Chrupki kukurydziane – wartości odżywcze, czy są zdrowe, ile chrupek dziennie może zjeść dziecko?

Chrupki kukurydziane to przekąska chętnie wybierana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Są smaczne, względnie tanie i ogólnodostępne. W tym artykule przyjrzymy się ich wartości odżywczej oraz obecności poszczególnych składników odżywczych. Czy chrupki kukurydziane można uznać za zdrowy produkt spożywczy? Czy każdy może je spożywać i czy są zalecane dzieciom?

Czym są chrupki kukurydziane?

Popularne chrupki kukurydziane są wytwarzane z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej i wody. W zależności od receptury producenta mogą zawierać także olej, dodatki smakowe, sól czy nawet szkodliwe konserwanty i wzmacniacze smaku. Chrupki powstają przez umieszczenie masy chrupkowej w specjalnej maszynie, która wycina ją na małe kawałki, a następnie podgrzewa i formuje.

Naturalne chrupki są produktem lekkostrawnym i bezpiecznym do spożycia już od 6 miesiąca życia. Warto przy tym pamiętać, że powinny one stanowić jedynie dodatek do naszej diety i nie należy spożywać ich w dużych ilościach ze względu na niską wartość odżywczą.

Wartość odżywcza chrupek kukurydzianych

W 100 g naturalnych chrupek kukurydzianych znajduje się 360 kcal. W tej samej gramaturze obecne są takie składniki odżywcze jak:

  • 8,9 g białka;
  • 3,0 g tłuszczu;
  • 7,6 g błonnika;
  • 71,3 g węglowodanów.

Chrupki kukurydziane zawierają dodatkowo niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Są to m.in.:

  • sód;
  • potas;
  • fosfor;
  • magnez;
  • witamina A;
  • witaminy z grupy B.

Należy pamiętać, że naturalne chrupki kukurydziane to produkt o średnim indeksie glikemicznym wynoszącym 63. Wobec tego osoby z cukrzycą czy insulinoopornością powinny uwzględniać je w swojej diecie okazjonalnie. Kupując tego typu produkty, w przypadku zaburzeń glikemii, należy uważnie czytać skład produktu. Przez dodatki typu cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy, część z nich może mieć wysoki indeks glikemiczny.

Czy chrupki kukurydziane szkodzą na jelita?

Spożywanie naturalnych chrupek kukurydzianych bez dodatków do żywności nie wpływa negatywnie na stan naszych jelit. Co ważne, chrupki kukurydziane nie zawierają glutenu, dzięki czemu mogą po nie sięgać chorzy na celiakię, a także osoby cierpiące na nietolerancję glutenu.

Warto też wspomnieć, że produkty z mąki kukurydzianej są lekkostrawne, dlatego można uwzględnić je tymczasowo w diecie osób po przebytej infekcji wirusowej lub bakteryjnej jelit przebiegającej z biegunką. Ponadto wyroby z mąki kukurydzianej cechują się niską zawartością FODMAP, tj. fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli, co sprawia, że mogą być spożywane przy takich schorzeniach jak zespół jelita drażliwego czy SIBO.

Problematyczne dla zdrowia jelit są chrupki z dodatkami smakowymi, wzmacniaczami smaku, dużą ilością soli, tłuszczami utwardzonymi i konserwantami. Ich nadmiar w diecie może powodować stany zapalne jelit oraz zaburzać pracę układu pokarmowego.

Czy chrupki kukurydziane są zdrowe dla dzieci?

Naturalne chrupki kukurydziane bez dodatków smakowych i soli są neutralne dla zdrowia dziecka, jeśli są spożywane w umiarkowanych ilościach. Często są podawane dzieciom jako szybka przekąska, zwłaszcza w okresie rozszerzania diety. Warto jednak zachować przy tym ostrożność, ponieważ chrupki nie zawierają wartościowych składników odżywczych i są bogate w węglowodany proste. Dlatego, aby urozmaicić dziecku dietę, warto podawać je np. z owocami.

Dzieci często otrzymują chrupki jako sposób na zajęcie ich uwagi. Jednak takie zachowanie rodziców może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia dziecka. Przede wszystkim kształtuje złe nawyki żywieniowe dziecka, co w przyszłości może przekładać się m.in. na zaburzenia glikemii czy problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.

Ile w ciągu dnia można zjeść chrupek kukurydzianych?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jednakże z dietetycznego punktu widzenia zaleca się spożywać chrupki w niewielkich ilościach głównie ze względu na niską wartość odżywczą. Co więcej, ta chrupiąca przekąska nie zapewnia nam na długo sytości, więc już po kilku chwilach od jej zjedzenia znów poczujemy się głodni.

