Przelicznik miar kuchennych – co ile waży?

Przeglądając niejeden przepis kulinarny można zauważyć, że brakuje w nich ujednoliconych miar kuchennych. Niektóre przepisy podają ilości poszczególnych produktów w gramach, inne natomiast na podstawie domowych miarek, np.: łyżeczka, szklanka, kubek, itp. Z pewnością dla wielu osób może być to kłopotliwe, tym bardziej jeżeli nie ma się do dyspozycji wagi kuchennej. Aby ułatwić sobie zadanie, warto w tym celu wykorzystać poniższy przelicznik miar kuchennych.

Podstawowy przelicznik jednostek miary

W przepisach miary kuchenne są najczęściej podawane w gramach (g) lub kilogramach (kg), rzadziej natomiast w dekagramach (dag). Do odmierzania płynów stosuję się jednostkę litra (l) i mililitra (ml). Co ciekawe, w niektórych krajach ilość płynów podaję się w decylitrach (dl).

  • 1 dag = 10 g
  • 10 dag = 100 g
  • 100 dag = 1000 g = 1 kg
  • 1000 ml = 10 dl = 1 l

Podstawowy przelicznik kuchenny

  • 1 łyżeczka = 5 g = 5 ml
  • 1 łyżka stołowa = 15 g = 15 ml
  • 1 szklanka = 250 g = 250 ml = ¼ l
  • 1 kostka masła = 200 g

Ile trwa urlop macierzyński i rodzicielski?

Ile gramów ma 1 szklanka mąki? Przelicznik kuchenny dla różnych rodzajów mąk

Mąka to podstawowy składnik większości wypieków. W zależności od jej rodzaju, nie zawsze jedna szklanka mąki będzie ważyć 250 gramów. Warto o tym pamiętać, ponieważ źle odmierzona ilość może zaważyć na efekcie końcowym naszego dania.

Mąka pszenna (typ 550)

  • 1 szklanka = 170 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Mąka pszenna razowa (typ 2000)

  • 1 szklanka = 150 g
  • 1 łyżka = 9 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Mąka ziemniaczana

  • 1 szklanka = 200 g
  • 1 łyżka = 12 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

Mąka krupczatka

  • 1 szklanka = 210 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Mąka graham

  • 1 szklanka = 160 g
  • 1 łyżka = 9 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Ile gramów ma 1 łyżka cukru? Przelicznik kuchenny dla cukru i słodzików

Kolejnym istotnym elementem wielu potraw i wypieków jest cukier. Obecnie zamiast cukru można wykorzystać jego zamienniki, takie jak np. ksylitol czy erytrytol. Stanowią one jego zdrowszą wersję i są o wiele mniej kaloryczne.

Innym wyborem jest również miód. Zawiera on korzystne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne, jednakże ma równie wysoką jak cukier kaloryczność.

Cukier kryształ

  • 1 szklanka = 240 g
  • 1 łyżka = 14 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Cukier puder

  • 1 szklanka = 170 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Miód

  • 1 szklanka = 360 g
  • 1 łyżka = 22 g
  • 1 łyżeczka = 7 g

Ksylitol

  • 1 szklanka = 250 g
  • 1 łyżka = 15 g
  • 1 łyżeczka = 7 g

Erytrytol

  • 1 szklanka = 260 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Stewia

  • 1 łyżka = 8 g
  • 1 łyżeczka = 2 g

Przelicznik kuchenny dla produktów sypkich

Ryż biały suchy

  • 1 szklanka = 225 g
  • 1 łyżka = 15 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Kasza jęczmienna

  • 1 szklanka = 180 g
  • 1 łyżka = 11 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

Kasza gryczana

  • 1 szklanka = 170 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

Kasza manna

  • 1 szklanka = 190 g
  • 1 łyżka = 11 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

Bułka tarta

  • 1 szklanka = 150 g
  • 1 łyżka = 9 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Wiórki kokosowe

  • 1 szklanka = 95 g
  • 1 łyżka = 6 g
  • 1 łyżeczka = 2 g

Płatki owsiane

  • 1 szklanka = 110 g
  • 1 łyżka = 7 g
  • 1 łyżeczka = 2 g

Otręby pszenne

  • 1 szklanka = 105 g
  • 1 łyżka = 6 g
  • 1 łyżeczka = 2 g

Kakao gorzkie

  • 1 szklanka = 100 g
  • 1 łyżka = 6 g
  • 1 łyżeczka = 2 g

Mleko w proszku

  • 1 szklanka = 175 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Sól

  • 1 szklanka = 300 g
  • 1 łyżka = 18 g
  • 1 łyżeczka = 6 g

Żelatyna

  • 1 szklanka = 160 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

Proszek do pieczenia

  • 1 łyżka = 5 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

Przelicznik kuchenny dla produktów płynnych

Mleko/woda

  • 1 szklanka = 250 g
  • 1 łyżka = 15 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Śmietana 18%

