Syrop z chrzanu – właściwości, przepis, kiedy warto go stosować?

Bez niego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Idealnie smakuje zarówno do mięs na ciepło, jak i wędlin na zimno, a i jajka z nim są wyśmienite. Nie ma też bez niego ogórków kiszonych! Chrzan, bo o nim mowa, to wspaniały dodatek do potraw i sosów. Ale nie tylko ze względu na wyjątkowy smak powinien się znajdować w każdej kuchni. Chrzan jest bowiem wspaniałym, naturalnym lekarstwem, które doskonale wpłynie na odporność i pomoże w walce z infekcjami w okresie jesienno-zimowym.

Korzeń chrzanu – właściwości

Chrzan, tak samo, jak czosnek, imbir, cebula czy miód, to naturalny antybiotyk, który, w przeciwieństwie do aptecznych specyfików, jest bezpieczny dla zdrowia i nie wyjaławia organizmu, a wręcz przeciwnie – wzmacnia go i podbudowuje jego pracę.

Co więcej, dawniej korzeń chrzanu wykorzystywany był wyłącznie jako roślina lecznicza, dopiero później odkryto jego walory smakowe i wprowadzono do kuchni.

W Polsce chrzan jest powszechnie dostępny – można go zarówno uprawiać, jak i spotkać jako dziką roślinę w przydrożnych zaroślach, na polach czy wilgotnych łąkach.

Chrzan ma ostry, wyrazisty smak, który idealnie pasuje do mięs, ryb, jaj, serów i warzyw, często jest również bazą różnych sosów. Nie wymaga zbyt dużo pracy – korzeń chrzanu wystarczy zetrzeć na tarce i wymieszać np. z majonezem, jogurtem czy śmietaną, a także jeść solo.

Ale nie tylko smak chrzanu jest wyjątkowy. Spożywanie chrzanu niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia. Można go zagryzać, kiedy męczy gęsty katar, a także zrobić domowy syrop, idealny na infekcje. Jakie jest jego działanie?

Na co syrop z chrzanu jest najlepszy?

Chrzan, jako naturalny antybiotyk , posiada wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych. Znajdują się w nim enzymy trawienne, cenne olejki eteryczne, mnóstwo witamin z grupy B, witamina C oraz E i K, a także żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor i siarka. Chrzan jest również źródłem antyoksydantów. Jego działanie jest więc wielowymiarowe, a szczególnie skuteczne okaże się w zwalczaniu objawów przeziębienia.

Syrop z chrzanu często wzbogaca się miodem oraz sokiem z cytryny, co wzmacnia jego działanie i sprawia, że staje się prawdziwą bombą dla zdrowia.

Syrop z chrzanu doskonale sprawdzi przy nieżytach górnych dróg oddechowych. Działa wykrztuśnie, co pomaga przy zaflegmieniu płuc i zapaleniu oskrzeli, lecząc uporczywy kaszel i katar. Pomoże zwalczyć objawy grypy, zregeneruje wątrobę, np. w przypadku równoległego stosowaniu leków, usprawni wydzielanie żółci i wspomoże w walce z anemią. Syrop chrzanowy jest skuteczny także w przypadku pasożytniczego zakażenia układu pokarmowego oraz przy zakażeniu gronkowcem i Helicobacter Pylori. Zmniejszy również gorączkę, a także odetka zapchane zatoki. Jednocześnie, nie wpłynie na osłabienie odporności i zmiany we florze bakteryjnej organizmu, więc włączenie go do leczenia nie odbędzie się kosztem innych aspektów zdrowotnych, jak w przypadku stosowania medycznych antybiotyków.

Co niszczy chrzan?

Spożywanie chrzanu i produktów z niego wzmocni odporność organizmu, a także zapobiegnie powstawaniu ognisk zapalnych. Glikozyd sinigryna, zawarty w chrzanie, zapobiega rozwojowi raka piersi, płuc, żołądka, jelita grubego, odbytu i prostaty. Bogactwo antyoksydantów ochroni komórki i tkanki organizmu przed działaniem wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu będzie on mniej podatny na przedwczesne starzenie oraz chroniony przed wieloma schorzeniami.

Chrzan oraz syrop z chrzanu wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne;
  • przeciwwirusowe;
  • bakteriobójcze;
  • przeciwgrzybicze;
  • wykrztuśne;
  • wzmacniające, m.in układ krwionośny.