W przypadku dzieci również warto zachować umiar. W ciągu dnia można im podać od kilku do kilkunastu sztuk, najlepiej tych bazujących na samej mące lub kaszce kukurydzianej.

Czy chrupki kukurydziane są zdrowsze od chipsów?

Naturalne chrupki kukurydziane są zdrowszą przekąską od klasycznych chipsów. Przede wszystkim zawierają znacznie mniej tłuszczu oraz kalorii – w 100 g chipsów jest aż ok. 500 kcal. Co więcej, chrupki są łagodne dla układu pokarmowego i nie zawierają sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, barwniki czy aromaty.

Niestety nie można tego powiedzieć o chrupkach smakowych. Zawierają one bowiem tyle samo kalorii i dodatków smakowych, co chipsy ziemniaczane. Oznacza to, że są równie niezdrowe i niepolecane jako przekąska.

Czym kierować się przy zakupie chrupek kukurydzianych?

W sklepach można spotkać chrupki kukurydziane naturalne, solone, orzechowe, czekoladowe, pikantne, o smaku serowym czy paprykowym. Przy wyborze odpowiednich przede wszystkim należy zwrócić uwagę na skład produktu. Im krótsza lista składników i im mniej dodatków smakowych, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Warto też spojrzeć na wartość odżywczą produktu. Zdrowszym wyborem będą te chrupki, które będą miały niewielką zawartość tłuszczu i soli. Na podstawie tych zaleceń można wywnioskować, że najlepszym wyborem w tym przypadku będą naturalne chrupki kukurydziane.

Czy każdy może jeść chrupki kukurydziane?

W większości przypadków chrupki kukurydziane są dobrze tolerowane, a ich spożywanie nie powinno się wiązać z wystąpieniem skutków ubocznych. Są więc one bezpieczne zarówno dla dzieci, osób starszych, jak i osób z alergiami i nietolerancjami.

Warto przy tym pamiętać, że osoby diecie redukcyjnej, a także zmagające się z zaburzeniami glikemii powinny ograniczać ich spożycie ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych.

Jeśli mowa o chrupkach smakowych, zaleca się, aby były one w naszej diecie obecne w jak najmniejszych ilościach ze względu na obecność wspomnianych szkodliwych dodatków do żywności.

Czy chrupki kukurydziane są zdrowe?

Chrupki kukurydziane nie są najlepszym wyborem żywieniowym, lecz jako okazjonalna przekąska nie powinny stanowić problemu dla zdrowia. Kupując chrupki, warto wybierać te, które w składzie mają tylko mąkę lub kaszkę kukurydzianą. Wszystkie pozostałe są o wiele bardziej kaloryczne i o niskim potencjale odżywczym.

Bibliografia

 
  • Pęksa A. i in.: Wpływ surowca i parametrów procesu na cechy sensoryczne i fizyczne ekstrudowanych przekąsek, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 3 (100), 176 – 189;
  • Jiao Y. i in.: Development and Utilization of Corn Processing by‐Products: A Review, Foods 2022, 11, 3709;
  • http://www.ilewazy.pl/garsc-chrupek-kukurydzianych.
Opublikowano: ; aktualizacja: 23.01.2024

Oceń:
0.0

Agata Soroczyńska

Agata Soroczyńska

Dietetyczka

Dietetyk kliniczny i sportowy, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach i Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. Interesuje się dietą roślinną, dietą w sporcie, suplementacją oraz psychodietetyką. Istotne jest dla niej całościowe podejście do pacjenta. Wierzy, że do osiągnięcia celów nie zawsze wymagany jest jadłospis. Od kilku lat zajmuje się edukacją żywieniową. Autorka wielu artykułów, wykładów oraz webinarów, podczas których poruszała tematy związane z profilaktyką zdrowotną, dietoterapią, zdrowym odżywianiem oraz dietetyką sportową. Pasjonatka fitnessu, książek historycznych i fantasy oraz górskich wędrówek.

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Odciąganie pokarmu

 

Produkty zakazane w czasie karmienia piersią

 

Owoce w dieta niemowlęcia – jak wprowadzać jagody do diety niemowlęcia?

 

Gotowe produkty dla niemowląt

 

Zupy warzywne dla dziecka – jakie i kiedy?

 

Długie karmienie piersią – za i przeciw

 

Tabela rozszerzania diety niemowlaka

 

Karmienie piersią na leżąco i półleżąco – wady i zalety