Herbata w ciąży – czarna, czerwona, zielona czy ziołowa?

Wiele kobiet zastanawia się, jakie herbaty w ciąży powinny wybierać. Należy pamiętać, że niektóre rodzaje utrudniają wchłanianie składników mineralnych oraz witamin – np. zielona herbata ogranicza przyswajanie kwasu foliowego cennego w przypadku ciężarnych. Co pić w ciąży? Która herbata jest najlepsza dla ciężarnej – czerwona, czarna, Rooibos? Czy picie naparów z ziół w ciąży (np. szałwii) jest bezpieczne?

Herbata w ciąży – czy jej picie jest bezpieczne?

Wśród powszechnie wypijanych herbat należy wymienić: zieloną, czerwoną i czarną (poddaną fermentacji). Nie jest konieczne całkowite ograniczenie ich spożycia w okresie ciąży, jednak zaleca się rezygnację głownie z mocnej czarnej herbaty. Czerwoną należy zastąpić wodą mineralną, herbatami ziołowymi i naturalnymi sokami warzywno-owocowymi.

Spożywanie herbaty w ciąży powinno być umiarkowane. Dotyczy to zarówno naparu z czarnej, jak i zielonej herbaty. Do zalet napoju zalicza się często właściwości antyoksydacyjne oraz poprawę samopoczucia. Nie bez znaczenia jest rodzaj spożywanej herbaty w okresie ciąży. Niektóre gatunki wywierają dobroczynne działanie na zdrowie kobiety i rozwijającego się płodu – inne natomiast mogą oddziaływać niekorzystnie.

Wadą naparów herbaty jest obecność związków, których nadmiar może wpływać niekorzystnie na organizm oraz zaburzać przyswajalność związków zapewniających prawidłowy rozwój płodu. W okresie ciąży, a także karmienia piersią, zaleca się umiar wynikający głównie z powodu ograniczania przez niektóre herbaty wchłaniania witamin i składników mineralnych.

Przeczytaj też: Kwas foliowy przed poczęciem i w ciąży

Czy można pić czarną herbatę w ciąży?

Czarna herbata zawiera teinę o działaniu bardzo podobnym do kofeiny obecnej w kawie. Jej znaczne spożycie powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi oraz tętna, co może wpływać niekorzystnie na samopoczucie kobiety oraz rozwijający się płód.

W herbacie czarnej obecne są również garbniki – związki te odznaczają się korzystnym działaniem dla organizmu, z drugiej strony jednak prowadzą do ograniczania wchłaniania: witamin A, B12, kwasu foliowego, cynku, żelaza, wapnia, magnezu, czyli składników niezwykle cennych dla prawidłowego rozwoju dziecka i prawidłowego przebiegu ciąży.

To też może Cię zainteresować: Cukrzyca ciążowa – przyczyny, objawy i leczenie

Zielona herbata w ciąży a kwas foliowy

Picie zielonej herbaty podczas ciąży nie jest przeciwwskazane, jednak należy zachować umiar. Napar z herbaty zielonej wykazuje wiele cennych właściwości, jak np. neutralizacja wolnych rodników w organizmie.

Stanowi również źródło minerałów i witamin, delikatnie pobudza, a przy tym nie podrażnia błony śluzowej żołądka Należy przy tym pamiętać, że – podobnie jak herbata czarna – powoduje ograniczenie przyswajania kwasu foliowego niezwykle istotnego dla zdrowia dziecka.

Zobacz też: Czy w ciąży można pić białą herbatę?

Rooibos czy czerwona herbata – co pić w ciąży?

Rooibos określana jest czasem mianem czerwonej herbaty – nie należy jednak mylić tych dwóch terminów. Herbata czerwona Pu-Erh to napar poddany dodatkowej fermentacji i przygotowany z liści krzewu herbacianego. Doskonale sprawdza się jako herbata wspomagająca odchudzanie, natomiast nie jest polecana dla przyszłych matek, ponieważ przyczynia się do znacznego wypłukiwania witamin i minerałów z organizmu.

Herbata Rooibos jest naparem z liści czerwonokrzewu – rośliny niespokrewnionej z krzewem herbacianym. Ponieważ zawiera nieznaczne ilości teiny oraz garbników, posiada delikatny miodowy smak i doskonale nadaje się do picia podczas ciąży.

Ponadto herbata Rooibos jest bogata w przeciwutleniacze chroniące komórki przed wolnymi rodnikami i wspomaga układ odpornościowy.

Przeczytaj też: Jak spać w ciąży? Najlepsza pozycja

Herbaty ziołowe w ciąży – które wybrać?

Picie herbat ziołowych w ciąży jest bezpieczne pod warunkiem zachowania umiaru. Zawierają one witaminę C, są także źródłem: wapnia, żelaza, fosforu i związków bioaktywnych, dzięki czemu przypisuje się im szczególne właściwości, jednak herbatki ziołowe powinny być stosowane z umiarem. Jaką herbatę pić w ciąży?