Chrzan chroni więc nie tylko przed przeziębieniem, ale niszczy wiele ognisk zapalnych oraz czynników, które mogą wpływać na rozwój chorób o wiele bardziej niebezpiecznych dla zdrowia.

Syrop chrzanowy warto pić nie tylko w chwili osłabienia organizmu, ale również profilaktycznie, w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania.

Jak zrobić syrop z chrzanu?

Syrop chrzanowy jest prosty do zrobienia. W zasadzie można spożywać sam napar z chrzanu czy też esencję, która uwolni się podczas ścierania chrzanu na tarce. Warto jednak jeszcze bardziej odbudować jego działanie, dodając miód oraz sok z cytryny.

Jak zrobić syrop z chrzanu i miodu?

Aby przygotować naturalny antybiotyk, potrzebne są:

  • korzenie chrzanu;
  • miód;
  • sok z cytryny (warto wykorzystać naturalną cytrynę, a nie gotowe, dostępne soki);
  • szklanka z ciepłą, przegotowaną wodą.

Przygotowanie syropu

Po zakupie lub wyrwaniu korzeni chrzanu należy je solidnie oczyścić. Dobrze byłoby uniknąć obierania skórki, skupiając się na jej mocnym wyszorowaniu, choć delikatne oskrobanie korzenia nie ujmie mu właściwości. Chrzan należy zetrzeć na drobnej tarce i przełożyć do naczynia, najlepiej szklanego lub porcelanowego, i zalać ciepłą wodą. Następnie należy dodać miód (na 2 korzenie 3 łyżki miodu) oraz 6 łyżek soku z cytryny. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj. Miksturę można również zblendować – wtedy ma się pewność, że składniki idealnie się ze sobą połączą. Należy ją pozostawić na cały tydzień w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu należy odcisnąć esencję przez gęstą gazę, przelać do szczelnie zakręcanej butelki (może to być słoik) i przechowywać w lodówce.

Do syropu chrzanowego można wykorzystać miód lipowy, który ma wiele walorów prozdrowotnych.

Jeśli chodzi o dawkowanie syropu – można spożywać po 1 łyżeczce 2 razy dziennie, ale nigdy na czczo. Syrop ma ostry smak i o ile dobrze działa na organizm, na czczo może powodować podrażnienie żołądka. Można go również rozcieńczać w chłodnej, przegotowanej wodzie, soku czy herbacie, w zależności od smaku.

Jak zrobić syrop chrzanowy na kaszel?

Syrop chrzanowy można wzbogacić o dodatkowe witaminy – składniki, takie jak czosnek, korzeń imbiru, kurkuma i cebula dodadzą mu nie tylko aromatu, ale jeszcze bardziej ulepszą jego działanie.

Jeśli można się leczyć naturalnym antybiotykiem, który nie zaszkodzi, a wyłącznie pomoże – dlaczego tego nie robić? Do przygotowania zdrowego syropu z chrzanu niewiele potrzeba, za to jego wartości są naprawdę wielkie! Pomoże nie tylko w stanie już toczącej się grypy, ale i dla ogólnego wzmocnienia i ochrony przed infekcjami. Co ciekawe, w chwilach, kiedy „coś łapie” lub nos jest uporczywie zatkany, warto dać małą łyżeczkę świeżo startego chrzanu np. na kanapkę czy nawet podgryzać kawałki świeżego korzenia. Nie mówiąc o zupie chrzanowej, która smakuje wyśmienicie!

Opublikowano: ; aktualizacja: 13.10.2022

Oceń:
5.0

Roksana Krysa

Roksana Krysa

dziennikarka

Magister filologii polskiej ze specjalizacją z komunikacji społecznej i krytyki literackiej. Jest copywriterem z wieloletnim doświadczeniem, ze szczególnym zamiłowaniem do tematyki parentingowej, którą realizuje w oparciu o samodzielnie zdobywaną wiedzę i własne doświadczenia. Szczególnie bliskie są jej założenia pedagogiczne Korczaka, Montessorii i Freineta oraz idea rodzicielstwa bliskości.

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Makrela wędzona w ciąży – czy można jeść wszystkie rodzaje ryb wędzonych?

 

Sushi w ciąży – czy można, jakie jeść, które przepisy wybrać?

 

Dieta po cesarce – co jeść i czego unikać w diecie po porodzie?

 

Grzyby w ciąży – czy można, jakie jeść, których unikać?

 

Truskawki w ciąży – czy można je jeść?

 

Koktajle i smoothie

 

Śniadanie dla zabieganych