Przyprawy w diecie dziecka – które są zalecane, a których lepiej unikać?

Ocena: 4.84/5 Głosów: 2
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Nie wszystkie przyprawy, z których korzystamy na co dzień w kuchni, można wykorzystać, komponując posiłek dla dziecka. Rozszerzając dietę niemowlaka o zioła, należy wiedzieć, które z nich pozytywnie wpłyną na jego zdrowie, a które mogą mu poważnie zaszkodzić.

Fotolia

Kiedy można zacząć podawać przyprawy niemowlakowi?

 

Przyprawy – zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej – warto dodawać do posiłków dziecka już od najmłodszych lat. Bez nich przygotowane obiadki mogą być mdłe, co z pewnością nie poprawi apetytu malucha. Przyprawy można wprowadzić już po 8. miesiącu życia dziecka.

I tak pierwszymi ziołami, które mogą pojawić się w jadłospisie niemowlaka są koper, kminek i majeranek. Kiedy dziecko skończy 9 miesięcy można dodawać oregano, bazylię, rozmaryn, pieprz, estragon, tymianek.

Cynamon i rzeżucha, szczypiorek, słodka papryka to kolejne cenne przyprawy, które można podawać małym dzieciom, ale dopiero po ukończeniu 10. miesiąca życia.

Najpóźniej, bo w około 11 miesiąca, do diety wprowadzane są czosnek i natka pietruszki, kurkuma, imbir, goździki oraz szafran.

 

Smacznie i zdrowo – najlepsze przyprawy dla dzieci 

 

Zioła dodawane do przygotowanych posiłków nie tylko wzbogacają smak i aromat,  rozszerzając preferencje smakowe dziecka. Mogą  ponadto wspomagać układ pokarmowy, usprawniać trawienie, zapobiegać kolkom, wzdęciom. Tak działa choćby popularny koper wykazujący właściwości wiatropędne. Warto dodawać go do zupek, warzyw i mięs. Lista ziół pozytywnie wpływających na zdrowie malucha jest o wiele dłuższa. 

  • Bazylia i tymianek usprawniają pracę jelit, pobudzają trawienie oraz poprawiają apetyt u malucha.
  • Rzeżucha wspomaga trawienie i polecana jest niejadkom, gdyż pobudza apetyt.
  • Zielona pietruszka ożywi smak mięsa i warzyw, doskonale pasuje do ryb. Ponadto zawiera witaminę C, żelazo, wapń i potas.
  • Majeranek także pomaga przy dolegliwościach trawiennych, a dodatkowo działa rozgrzewająco. Doskonale pasuje do dań z kapusty, mięsa, roślin strączkowych, dań z dodatkiem grzybów.

Za dodawaniem przypraw do posiłków malucha przemawia także ich działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne. Leczniczo działa czosnek, imbir, kardamon, natomiast goździki mogą działać przeciwpasożytniczo.

Warto pamiętać także o naturalnym miodzie, który zaleca się włączyć do diety dziecka nie wcześniej niż przed ukończeniem pierwszego roku życia. Jest doskonałym zamiennikiem cukru i słodkich przekąsek. Jednocześnie miód posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych i wspomaga odporność dziecka.

  

Jak mądrze przyprawiać posiłki malucha, by nie były mdłe? 

 

Jak przyprawić domowy obiadek dla dziecka, aby był smaczny i jednocześnie zdrowy, korzystnie wpływający na samopoczucie malucha? To pytanie, które często towarzyszy mamom małych dzieci. Warto kierować się kilkoma zasadami.

Przede wszystkim należy używać przypraw, które są bezpieczne i polecane dla dzieci. Podczas gdy jedne przyprawy wspomogą trawienie, inne zadziałają odwrotnie, wywołując nieprzyjemne dolegliwości. Dlatego przed dodaniem przyprawy do zup, przecierów warzywnych lub deserów warto zapoznać się z listą przypraw polecanych dzieciom. Czasem wystarczy jedynie szczypta, by skutecznie zachęcić dziecko do jedzenia i próbowania nowych smaków.

Ważna jest także ilość dodawanych ziół. W przypadku małych dzieci powinna być ona zdecydowanie mniejsza niż ta dodawana do potraw serwowanych dorosłym. Zioła świeże czy suszone należy włączać stopniowo i pojedynczo. Zbyt mocno przyprawiony posiłek o intensywnym aromacie może zniechęcić dziecko do jedzenia.

Rozsądne przyprawianie dziecięcych posiłków to także świetny sposób, by ograniczyć sól, do której smaku maluchy tak łatwo się przyzwyczajają. Natomiast, aby ograniczyć ilość cukru i dosładzanie deserów, warto wykorzystać wanilię albo cynamon. Cynamon jest także świetnym dodatkiem do dań z pomidorów i mięsa, nadaje przyjemny zapach oraz słodszy smak.

 

Których przypraw należy unikać w diecie dziecka?

 

Z diety dziecka należy wykluczyć przyprawy zbyt ostre i o intensywnym aromacie, gdyż działać niekorzystnie na apetyt dziecka lub powodować dolegliwości bólowe ze strony układu pokarmowego. Papryczka chili działa drażniąco na błonę śluzowa przewodu pokarmowego, nadmiar czosnku i cebuli z kolei może wywołać niestrawność, mdłości i wymioty.

Gałka muszkatołowa to przyprawa, która stosowana w nadmiarze może wywoływać nudności i wymioty, a nawet powodować halucynacje i zaburzenia rytmu serca. Wszystkie mieszanki typu curry czy masala mogą zawierać ołów, z tego względu tego typu przypraw nie można dodawać do posiłków dziecka poniżej 6. roku życia. Zanieczyszczenia mogą znajdować się również w popularnych przyprawach, takich jak anyż, cynamon oraz w innych mieszankach przypraw kuchni azjatyckiej.

Mocno przyprawione pokarmy mogą powodować stany zapalne błony śluzowej żołądka i prowadzić do nadżerek, czego objawem będą silne bóle brzucha. W diecie dziecka wszystkie przyprawy powinny być stosowane z umiarem, aby wykluczyć niekorzystne działanie na jego organizm.

 

Tematy: przyprawy w diecie dziecka, przyprawy dla niemowlaka, rozszerzanie diety niemowlaka, zioła w diecie dziecka

Komentarze