Kolacje dla dzieci – pomysły na szybkie i smaczne kolacje dla najmłodszych

Kolacja to równie ważny posiłek, jak śniadanie czy obiad, który powinien dostarczać ok. 20-25% dziennej podaży energii. W przypadku dzieci w wieku szkolnym, jak i przedszkolnym ważne jest, aby posiłek ten zawierał pełnowartościowe składniki, które zapewnią sytość i jednocześnie nie będą wywoływać dyskomfortu jelitowego w godzinach nocnych. Jak zatem przygotować smaczną kolację dla dziecka? Jakie produkty warto wybierać i jak urozmaicać posiłki dla dzieci?

Zdrowa kolacja dla dzieci – jak ją prawidłowo skomponować?

W diecie dziecka nie może zabraknąć produktów, które są wartościowym źródłem białek tłuszczów i węglowodanów, a także witamin i składników mineralnych. Są one niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu dziecka. Należy również pamiętać, iż zapotrzebowanie energetyczne u dzieci różni się w zależności od ich wieku i płci. W związku z tym posiłki powinny być dostosowane do ich indywidualnych potrzeb.

Z jakich produktów warto skorzystać, aby przygotować zdrową, pożywną i smaczną kolację dla dzieci?

Produkty mięsne

  • pierś z kurczaka i indyka bez skóry,
  • szynka i polędwica drobiowa,
  • cielęcina,
  • pstrąg,
  • dorsz,
  • sola,
  • sandacz,
  • jajka.

Nabiał

  • mleko,
  • jogurt naturalny,
  • twaróg,
  • serek wiejski,
  • kefir,
  • maślanka.

Produkty zbożowe

  • kasza jaglana,
  • kasza manna,
  • komosa ryżowa,
  • amarantus,
  • pieczywo mieszane lub z pełnego przemiału,
  • ryż,
  • płatki owsiane,
  • makaron,
  • musli bez dodatku cukru.

Warzywa

  • bataty,
  • ziemniaki,
  • cukinia,
  • warzywa liściaste,
  • pomidory,
  • ogórki,
  • rzodkiewka,
  • marchew,
  • dynia,
  • buraki,
  • zielona fasolka,
  • papryka,
  • kukurydza,
  • bakłażany,
  • szczypiorek,
  • pasty warzywne.

Owoce

  • banany,
  • borówki,
  • maliny,
  • truskawki,
  • arbuz,
  • melon,
  • pomarańcze,
  • kiwi,
  • mandarynki,
  • dżemy i musy owocowe bez dodatku cukru.

Nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki i ich przetwory

  • tofu,
  • hummus,
  • napoje roślinne,
  • groszek zielony,
  • soczewica,
  • orzechy nerkowca,
  • orzechy włoskie,
  • masło orzechowe,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni.

Sprawdź, w którym dniu cyklu miesiączkowego jesteś

Kiedy dziecko powinno jeść kolację?

W przypadku dzieci ostatni posiłek w ciągu dnia zaleca się zjeść na ok. 2 godziny przed snem. Jednakże należy pamiętać, iż każde dziecko ma swój własny rytm spożywania posiłków, dlatego kluczowe jest, aby zadbać o odpowiednią ich ilość — najlepiej ok. 4-5 dziennie i dostosować je pod indywidualne preferencje dziecka.

Co na kolację na ciepło dla dzieci?

Kolacja podawana na ciepło jest lepiej trawiona i nie obciąża przewodu pokarmowego, co pozytywnie wpływa na sen dziecka. Rozgrzewające kolacje dla dzieci sprawdzą się również w okresie jesienno-zimowym. Warto wtedy zadbać, aby były z dodatkiem warzyw lub owoców, które wzbogacą posiłek o witaminy i składniki mineralne.

Pomysły na kolacje dla dzieci na ciepło:

  • placuszki z mąki owsianej z bananami;
  • kakaowy pudding z kaszą jaglaną i borówkami;
  • omlet z twarożkiem, rzodkiewką i papryką;
  • dyniowa zupa krem z grzankami;
  • orzechowa owsianka z dodatkiem świeżych owoców.

Co dać dziecku na kolację, żeby przespało noc?

Planując kolację dla dziecka, warto zadbać o podanie mu takich produktów, które nie będą obciążać układu pokarmowego. Z pewnością nie zaleca się spożywać posiłków smażonych oraz z dużą ilością tłuszczu.

