
Niestrawność w ciąży
Niestrawność w ciąży wynika zwykle ze zmian hormonalnych, które stają się przyczyną wzdęć, zgagi, nadmiernych gazów, biegunek i innych objawów dyspepsji. W leczeniu niestrawności żołądka duże znaczenie ma dieta.

dietetyk
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, na kierunku Dietetyka oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka o specjalności Żywienie Człowieka. Doświadczenie zawodowe zdobyła podczas licznych zajęć praktycznych w szpitalach, poradniach żywieniowych, domach opieki, prowadząc warsztaty żywieniowe, pracując jako dietetyk na portalu internetowym o tematyce żywieniowej.
Na bieżąco poszerza swoją wiedzę, uczestnicząc w licznych szkoleniach oraz konferencjach naukowych. Dietetyka to przede wszystkim jej pasja, dlatego też interesuje się każdą jej dziedziną.
W swojej pracy do każdego pacjenta podchodzi indywidualnie, aby jak najlepiej pomóc mu osiągnąć zamierzony cel. Przygotowywane jadłospisy zawsze dostosowuje do potrzeb i preferencji pacjenta. Interesuje się gotowaniem i ciągle poszukuje nowych przepisów na ciekawe oraz zdrowe dania.
Jesteś lekarzem lub wykonujesz inny zawód medyczny?
Dołącz do grona naszych ekspertów
Niestrawność w ciąży wynika zwykle ze zmian hormonalnych, które stają się przyczyną wzdęć, zgagi, nadmiernych gazów, biegunek i innych objawów dyspepsji. W leczeniu niestrawności żołądka duże znaczenie ma dieta.
dietetyk
Poród przez cesarskie cięcie różni się od porodu naturalnego. Aby szybko wrócić do pełni sił, nie można zapomnieć o diecie po cesarce, która uzupełni niedobory niezbędnych składników odżywczych oraz uchroni przed dolegliwościami, takimi jak np.
dietetyk
Wzdęcia brzucha w ciąży to jedna z częstszych dolegliwości, jakie pojawiają się u kobiet ciężarnych. Ich powstawanie jest następstwem zmian zachodzących w organizmie kobiety podczas ciąży.
dietetyk
Potas to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w wielu procesach życiowych. Niedobór potasu w ciąży to najczęściej efekt wymiotów występujących w pierwszych tygodniach ciąży.
dietetyk
Ryby w diecie ciężarnej są polecane z uwagi na bogactwo kwasów omega-3 niezbędnych dla prawidłowego rozwoju płodu. Ciężarna może jeść śledzie, łososia czy makrele, które, poza zdrowymi tłuszczami, dostarczają cennych witamin i mikroelementów, a jednocześnie cechują się niskim stopniem zanieczyszczenia.
dietetyk
Biegunka u dziecka wywołana jest zwykle infekcją wirusową. Luźnym stolcom towarzyszą wówczas wymioty i gorączka, a w rzadkiej kupce może wystąpić krew lub śluz.
dietetyk
Żelazo jest jednym z najważniejszych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego przebiegu ciąży. Niedobór żelaza w ciąży może być przyczyną wystąpienia objawów anemii, która jest bardzo groźna dla zdrowia, a nawet życia przyszłej mamy oraz dziecka.
dietetyk
Kwas foliowy (witamina B9) to witamina szczególnie ważna i potrzebna kobietom w czasie ciąży. Jego brak może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, zarówno u matki, jak i dziecka.
dietetyk