Częste i nadmierne gazy w ciąży – jak się ich pozbyć?

Ocena: 4.85/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Gazy w ciąży mogą stanowić jeden z objawów niestrawności lub wynikać z powiększania się macicy. Skurcze, kłucie i ból jelit wynika często z nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Sposobem na wzdęty brzuch w ciąży i nadmiar gazów w jelitach będzie odpowiednia dieta, która uwzględnia również błonnik pomocny w walce z zaparciami.

Fotolia

Gazy w ciąży i ból brzucha – czy to niestrawność?

 

Nadmierne gazy to problem, który dość często pojawia się w przypadku kobiet ciężarnych. Okres ciąży sprzyja występowaniu tego typu dolegliwości, choć w większości przypadków nie jest to objaw zagrażający zdrowiu matki czy dziecka.

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na swoją dotychczasową dietę, ponieważ często nieodpowiednie żywienie jest przyczyną pojawiania się nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak: bóle jelit i brzucha, zaparcia oraz wzdęcia w ciąży.

Nadmierne gazy w jelitach mogą pojawiać się z kilku powodów. Jedną z przyczyn stanowi połykanie zbyt dużej ilości powietrza podczas mówienia, jedzenia, picia czy żucia gumy. Także stres oraz przede wszystkim niewłaściwa dieta, jedzenie w pośpiechu, niedokładne przeżuwanie pokarmów sprzyjają występowaniu gazów jelitowych. Okres ciąży dodatkowo zwiększa ryzyko ich pojawiania się.

Przyczyną jest zwiększona produkcja progesteronu, co odpowiada za spowolnienie pracy jelit i wolniejsze przesuwanie się pokarmów w jelitach. Powiększa się także macica, co skutkuje uciskiem na jelita i zaburza ich prawidłową pracę. Te wszystkie czynniki sprawiają, że kobieta zaczyna odczuwać dyskomfort związany z gromadzącymi się gazami, bólami brzucha, wzdęciami, bolesnymi skurczami jelit czy odbijaniem – ogólnej niestrawności w ciąży.

 

Nadmierne, uporczywe i częste gazy w ciąży – co robić?

 

Jeśli problem nadmiernych gazów, kłucia w jelitach czy wzdętego brzucha w ciąży pojawia się często, warto wprowadzić kilka zaleceń, które przeciwdziałają tym dolegliwościom.

Jakie są sposoby na gazy? Co na wzdęcia w ciąży?

  • Należy zadbać o regularne spożywanie posiłków (45 razy dziennie) i różnorodność spożywanych produktów.
  • Aby uniknąć niestrawności, częstych gazów i skurczów jelit w ciąży, posiłki trzeba spożywać powoli, w pozycji siedzącej, dokładnie przeżuwając pokarm.
  • Z diety dobrze jest wyeliminować napoje gazowane.
  • Nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu – płyny należy przyjmować powoli. Pozwoli to uniknąć zaparć w ciąży, które mogą być przyczyną bólu i skurczów brzucha.
  • Podczas posiłku nie należy rozmawiać podczas i skupiać uwagi na czymś innym, np. na oglądaniu telewizji.
  • Na wzdęcia i gazy w ciąży pomoże unikanie żucia gumy i ssania twardych cukierków.
  • Warto zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania na parze lub przyrządzania potraw w folii (w piekarniku).
  • Dobrze jest ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych i słodyczy, które mogą powodować bolesne wzdęcia brzucha w ciąży.
  • Do diety należy wprowadzić produkty zawierające probiotyki, np.: jogurty, kefiry czy maślanki – ich obecność w żywieniu pozwoli zachować równowagę bakteryjną mikroflory jelitowej, co będzie dobrym sposobem na wzdęcia i skurcze jelit.
  • Spożywane produkty powinny być jak najbardziej naturalne, świeże (bez barwników i konserwantów).
  • Sposobem są także naturalne, ziołowe leki i tabletki na wzdęcia oraz gazy, jednak u kobiet w ciąży mogą być stosowane wyłącznie po konsultacji z lekarzem.

W przypadku, jeśli zmiany nawyków żywieniowych, wykluczenie produktów nasilających pojawianie się gazów nie przynosi pożądanego efektu, a dodatkowo występują bóle brzucha w ciąży należy zgłosić się do lekarza.

 

Jaka dieta na wzdęcia i gazy w jelitach?

 

Prawidłowe nawyki żywieniowe odgrywają bardzo istotną rolę w przypadku występowania objawów niestrawności w ciąży.

Jak pozbyć się gazów? Przede wszystkim należy zacząć od wykluczenie z jadłospisu produktów, które nasilają dolegliwości i powodują wzdęcia brzucha. Nalezą do nich: fasola, groch, bób, kapusta, kapusta kwaszona, kalafior, por, brukselka, cebula, czosnek, brokuły, kukurydza, gruszki, śliwki, jabłka, mleko, sery pleśniowe, ryby (takie jak mintaj, śledź w oleju i pomidorach), makaron, pieczywo razowe, grube kasze, kawa, napoje gazowane, słodycze, tłuste posiłki. Wyeliminować należy także produkty wędzone oraz potrawy mocno przyprawione.

Wzdęcia brzucha w ciąży nasila także nadmierne spożywanie produktów, które obfitują w: wielocukry, fruktozę, laktozę, sorbitol oraz włókna roślinne. Wynika to z ich utrudnionego trawienia i wchłaniania. Szybciej ulegają procesom fermentacji, podczas której powstaje zbyt duża ilość gazów  w jelitach. Należy zatem zmniejszyć spożycie produktów, takich jak: owoce i soki owocowe, mleko, sery, ciasta, czekolada, miód, cebula, soczewica, por, soja, fasola, groch, kapusta, brokuły, brukselka, fasola, kukurydza, banany, jabłka, ziemniaki, owies oraz pszenica.

Z kolei warto wprowadzić do codziennego żywienia produkty, które mogą pomóc zniwelować występowanie częstych i uporczywych gazów w ciąży. Zalicza się do nich: zieloną pietruszkę, szpinak, sałatę, żurawinę, czy jogurty.  

Bardzo ważny jest również błonnik w ciąży na zaparcia, które mogą stanowić przyczynę kłucia i bólu w jelitach. Znajduje się on w produktach pełnoziarnistych, warzywach i otrębach.

Ważny staje się również sposób przygotowania potraw – jeśli do tej pory były głównie smażone na głębokim tłuszczu – lepiej zrezygnować z tego typu obróbki termicznej na rzecz gotowania czy parowania.

Tematy: gazy w ciąży, nadmierne gazy w ciąży, niestrawność w ciąży, gazy w jelitach w ciąży

Komentarze