Awokado w ciąży – czy wolno je jeść?

Awokado jest jednym z najbardziej niezwykłych owoców. Jego sekret nie tkwi jednak w wyglądzie – dość zwykłym, podobnym do gruszki – ani nawet w smaku. Cały sukces awokado zawdzięcza swoim właściwościom i wartościom, jakie w sobie skrywa. Czy warto jeść awokado w ciąży? Zdecydowanie TAK! A dlaczego? Warto poznać ten zwykły-nie-zwykły owoc.

Właściwości awokado

Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych i cennych owoców, jeśli chodzi o wpływ na zdrowie. Jednocześnie, przy sporej ilości właściwości odżywczych, zawiera dość mało cukru. Jedyną wadą może być smak – awokado jest mało wyraziste, nie posiada żadnego określonego smaku, a jego konsystencja – miękka, nieco maślana i tłusta, dla wielu osób może być przeszkodą. Z drugiej strony można je przerabiać na miliony sposobów i doskonale łączy się z wieloma dodatkami, więc… nie ma wymówek, by nie włączyć go do diety!

Bogactwo witamin, pierwiastków i minerałów w awokado

Awokado jest źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin, w tym witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witaminy C, A, E oraz K, które biorą udział w wielu ważnych procesach zachodzących w ogranizmie. Witaminy z grupy B przyczyniają się do prawidłowej pracy układu nerwowego, a także odpowiadają za szybsze za wchłanianie magnezu. Witamina C wpływa na odporność i przyspiesza przyswajanie żelaza z diety, a także działa detoksykująco na organizm, tak jak witamina E, która usuwa wolne rodniki. Witamina K bierze udział w procesach krzepnięcia krwi, z kolei witamina A odpowiada za kondycję skóry, włosów i paznokci. Taka ilość witamin sprawia, że awokado z powodzeniem może zastąpić wiele suplementów diety.

Awokado to także spora ilość bardzo ważnych dla zdrowia minerałów, takich jak wapń odpowiadający za prawidłową budowę kości, żelazo i miedź niezbędne w procesie tworzenia czerwonych krwinek, mangan wspomagający produkcję tyroksyny, fosfor istotny dla równowagi kwasowo-zasadowej oraz potas – dla prawidłowej pracy mięśni i dotleniania mózgu.

Zdrowe tłuszcze w awokado

Awokado jest wyjątkowo zdrowe, ale i należy do jednych z najbardziej kalorycznych owoców. Nie ma się jednak czego obawiać – kaloryczność wynika z dużej zawartości wyłącznie dobrych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na to, że awokado jest bardzo tłuste, a jednocześnie ubogie w cukry proste, jest doskonałym owocem dla osób z cukrzycą i chorujących na insulinooporność. Obecność zdrowych tłuszczy sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu i wielu procesom zachodzącym w organizmie. Nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą między innymi w skład błon komórkowych, chroniąc je przed degradacją, wspomagają również pracę serca i układu krwionośnego, a także obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Czytaj również: Czosnek w ciąży – czy można jeść czosnek w ciąży?

Dlaczego warto jeść awokado w ciąży?

Awokado jest polecane wszystkim, a w szczególności kobietom w ciąży, ponieważ dostarczy wielu cennych składników mineralnych i witamin, bardzo ważnych w procesie rozwoju dziecka. Jedną z największych korzyści jest spora ilość witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, który odpowiada za prawidłowe kształtowanie układu nerwowego u dziecka w pierwszym trymestrze ciąży. Kwas foliowy musi być suplementowany, ponieważ nie odkłada się w organizmie, dlatego, poza witaminami przepisywanymi przez lekarza, warto zadbać o to, by w czasie ciąży jak najwięcej dostarczać go z pożywieniem, w naturalnej formie.

Superfoods dla ciężarnych

Awokado należy do grona superfoods, czyli żywności pochodzenia naturalnego, cechującej się wyjątkowym bogactwem składników odżywczych – witamin i minerałów – które wykazują korzystne, a często także holistyczne działanie na organizm. Awokado jest również źródłem wielu antyoksydantów – zawiera witaminę C, E oraz spore ilości beta karotenu – które usuwają z organizmu wolne rodniki, chroniąc go przed przyspieszonym starzeniem i wieloma chorobami. Co więcej, awokado zawiera wiele błonnika , dzięki czemu usprawnia pracę jelit i przyspiesza trawienie. Zawarte w awokado składniki odżywcze uzupełniają się nawzajem – obecność witaminy C zwiększa przyswajanie wapnia, z kolei witaminy z grupy B obniżają poziom cukru. Potas reguluje gospodarkę wodną i wspiera układ nerwowy, z kolei witaminy A i E działają zarówno na zdrowie, jak i… urodę. Awokado jest więc idealnym owocem nie tylko dla ciężarnych!

