Truskawki w ciąży – czy można je jeść?

Ciąża to szczególny czas dla kobiety – również, jeśli chodzi o sposób żywienia. Przy komponowaniu swojej diety myśli już nie tylko o tym, co sama lubi jeść i co ma dobry wpływ na jej zdrowie? Zaczyna jeść dla dwojga. W jej głowie pojawiają się pytania, jak dany produkt może wpłynąć na przebieg ciąży? W tym artykule bierzemy pod lupę truskawki. Odpowiadamy na pytanie o to, czy można i warto jeść truskawki w ciąży?

Truskawki w ciąży? Obalamy mity!

Temat zdrowego odżywiania w ciąży jest bardzo drażliwy. Kobieta, która spodziewa się dziecka woli „dmuchać na zimne”. W związku z tym nawet jedna zasłyszana przypadkowo informacja potrafi zrazić ją do jakiegoś produktu. Truskawki nie są tu wyjątkiem. Powszechnie uważa się je za zdrowe owoce, ale nie każda kobieta ciężarna jest przekonana do jedzenia truskawek. Skąd takie uprzedzenia?

Alergia na truskawki w ciąży

Jedną z przyczyn jest obawa o to, że jedzenie truskawek może wywołać alergię.

Prawdą jest, że truskawki zaliczają się do produktów, które dość często wywołują alergię. Jednak po pierwsze nie u każdego wystąpi reakcja alergiczna, a po drugie – nie zawsze jej przyczyną są białka czy salicylany występujące w owocach.

Reakcję alergiczną mogą wywołać nawozy sztuczne, środki ochrony roślin, a także konserwanty (dodawane np. do przetworów z truskawek). To oznacza, że aby zminimalizować ryzyko wystąpienia niepożądanej reakcji organizmu, najlepiej jeść owoce w sezonie. Co, jeśli ciąża przypada akurat w okresie jesienno-zimowym? W takim przypadku postaw na domowe przetwory oraz mrożone truskawki zrobione jeszcze podczas sezonu na te owoce.

Część kobiet ma również inne obawy związane z alergią na te owoce. Boi się jeść truskawki w ciąży, ponieważ myśli, że zwiększy to ryzyko alergii u dziecka. Są to nieuzasadnione obawy. Eksperci podkreślają, że jedzenie truskawek oraz innych potencjalnych alergenów nie ma związku z większym ryzykiem alergii u dziecka.

Toksoplazmoza

Kolejne obawy dotyczą toksoplazmozy – choroby pasożytniczej wywołanej przez pierwotniaka Toxoplasma gondii. W ciąży prowadzi ona do ciężkich następstw neurologicznych u dziecka, a także zwiększa ryzyko poronienia (szczególnie jeśli do zakażenia toksoplazmozą dojdzie w I trymestrze ciąży).

Jaki jest związek między jedzeniem truskawek a toksoplazmozą? Gleba, na której rosną truskawki może być zanieczyszczona odchodami kota zawierającymi oocysty. Tym samym zjedzenie nieumytych, surowych owoców rosnących w takim miejscu prowadzi do zakażenia. Nie oznacza to jednak, że spożywanie truskawek w ciąży jest przeciwwskazane. Równie dobrze można by z tego powodu wykluczyć wiele zdrowych warzyw i owoców z jadłospisu ciężarnej.

W takim razie co robić, aby uniknąć zakażenia? Podstawową zasadą jest dokładnie myć truskawki przed zjedzeniem (nawet jeśli te truskawki pochodzą z własnego ogródka), co pozwoli pozbyć się większości chorobotwórczych drobnoustrojów i pestycydów. Jeśli i to nie uspokaja przyszłej mamy, można poddać owoce działaniu wysokiej temperatury (choć trzeba pamiętać, że spowoduje to pewne straty cennej witaminy C). Mus truskawkowy na ciepło czy ryż z truskawkami to dobry pomysł na danie dla ciężarnej, która boi się jeść surowe owoce.

