Okiem dietetyka – cała prawda o wpływie mikrofalówek na zdrowie dziecka

Ocena: 4.52/5 Głosów: 6
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Czy dzieciom można podawać posiłki podgrzane w mikrofalówce? To pytanie zadaje sobie wielu rodziców, zaniepokojonych doniesieniami o szkodliwości emitowanych przez urządzenie fal elektromagnetycznych. Dietetyk zdradza, czy rzeczywiście jest się czego obawiać.

Fotolia

Jak działa mikrofalówka?

 

Jedzenie w mikrofalówce jest podgrzewane dzięki wykorzystaniu fal elektromagnetycznych. Mikrofale wprawiają w ruch i powodują drgania cząsteczek wody. Jest to możliwe dzięki posiadaniu biegunów dodatnich i ujemnych w tych cząsteczkach. Drganie cząsteczek poddanych działaniu fal elektromagnetycznych powoduje wydzielenie się energii w postaci ciepła, która jest przekazywana cząstkom sąsiadującym ze sobą. Im bardziej odpowiednio cząsteczki wody są rozmieszczone w pokarmie, tym szybciej i bardziej równomiernie dochodzi do jego podgrzania.

Mikrofalówka i naczynia, które do niej wstawiamy nie nagrzewają się pod wpływem mikrofal, ponieważ nie mają budowy polarnej. Mogą nagrzać się jedynie pod wpływem ciepła wydzielanego przez jedzenie.

 

Czy jedzenie z mikrofalówki jest bezwartościowe?

 

Bardzo często można spotkać się ze stwierdzeniem, że jedzenie z mikrofalówki jest niezdrowe. Na jakiej jednak podstawie się je formułuje? Wiele badań pokazało, że podgrzewanie żywności w mikrofalówce nie zmienia jej wartości odżywczej. Okazuje się, że jest to jeden ze sposobów przygotowywania posiłków, który pozwala na zachowanie największej ilości witamin i składników mineralnych. Jeśli w mikrofalówce umieścimy naczynie z niewielką ilością wody, która pozwala uzyskać jedzenie jak z parowaru, stosujemy w ten sposób metodę gotowania najzdrowszą pod względem zachowania witamin i składników mineralnych.

Każda metoda obróbki cieplnej powoduje straty składników odżywczych. Aby je minimalizować, należy gotować szybko, wystawiać żywność na działanie wysokiej temperatury przez możliwie krótki czas i minimalizować ilość płynów użytych do gotowania. Podgrzewanie w mikrofalówce spełnia te wymogi.

 

Jak mikrofale wpływają na wartość odżywczą jedzenia?

 

Dyrektor Centrum Badań Profilaktycznych Uniwersytetu Yale David Katz podkreśla, że żywność podgrzewana w mikrofalówce nie jest gorsza pod względem zawartości witamin i składników mineralnych od jedzenia poddanego innym formom obróbki termicznej. Używanie mikrofalówki może wręcz wpływać pozytywnie na wartość odżywczą przygotowanego w niej jedzenia:

  • pozwala zachować niemal 100 proc. kwasu foliowego w szpinaku (podczas gotowania pozostaje ok. 30 proc.),
  • w mięsie prawie nie wytwarzają się rakotwórcze nitrozaminy, co ma miejsce podczas smażenia,
  • zwiększa przyswajalność karotenoidów w pomidorach i marchwi,
  • zwiększa biodostępność biotyny w jajkach.

 

Kiedy potrawy z mikrofalówki mogą szkodzić?

 

Potrawy z mikrofalówki mogą być szkodliwe dla zdrowia, jeśli są przygotowywane w nieodpowiednich naczyniach. Problematyczne są najczęściej opakowania plastikowe. Bezpiecznie można używać tylko tych oznaczonych symbolem kuchenki mikrofalowej. Plastikowe pudełka, które są przeznaczone do używania w mikrofalówkach, nie zawierają (a przynajmniej według norm nie powinny zawierać) szkodliwych dla zdrowia ftalanów i bisfenolu A (BPA).

Pozostałe mogą sprawiać, że żywność podgrzana za pomocą mikrofal będzie wykazywać działanie toksyczne dla organizmu, ponieważ pod wpływem ciepła dojdzie do wydzielenia z plastiku i absorpcji przez pokarm szkodliwych dla zdrowia związków.

 

Czego nie można podgrzewać w mikrofalówce?

 

Mikrofale przenikają porcje żywności na głębokość do maksymalnie 4 cm, dlatego kuchenki mikrofalowej powinno używać się jedynie do podgrzewania jedzenia, a nie do samego gotowania. Dotyczy to szczególnie mięsa, gdyż w niedogotowanym mogą pozostać szkodliwe dla zdrowia mikroorganizmy. W kuchence mikrofalowej można podgrzewać prawie wszystkie produkty spożywcze. Do wyjątków należą:

  • mleko kobiece – zniszczeniu mogą ulec dobroczynne bakterie zawarte w mleku, co ma jednak także miejsce podczas stosowania innych rodzajów obróbki termicznej,
  • jajka w skorupkach – podczas ich podgrzewania wydziela się dużo pary wodnej, która może rozsadzić skorupkę,
  • winogrona – wydzielająca się podczas podgrzewania para wodna może rozerwać owoce,
  • mrożone mięso – mimo opcji rozmrażania mikrofalówka nie zawsze równomiernie podgrzewa mięso, przez co niektóre fragmenty są ugotowane, a inne całkiem zimne. Grozi to pozostawieniem w mięsie bakterii chorobotwórczych i zatruciem.

 

Czy dziecko może jeść pokarmy podgrzane w mikrofalówce?

 

Jak wspomniano podgrzewanie pokarmów w kuchence mikrofalowej jest korzystną formą obróbki termicznej ze względu na małe straty witamin i składników mineralnych. Z tego powodu jedzenie z mikrofalówki może być podawane dzieciom. Należy jednak uważać na opakowania, w których podgrzewa się pożywienie. Jedno z badań naukowych z 2011 roku wykazało, że nawet opakowania plastikowe oznaczone jako bezpieczne do stosowania w kuchence mikrofalowej oraz butelki dla dzieci emitowały pewne ilości szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych.

W związku z tym, że organizmy dzieci są dużo bardziej wrażliwe na toksyny niż organizmy dorosłych, dla ich bezpieczeństwa najlepiej podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, stosując naczynia ceramiczne i szklane. Mikrofale nie mają nic wspólnego z promieniowaniem, które może wywołać nowotwory. Zarówno przebywanie niedaleko kuchenki mikrofalowej, jak i spożywanie podgrzanego w niej jedzenia, nie powoduje zmian nowotworowych, co potwierdza American Cancer Society.

Tematy: zdrowie dziecka a mikrofalowka, zdrowa dieta dziecka, karmienie dziecka

Komentarze