Zobacz też: Czy w ciąży można pić kawę?

Melisa w ciąży

Napar polecany jest przyszłym mamą ze względu na działanie uspokajające, relaksujące. Naturalnie reguluje ciśnienie krwi, wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy i krwionośny. Jednocześnie herbata z melisy wzmacnia odporność dzięki zawartości witaminy C, chroni przed infekcjami, a po okresie ciąży wspomaga laktację.

Herbata rumiankowa

Polecana jest w ciąży przy łagodzeniu mdłości i innych dolegliwości ze trony układu pokarmowego jak wzdęcia, stany zapalne żołądka oraz jelit. Rumianek pomocny jest także w stanach zapalnych pęcherza moczowego, infekcji dróg płciowych, bolesnych skurczów macicy.

Pokrzywa w ciąży

Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz wspomaga utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi, zawiera wapń, żelazo, oraz witaminę K, B2. Jednocześnie działa moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn, dzięki czemu picie naparu z pokrzywy chroni przed gromadzeniem nadmiaru wody i występowaniu opuchlizny.

Imbir w ciąży

Jest szczególnie polecany w przypadku mdłości. Wspomaga trawienie, eliminuje wzdęcia, zapobiega kolkom jelitowym. Inne cenne właściwości kłącza imbiru to działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne, działanie moczopędne. Dodatek świeżego imbiru do herbaty korzystnie wpłynie na samopoczucie kobiety w ciąży.

Zobacz też: Co można pić w ciąży?

Herbata miętowa

Działa korzystnie na przewód pokarmowy, wspomaga trawienie, łagodzi mdłości, a także działa uspokajająco. Nie ma zalecanej ilości spożycia, zatem herbatę miętową (miętę) w ciąży należy pić z umiarem.

Przeciwwskazana jest natomiast szałwia w ciąży. Roślina ta zawiera "tujon" – związek działający neurotoksycznie, poronnie, a także nasilający bóle brzucha i nudności. Niewielkie spożycie nie stanowi istotnego zagrożeniam jednaka w przypadku znacznego spożycia może powodować zagrożenie dla prawidłowego przebiegu ciąży i życia. Przeciwwskazane podczas ciąży są również herbaty zawierające zioła zakazane w ciąży m.in: aloes, piołun, krwawnik pospolity, lubczyk ogrodowy, hibiskus, anyżek, żeń-szeń, dziurawiec, senes czy miętę polną.

Bibliografia

 
  • Clark D., Aromatherapy and Herbal Remedies for Pregnancy, Birth, and Breastfeeding, Book Publishing Company, 2015;
  • Stanway Dr P., The Miracle of Tea: Practical Tips for Health, Home and Beauty, Watkins Media, 2013;
  • Holford P., Lawson S., Optimum Nutrition Before, During And After Pregnancy: The Definitive Guide to Having a Healthy Pregnancy, Little, Brown Book Group, 2012.
Opublikowano: ; aktualizacja: 14.12.2021

Oceń:
5.0

Małgorzata Andrzejczak

Dietetyk

Wraz z Agnieszką Ludwiszewską prowadzi poradnię dietetyczną tuDietetyk. Jej celem jest niesienie pomocy osobom z problemami żywieniowymi. Oferta poradni skierowana jest do wszystkich osób, które poszukują fachowych porad żywieniowych w zakresie odchudzania i chorób dietozależnych. Plany żywienia, które przygotowuje, są zgodne z zasadami prawidłowego odżywiania i zapewniają sukces w drodze po zdrowie i wymarzoną sylwetkę. Duży nacisk kładzie na edukację żywieniową pacjentów, co pomaga w utrzymaniu osiągniętych rezultatów oraz zmiany stylu życia. Oferuje poradnictwo  żywieniowe w każdym zakresie. 

Komentarze i opinie (1)


Hej, miętową herbata piszesz ze ok, ale na końca zioła zakazane to mięta polna. Czym te dwie mięty sie różnią i skad wiadomo że dana herbata miętowa jest lub nie z mięty polnej? Bo generalnie chyba zioła jak ktoś hoduje na herbaty to właśnie na polach, czy moze nie?

Może zainteresuje cię

Jak przetrwać upały w ciąży? Co pomoże ciężarnym w gorące dni lata? Podajemy sposoby

 

Hemoroidy w ciąży – leczenie

 

Prawidłowa waga w ciąży

 

Bezmózgowie (anencefalia) – przyczyny, objawy, leczenie, rokowania

 

Wzdęcia w ciąży – jaka dieta pomoże pozbyć się wzdęć?

 

Karta ciąży – kiedy się ją zakłada, do czego służy?

 

Zioła w ciąży – które są bezpieczne, a które przeciwwskazane?

 

Oksytocyna – czym jest, kiedy się ją podaje, jak działa?