Na koniec warto odpowiedzieć na jeszcze jedno pytanie. Jakie są ewentualne limity jedzenia truskawek? Tak naprawdę nie ma ustalonych limitów spożycia truskawek. Jednak tak jak ze wszystkim wskazany jest umiar. Po zjedzeniu zbyt dużej ilości owoców mogą pojawić się bolesne biegunki.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Skoro wyjaśniliśmy już, że nie ma nic złego w jedzeniu truskawek w ciąży czas na kolejną garść informacji. Tym razem odpowiadamy na pytanie o to, dlaczego warto jeść te owoce?

Są orzeźwiające i charakteryzują się dużą zawartością wody. Dzięki temu ułatwiają przetrwanie letnich upałów, a także pomagają w nawodnieniu organizmu.

Poza tym zawierają wiele cennych składników odżywczych, których szczególnie potrzebują kobiety w ciąży:

  • witaminę C, która zwiększa odporność organizmu i wchłanianie żelaza niehemowego;
  • kwas foliowy, który zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej;
  • błonnik pokarmowy, który przeciwdziała zaparciom, a także ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała w ciąży;
  • potas, który odpowiada za regulację gospodarki wodno-elektrolitowej i prawidłową pracę mięśni;

Oprócz tego truskawki zawierają inne cenne minerały (wapń, fosfor, magnez), witaminę B3 (która chroni przed przedwczesnym porodem), a także sporo polifenoli.

Czy truskawki obniżają cukier?

Truskawki to owoce, które mają niski indeks glikemiczny (IG). Po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi nie wzrasta gwałtownie. Dzięki temu nawet kobiety z insulinoopornością czy cukrzycą mogą jeść truskawki.

Jak jeść truskawki? Pomysły na pyszne i zdrowe dania dla kobiet w ciąży

Nie masz pomysłu na to, jak jeść truskawki w ciąży? Zainspiruj się poniższymi pomysłami!

Ochota na słodkie? Zjedz truskawkowy deser!

W ciąży masz ogromną ochotę na słodkie? Zamiast jeść niezdrowe słodycze, wybierz truskawkowy deser bez cukru. Truskawki nie należą do bardzo słodkich owoców, więc połącz je ze słodszymi bananami.

Oto przepis na prosty w wykonaniu owocowy pudding chia:

  • truskawki (1/2 szklanki),
  • banan (1 sztuka),
  • nasiona chia (3 łyżeczki),
  • mleko kokosowe (1/4 szklanki).

Obierz banana, pokrój go na kawałki i zmiksuj z mlekiem kokosowym. Dodaj nasiona chia i wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Następnie przygotuj mus truskawkowy: dokładnie umyj truskawki, usuń szypułki i zmiksuj je na mus.

Wlej mleko zmiksowane z bananem i nasionami chia do miseczki, a potem wstaw do lodówki na minimum godzinę. Gotowy deser podaj z musem truskawkowym.

Sałatka z truskawkami, awokado, szpinakiem i orzechami włoskimi

Masz ochotę przygotować na truskawkową sałatkę? Potrzebne Ci będą:

  • truskawki (1 garść),
  • szpinak świeży (1 garść),
  • orzechy włoskie (1 łyżka),
  • awokado (2 plastry),
  • oliwa z oliwek (1 łyżeczka),
  • ulubione przyprawy (do smaku).

Awokado skrop odrobiną soku z cytryny i posyp niewielką ilością soli. Szpinak i truskawki dokładnie umyj. Następnie usuń szypułki z truskawek.

Gdy przygotujesz już owoce i warzywa, zabierz się za orzechy. Możesz je posiekać lub dodać w całości (warto je wcześniej namoczyć).

Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj oliwę z oliwek, ulubione przyprawy i dokładnie wymieszaj. Gotowe!

Opublikowano: ; aktualizacja: 11.04.2024

Oceń:
4.0

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Makrela wędzona w ciąży – czy można jeść wszystkie rodzaje ryb wędzonych?

 

Śniadanie dla zabieganych

 

Grzyby w ciąży – czy można, jakie jeść, których unikać?

 

Syrop z chrzanu – właściwości, przepis, kiedy warto go stosować?

 

Dieta po cesarce – co jeść i czego unikać w diecie po porodzie?

 

Koktajle i smoothie

 

Sushi w ciąży – czy można, jakie jeść, które przepisy wybrać?