość prosta, ponieważ wychodzą one podobne do tych, które zawierają gluten. Są przy tym nieco delikatniejsze w smaku, więc dobrze sprawdzają się zarówno w wersji na słono, jak i słodko.

Przepis na naleśniki dla dzieci z mąki ryżowej

  1. Przygotuj wszystkie składniki: 3 jajka, 250 g mąki ryżowej, 250 ml mleka, 200 ml wody gazowanej, 1 łyżkę zamiennika cukru. Taka ilość wystarczy Ci na 8 sztuk naleśników.
  2. Zmiksuj jajka z mlekiem oraz zamiennikiem cukru, a następnie dodawaj stopniowo wodę, mleko i mąkę.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Tak przygotowane ciasto nakładaj na dobrze rozgrzaną patelnię. Gdy naleśniki lekko się zarumienią, przewróć je ostrożnie na drugą stronę.

Ciężko zrobić naleśniki z powyższego przepisu bez użycia tłuszczu (chyba, że masz specjalną patelnię). Jak poradzić sobie z tym problemem? Dzieci nie powinny spożywać smażonych, tłustych potraw, dlatego do robienia naleśników używaj tylko odrobiny tłuszczu (np. oleju rzepakowego). Żeby ograniczyć jego ilość, nie wlewaj go „na oko”. Poza tym możesz użyć specjalnego silikonowego pędzelka, dzięki któremu łatwiej będzie Ci rozsmarować niewielką ilość oleju na patelni.

Jak zrobić mięciutkie puszyste naleśniki?

Chcesz przygotować mięciutkie i puszyste placuszki, które przypominają amerykańskie naleśniki? Oto 2 wskazówki, które warto wypróbować:

  • dolej trochę wody gazowanej do ciasta;
  • ubij białka na niezbyt sztywną pianę, a potem bardzo delikatnie połącz ją z pozostałymi składnikami;
  • dodaj sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia do ciasta;

Wiesz już jak zrobić ciasto naleśnikowe i znasz sprytne sposoby na to, aby naleśniki dla dzieci były mięciutkie i puszyste. W takim razie pozostaje jeszcze odpowiedź na pytanie o to, z czym je podać?

Z czym zrobić naleśniki dla dzieci?

Naleśniki dla dzieci możesz podawać na słodko i słono. Doskonale sprawdzą się jako pyszne i zdrowe danie zarówno na śniadanie, jak i inny posiłek.

Pyszne naleśniki na słodko

Jak zrobić naleśniki dla dzieci, które będą słodkie w smaku, a zarazem zdrowe? Po pierwsze postaraj się nie używać cukru. Co, jeśli Twoja pociecha upiera się, aby posypać cukrem pudrem naleśniki, które mają być z założenia zdrowszą wersją tych tradycyjnych? Jeśli jest to okazjonalny sposób podawania naleśników i używasz bardzo małej ilości cukru nie stanie się nic złego. Jednak lepiej postawić na słodkie dodatki w postaci owoców (np. banana, gruszki).

Jeszcze innym pomysłem jest przygotowanie słodkiego, ale zarazem zdrowego kremu czekoladowego. Nie jest to nic trudnego.

  1. Przygotuj dojrzałe awokado i banana, kakao albo karob.
  2. Obierz owoce, wyjmij pestkę z awokado.
  3. Zmiksuj wszystkie składniki.

Tak przygotowany krem nie zawiera ani grama cukru dodanego, za to wzbogaca jadłospis w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole, witaminy i składniki mineralne.

Jednak pamiętaj, aby ostrożnie podchodzić do tematu podawania kakao małym dzieciom. Poza tym, jeśli Twoja pociecha je kakao po raz pierwszy, zacznij od małych ilości i uważnie obserwuj reakcję organizmu.

Jak zrobić pyszne naleśniki w wersji wytrawnej?

Placuszki na słono to dobry pomysł na przemycenie warzyw do jadłospisu dziecka. Niektóre maluchy nie cierpią np. szpinaku. Jeśli Twoja pociecha też za nim nie przepada, możesz przygotować kolorowe naleśniki ze szpinakiem. Wystarczy dodać świeży szpinak do pozostałych składników i całość dokładnie zmiksować.

Innym rozwiązaniem jest podanie naleśników z farszem warzywnym. Możesz przygotować go z pomidorów bez skórki, cukinii oraz marchewki.

Opublikowano: ; aktualizacja: 07.03.2023

Oceń:
0.0

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Nauka jedzenia nożem i widelcem u dziecka

 

Rozszerzanie diety – fakty i mity

 

Dzieci rok po roku – wady i zalety

 

Jogurty dla dzieci – od kiedy, jakie wybierać, przepisy

 

Kleik ryżowy – od kiedy, jak zrobić, przepisy

 

Szybkie obiady dla dzieci – 10 pomysłów

 

Mały wegetarianin – czy dziecko może nie jeść mięsa?

 

Długie karmienie piersią – za i przeciw