Jak gotować dla dziecka, które ma alergię na jajka i mleko?

Ocena: 3.51/5 Głosów: 5
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Twoje dziecko jest na diecie bezmlecznej albo bezjajecznej? A może na obu jednocześnie? Nie wiesz, czym zastąpić wykluczone produkty? Straciłaś wiarę, że da się normalnie jeść w tej sytuacji? Głowa do góry. Nawet dla alergika można wyczarować w kuchni fajne dania. OK, może nie będzie to tak łatwe jak bułka z masłem, ale przecież w „normalnej sytuacji” też nie ograniczałabyś się tylko do niej;)

Gotując dla alergika możesz zamiast mleka krowiego, możesz używać sojowego albo z orzechów nerkowca. Fot. Shutterstock.com
Gotując dla alergika możesz zamiast mleka krowiego, możesz używać sojowego albo z orzechów nerkowca.

DIETA BEZ BIAŁKA MLEKA KROWIEGO

Jak zapewne już wiesz, w przypadku tej diety wykluczone jest mleko i wszystkie produkty, które na bazie mleka powstają: masło, jogurty, śmietana i sery. Zaleca się także, by zrezygnować z wołowiny i cielęciny oraz produktów zawierających żelatynę. Niestety, mleko pojawia się także w produktach, które się z nim nie kojarzą. Na przykład czai się niemal we wszystkich słodyczach: ciastkach, wafelkach, batonach, czekoladach, drożdżówkach, toffi itd. Dlatego koniecznie musisz czytać etykiety i bezwzględnie eliminować wszystkie produkty, które zawierają nie tylko mleko, ale też serwatkę lub kazeinę. Potencjalnym zagrożeniem są również wędliny i pieczywo. Żeby mieć pewność, że te, które chcesz podać dziecku nie zawierają mleka lub jego pochodnych, musisz skontaktować się z producentem.

Kiedy już wykreślisz ze swojej listy zakupowej wszystkie niewskazane produkty, zapewne zostaną na niej głównie owoce i warzywa... I to jest droga, którą warto teraz iść, bo właściwie wszystkie mleczne produkty mają swoje roślinne odpowiedniki. Oto one:

MLEKO

Zamiast mleka krowiego z powodzeniem można stosować mleka roślinne. Można je kupić w wielu sklepach i wtedy dobrze jest wybierać te wzbogacane wapniem (mają na opakowaniach oznaczenia: "+Ca", "+Calcium"), można je też zrobić samemu - w sieci znajdziesz proste przepisy. Musisz jednak mieć świadomość tego, że mleka roślinne mają inny smak i inną postać niż mleko krowie.

  • Sojowe - jest uniwersalne: można je pić na surowo, można używać go do gotowania. Ponieważ soja jest jedną z najbardziej modyfikowanych roślin, najlepiej wybierać mleko organiczne.
  • Ryżowe - zdecydowanie rzadsze od sojowego, słodkie. Nadaje się do płatków śniadaniowych, gotowania i pieczenia ciast. Wokół tego mleka powstało jednak wiele kontrowersji. Naukowcy ostrzegają, że może zawierać duże ilości rakotwórczego arsenu. Można więc spotkać się z zaleceniem, by nie podawać go maluchom do lat pięciu albo by nie podawać go dzieciom w ogóle.
  • Owsiane - słodkie, kremowe. W łatwy sposób można je zrobić samemu z płatków owsianych.
  • Migdałowe - delikatne, kremowe. Dostępne w wielu sklepach, ale również bardzo łatwe do zrobienia.
  • Kokosowe - ma delikatny smak, idealnie nadaje się do płatków, koktajli oraz gorących napojów.
  • Z orzechów laskowych - sprawdza się w napojach, nie nadaje się do gotowania i pieczenia.
  • Z orzechów nerkowca - nadaje się do gotowania, robienia deserów i kremów.

Czytaj też: Poradnik mamy alergika

ŚMIETANA

Na rynku jest sporo śmietan roślinnych - sojowa, orkiszowa, migdałowa, kokosowa, owsiana. Sama możesz zrobić śmietanę z pestek słonecznika, pestek dyni czy nerkowców. Jeśli jednak nie tyle potrzebujesz konkretnie śmietany, co po prostu czegoś do zagęszczenia potraw, poznaj inne sposoby na osiągnięcie tego efektu:

  • Zupę możesz zagęścić, dodając do niej kaszkę mannę, kaszkę  kukurydzianą, czerwoną soczewicę albo wkrajając trochę więcej ziemniaków. Podobny efekt uzyskasz, miksując część warzyw.
  • Zupę lub sos można też zagęścić 1-2 żółtkami, albo łyżką lub dwiema zmielonego siemienia lnianego wcześniej zmieszanego z odrobiną płynu.
  • Skutecznym i bardzo zdrowym zagęszczaczem jest kasza jaglana, jak również zmiksowana cukinia lub dynia.

MASŁO

Teoretycznie zamiennikiem masła powinny być margaryny roślinne - niestety część z nich zawiera mleko. W sklepach wegańskich i wegetariańskich można trafić na margarynę Alsan, która jest w 100 proc. roślinna, smakuje jak masło i można jej używać do smażenia i pieczenia. Jak zapewnia producent, tłuszcze i oleje, które są stosowane w jej produkcji, nie są chemicznie utwardzane. W przypadku, gdy alergia na białko mleka krowiego nie jest bardzo silna, możesz spróbować podać dziecku masło klarowane (dobrze skonsultować to wcześniej z lekarzem). Można je kupić w niektórych większych sklepach lub zrobić w domu. Do pieczenia i smarowania pieczywa można używać zamiast masła oleju roślinnego lub oliwy. Dobrym rozwiązaniem będzie też posmarowanie chleba pastą przyrządzoną np. ze zmielonego słonecznika czy awokado, albo warzyw lub kasz.

SER

W sklepach z żywnością wegetariańską i wegańską dostaniesz bezlaktozowe odpowiedniki żółtego sera. Jeśli chodzi o ser biały, to w roli twarożku na śniadanie, może wystąpić zmielone naturalne tofu (trzeba je dobrze doprawić, bo bez dodatków nie ma smaku). Z łuskanych migdałów i płatków drożdżowych (nie myl z drożdżami), doprawionych solą i ulubionymi przyprawami możesz ukręcić bezmleczny parmezan. Migdały i tofu sprawdzają się też przy produkcji bezmlecznych serników - poszperaj w sieci, a znajdziesz kilka ciekawych przepisów.

Czytaj dalej na następnej stronie:  Jak gotować dla dziecka, które ma alergię na jajka i mleko?

Tematy: alergia na białko mleka krowiego, dieta alergika, mleko dla alergików, dieta bezjajeczna

Komentarze