  • 1 szklanka = 230 g
  • 1 łyżka = 14 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Śmietana kremówka

  • 1 szklanka = 270 g
  • 1 łyżka = 16 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Jogurt naturalny

  • 1 szklanka = 310 g
  • 1 łyżka = 25 g
  • 1 łyżeczka = 20 g

Olej

  • 1 szklanka = 225 g
  • 1 łyżka = 13,5 g
  • 1 łyżeczka = 4,5 g

Przelicznik miar kuchennych pozostałych produktów

Migdały

  • 1 szklanka = 160 g
  • 1 łyżka = 15 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

Orzechy włoskie

  • 1 szklanka = 100 g
  • 1 łyżka = 6 g
  • 1 łyżeczka = 2 g

Rodzynki

  • 1 szklanka = 140 g
  • 1 łyżka = 15 g
  • 1 łyżeczka = 7 g

Fasola biała

  • 1 szklanka = 200 g
  • 1 łyżka = 20 g
  • 1 łyżeczka = 10 g

Dżem

  • 1 szklanka = 300 g
  • 1 łyżka = 18 g
  • 1 łyżeczka = 6 g

Masło orzechowe

  • 1 szklanka = 270 g
  • 1 łyżka = 16 g
  • 1 łyżeczka = 6 g

Przelicznik miar drożdży świeżych i drożdży suszonych

Drożdże świeże

  • 1 kostka = 100 g

Drożdże suszone

  • 1 łyżka = 7 g
  • 1 łyżeczka = 4 g

Wagę drożdży suszonych należy pomnożyć razy 2, aby otrzymać pożądaną ilość drożdży świeżych.

Przydatne akcesoria do odmierzania wagi

Aby ułatwić sobie przygotowywanie niektórych potraw, warto zaopatrzyć się w kilka przydatnych akcesoriów. Sprawdzą się one szczególnie w przypadku przepisów wieloskładnikowych. Są to:

  • dzbanek lub butelka z miarką w mililitrach,
  • miarki kuchenne łyżki/kubeczki,
  • elektryczna waga kuchenna.

Niektórzy w swojej kuchni korzystają z nowoczesnych robotów kuchennych, które posiadają już wbudowaną wagę. Dzięki temu odmierzanie ilości poszczególnych składników jest łatwiejsze i dokładniejsze.

Jak ułatwić sobie gotowanie?

Nie każdy z nas lubi gotować i nie każdy ma też na to czas. Warto jednak pamiętać, że nie trzeba spędzać w kuchni długich godzin, aby ugotować pyszny posiłek. Z pewnością sporym ułatwieniem przy gotowaniu jest znajomość omówionych wyżej podstawowych miar kuchennych. Przydatny może się również okazać kalkulator kulinarny, który służy do przeliczenia wagi składników w dowolnych jednostkach.

Jeżeli brakuje nam pomysłów na posiłki i w ostatniej chwili zjadamy to, co jest pod ręką, warto wtedy np. raz w tygodniu sporządzić przykładowy jadłospis na kilka dni. Ponadto daną potrawę można ugotować w większej ilości, a następnie przełożyć do mniejszych pojemników i zamrozić. Warto również regularnie uzupełniać zapasy, a także stworzyć listę uniwersalnych produktów spożywczych, z których w każdej chwili można przyrządzić szybki posiłek.

Opublikowano: ; aktualizacja: 14.11.2022

Oceń:
0.0

Agata Soroczyńska

Agata Soroczyńska

Dietetyczka

Dietetyk kliniczny i sportowy, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach i Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. Interesuje się dietą roślinną, dietą w sporcie, suplementacją oraz psychodietetyką. Istotne jest dla niej całościowe podejście do pacjenta. Wierzy, że do osiągnięcia celów nie zawsze wymagany jest jadłospis. Od kilku lat zajmuje się edukacją żywieniową. Autorka wielu artykułów, wykładów oraz webinarów, podczas których poruszała tematy związane z profilaktyką zdrowotną, dietoterapią, zdrowym odżywianiem oraz dietetyką sportową. Pasjonatka fitnessu, książek historycznych i fantasy oraz górskich wędrówek.

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Pyłek kwiatowy – właściwości zdrowotne, zastosowanie, czy mogą go jeść dzieci i kobiety w ciąży?

 

Dieta w endometriozie – produkty wskazane, przeciwskazane, przykładowy jadłospis

 

Cukinia – wartości odżywcze, właściwości, kalorie i przepisy

 

Płatki drożdżowe nieaktywne – czy są zdrowe w ciąży i dla dzieci?

 

Dieta przy AZS u dzieci i dorosłych – jadłospis i zasady diety eliminacyjnej

 

Kawa zbożowa – wartości odżywcze, czy mogą ją pić dzieci i kobiety w ciąży?

 

Dieta FODMAP – zasady, wskazania, przeciwwskazania, jadłospis, przepisy

 

Dieta owocowa – zasady, efekty, jadłospis, owoce na odchudzanie