Czytaj również: Czy w ciąży można jeść oscypki?

Dieta przyszłej mamy

Wiadomo, że dzienne zapotrzebowanie na witaminy, minerały i składniki odżywcze zwiększa się w okresie ciąży, a jeden owoc nie zastąpi wszystkiego. Dlatego tak ważne jest, by jeść w ciąży z głową i nie unikać także innych owoców i warzyw.

Kwas foliowy – bardzo ważny w ciąży!

Spore ilości kwasu foliowego można znaleźć między innymi w brukselce, jarmużu, ciecierzycy, sałacie czy brokułach. Szczególnie ważny jest on w pierwszych tygodniach ciąży, a nawet na etapie starań, by zapewnić jak najlepsze warunki dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Na początku ciąży warto sięgać po warzywa zawierające duże ilości błonnika, by regulować pracę jelit, np. po fasolę. Na dokuczliwe w ciąży zaparcia doskonale pomagają kiszonki! Kapusta kiszona także jest bogata w błonnik, który ułatwia trawienie, a do tego zawiera sporo witaminy C. Warto jeść również orzechy włoskie, które obniżają poziom cholesterolu i mają właściwości przeciwzapalne. Jedzenie orzechów włoskich, które zawierają mnóstwo zdrowych tłuszczy pomaga również w odżywianiu mózgu i chroni go przed starzeniem.

Bardzo ważne w diecie ciężarnej są owoce, bogate w witaminy i minerały. Warto sięgać szczególnie po banany , które są cennym źródłem żelaza i potasu, na którego zapotrzebowanie w ciąży wzrasta. Przyszłej mamie zaleca się również jedzenie suszonych owoców, szczególnie zimą, kiedy dostęp do świeżych jest ograniczony. Specjaliści zalecają jednak, by sięgać po te, które nie zawierają dodatkowych tłuszczy i cukrów – mogą bowiem narobić więcej szkody niż pożytku.

Przyszła mamo, pamiętaj! Owoce kandyzowane to nie to samo, co suszone owoce!

Objawy ciąży mogą złagodzić także migdały, doskonałe na zgagę, oraz imbir , który również uważany jest za superfood. Doskonale sprawdzi się podczas ciąży w okresie zimowym, wzmacniając organizm i chroniąc go przed infekcjami. Bogate w kwas foliowy są również słonecznik i sezam – warto je dodawać do sałatek.

Co należy jeść w ciąży? Duże ilości kwasu foliowego, witaminy C, potasu, produkty bogate w minerały, owoce, warzywa, odpowiednie tłuszcze, słowem – dieta musi być jak najlepiej zbilansowana i bogata. A co z małymi grzeszkami? Czy kobiety w ciąży mogą sobie pozwolić np. na fastfood? Cóż, zapewne od jednego szaleństwa nic się nie stanie, ale o wiele lepiej zmienić fastfoody na superfoods, wśród których nie brakuje prawdziwych perełek, jak np. awokado!

Czytaj również: Makrela wędzona w ciąży – czy można jeść wszystkie rodzaje ryb wędzonych?

Opublikowano: ; aktualizacja: 16.05.2022

Oceń:
4.3

Roksana Krysa

Roksana Krysa

dziennikarka

Magister filologii polskiej ze specjalizacją z komunikacji społecznej i krytyki literackiej. Jest copywriterem z wieloletnim doświadczeniem, ze szczególnym zamiłowaniem do tematyki parentingowej, którą realizuje w oparciu o samodzielnie zdobywaną wiedzę i własne doświadczenia. Szczególnie bliskie są jej założenia pedagogiczne Korczaka, Montessorii i Freineta oraz idea rodzicielstwa bliskości.

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Rola kwasu DHA w diecie ciężarnej

 

Ból nerek w ciąży – co oznacza ból w okolicach nerek u ciężarnych?

 

Grzybica piersi – przyczyny, objawy, leczenie grzybicy sutka

 

Dieta przy cukrzycy ciążowej

 

Ile kawy można pić w ciąży?

 

Drętwienie rąk w ciąży – jakie są przyczyny i jak sobie radzić?

 

1. miesiąc ciąży – które tygodnie, objawy, rozwój dziecka, badania, jak zmienia się ciało

 

Pytania o opryszczkę w ciąży