Dobrym pomysłem mogą okazać się produkty białkowe , m.in. nabiał, mleko, jajka, chude ryby, chudy drób, nasiona roślin strączkowych. Są one bogate w aminokwas – tryptofan, który korzystnie wpływa na jakość snu.

Dodatkowo warto uwzględnić produkty zawierające magnez oraz witaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. Są to głównie produkty zbożowe, kakao, banany, żółty ser, orzechy czy pestki.

Co na kolację dla niejadka?

Wielu rodziców zastanawia się jak zachęcić dzieci do jedzenia. Należy przy tym pamiętać, iż najmłodsi bardzo trafnie potrafią określić swoje odczucia głodu i sytości. Jeżeli dziecko jest głodne, z pewnością zakomunikuje to swoim rodzicom.

W przypadku grymaszenia przy posiłku i niechęci do jedzenia warto przyjrzeć się temu, co i w jakich ilościach jest dziecku podawane w ciągu całego dnia. Może się okazać, iż zjada ono za dużo posiłków lub przekąsek, które skutecznie hamują apetyt.

Największy problem z niechęcią do jedzenia obserwuje się u dzieci do ok. 5 roku życia. Co zatem warto zrobić, aby dziecko zjadło chętnie kolację?

W tym przypadku świetnie sprawdzi się podawanie posiłków, które są kolorowe i mają różne kształty. Dobrym pomysłem na kolacje dla dzieci są:

  • kanapki ułożone we wzór postaci z bajki;
  • kolorowe zapiekanki z warzywami;
  • warzywne muffinki;
  • placuszki i naleśniki na słodko z dżemem lub owocami;
  • koreczki z owoców lub warzyw;
  • budyń z dodatkiem owoców;
  • mini burgery.

Co można zrobić w 5 minut na kolację?

Zdrowa kolacja dla dzieci nie musi być skomplikowana i czasochłonna. Oto przykłady szybkich i smacznych posiłków:

  • tortilla z warzywami i mozzarellą;
  • ruloniki z wędliną i twarożkiem ziołowym;
  • jogurt naturalny z bakaliami;
  • tosty z hummusem i z dodatkiem warzyw;
  • mini kanapeczki z pastą z awokado i rzodkiewką;
  • kanapki z pastą jajeczną i szczypiorkiem;
  • sałatka z kaszą kuskus i warzywami.

Co na kolację dla dziecka 6 lat?

Dzieci w tym wieku są bardziej otwarte na nowe smaki oraz potrawy i co ważne mogą jeść już większość produktów spożywczych. Ciekawym pomysłem na kolację dla 6-latków jest:

  • omlet ze szpinakiem z dodatkiem sera;
  • pizzerinki na mące razowej z pomidorami;
  • domowe bułeczki maślane z kakao;
  • kluski leniwe z owocami;
  • racuszki z jabłkami;
  • tost z jajkiem w koszulce i sałatką warzywną;
  • pudding chia z borówkami;
  • sałatka z serka wiejskiego i warzyw;
  • grzanki z wędliną i pastą z suszonych pomidorów.

Bibliografia

 
  • Charzewska J. i wsp.: Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (śniadania, obiady, podwieczorki) opracowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia, Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2011;
  • Jarosz M. i wsp.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020;
  • https://ncez.pzh.gov.pl/.
Opublikowano: ; aktualizacja: 10.02.2023

Oceń:
0.0

Agata Soroczyńska

Agata Soroczyńska

Dietetyczka

Dietetyk kliniczny i sportowy, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach i Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. Interesuje się dietą roślinną, dietą w sporcie, suplementacją oraz psychodietetyką. Istotne jest dla niej całościowe podejście do pacjenta. Wierzy, że do osiągnięcia celów nie zawsze wymagany jest jadłospis. Od kilku lat zajmuje się edukacją żywieniową. Autorka wielu artykułów, wykładów oraz webinarów, podczas których poruszała tematy związane z profilaktyką zdrowotną, dietoterapią, zdrowym odżywianiem oraz dietetyką sportową. Pasjonatka fitnessu, książek historycznych i fantasy oraz górskich wędrówek.

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Rozszerzanie diety – fakty i mity

 

Zupy warzywne dla dziecka – jakie i kiedy?

 

Odciąganie pokarmu

 

Przekąski dla niemowlaka – co podawać niemowlakowi, a czego unikać?

 

Alkohol a karmienie piersią – czy i ile można wypić?

 

Wspólne obiady dla dorosłych i dla dzieci

 

Colostrum dla dzieci – wskazania, zastosowanie, opinie

 

Naleśniki – przepisy na pyszne naleśniki dla dzieci