Dieta śródziemnomorska

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Dieta śródziemnomorska nie jest klasyczną dietą odchudzającą, ale sposobem odżywiania, który w dłuższym okresie gwarantuje spadek kilogramów i utrzymanie na wiele lat dobrego zdrowia.

Dieta śródziemnomorska pozwala na zrzucenie ok. 3-4 kg miesięcznie
Dieta śródziemnomorska pozwala na zrzucenie ok. 3-4 kg miesięcznie

Naukowcy już dawno odkryli, że mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego rzadziej chorują i żyją dłużej. W dużej mierze zawdzięczają to diecie obfitej w ryby morskie i owoce morza, oliwę z oliwek, dużą ilość warzyw i świeżych ziół oraz owoców, a także pełnoziarnistego pieczywa. Jednocześnie spożywają mniej mięsa i białka zwierzęcego.

 

Podstawowe zasady

Na początku stosowania diety śródziemnomorskiej warto trzymać się precyzyjnego jadłospisu, a kiedy już wdrożymy zasady zdrowego odżywiania w życie, intuicyjnie będziemy wiedzieć, co można jeść. Na pewno codziennie na stole powinny gościć owoce i warzywa - zawierają one niezbędny w procesie odchudzania błonnik oraz sole mineralne, witaminy i dużo wody. Błonnik obecny jest również w pełnoziarnistym pieczywie i warzywach strączkowych. Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego często jadają również orzechy i suszone owoce i nie stronią od czerwonego wina, które - pite w niewielkich ilościach -  obniża poziom "złego" cholesterolu. Na diecie śródziemnomorskiej należy unikać tłustego mięsa, tłustych wędlin oraz białego pieczywa i słodyczy, które dostarczają dużej liczby kalorii i jednocześnie niewiele wartości odżywczych.

 

Ile można schudnąć?

Odżywiając się zgodnie z zaleceniami diety śródziemnomorskiej można w ciągu miesiąca pozbyć się 3-4 kilogramów.



Tygodniowe menu

Dzień pierwszy

ŚNIADANIE:

  • 2 kromki chleba żytniego z soją i słonecznikiem posmarowane niskotłuszczową margaryną,
  • 30 g wędzonego łososia,
  • 50 g sałatki z pomidora i cebuli

DRUGIE ŚNIADANIE:

  • 150 g chudego serka wiejskiego

OBIAD:

  • 1 talerz zupy grzybowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek,
  • 100 g dorsza pieczonego w folii,
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 100 g sałaty z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny

PODWIECZOREK:

  • 1 szklanka chudego zsiadłego mleka,
  • 1 szklanka owoców sezonowych, np. malin, jeżyn, truskawek

KOLACJA:

  • 150 g sałatki z pomidora i ogórka,
  • 40 g gotowanej kaszy kuskus,
  • 2 plasterki szynki wołowej

 

Dzień drugi

ŚNIADANIE:

  • 1 filiżanka muesli ze 175 g jogurtu naturalnego,
  • 1 kiwi

DRUGIE ŚNIADANIE:

  • 2 kromki pieczywa chrupkiego posmarowane margaryną,
  • 2 plasterki szynki,
  • 1/2 ogórka

OBIAD:

  • chłodnik przygotowany z 200 g kefiru, ogórka, botwiny i szczypiorku,
  • 1 brzoskwinia

PODWIECZOREK:

  • 1 szklanka soku warzywnego

KOLACJA:

  • 250 g sałatki z tuńczyka, kukurydzy i groszku z puszki,
  • 1/2 grahamki cienko posmarowana margaryną

 

Dzień trzeci

ŚNIADANIE:

  • 2 kromki razowego chleba cienko posmarowane margaryną,
  • 2 plasterki wędliny z indyka,
  • 100 g sałatki z pomidora i szczypiorku

DRUGIE ŚNIADANIE:

  • 175 g jogurtu naturalnego

OBIAD:

  • kapuśniak z  włoszczyzną i piersią kurczaka,
  • 200 g papryki faszerowanej pomidorami, wątróbką cielęcą i cebulą (papryka po śródziemnomorsku)

PODWIECZOREK:

  • 1 pomarańcza

KOLACJA:

  • 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta polany odrobiną oliwy z oliwek),
  • 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego

 

Dzień czwarty

ŚNIADANIE:

  • 2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną,
  • 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem,
  • 2 plasterki ananasa

DRUGIE ŚNIADANIE:

  • 1/2 grahamki z 20 g wędliny drobiowej,
  • kilka rzodkiewek

OBIAD:

  • 1 talerz zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi kurczaka,
  • 200 g chudej wołowiny z rusztu,
  • 30 g kaszy gryczanej,
  • 100 g brukselki z wody

PODWIECZOREK:

  • 150 g serka homogenizowanego

KOLACJA:

  • 250 g sałatki z bobu,
  • jabłka, czerwonej papryki,
  • koperku,
  • doprawionej oliwą i sokiem z cytryny

 

Dzień piąty

ŚNIADANIE:

  • 2 kromki razowego chleba żytniego cienko posmarowane margaryną,
  • 1/2 jaja na twardo,
  • 2 plasterki polędwicy drobiowej,
  • 100 g sałatki z pomidora i cebuli

DRUGIE ŚNIADANIE:

  • 1 brzoskwinia,
  • 150 g jogurtu naturalnego

OBIAD:

  • 200 g szaszłyka z piersi kurczaka,
  • cebuli i czerwonej papryki,
  • 30 g ryżu,

PODWIECZOREK:

  • 1 jabłko

KOLACJA:

  • 1 kromka grahama z 2 wędliny,
  • 1 plaster sera feta,
  • 1/2 pomidora ze szczypiorkiem

 

Co na to EKSPERT?

Dietetyk Justyna Ejsymont z Centrum Odchudzania i Edukacji Żywieniowej Corpus Delecti:

Wyniki wielu badań naukowych dowiodły, że dieta śródziemnomorska jest bardzo dobrą metodą profilaktyki kardiologicznej. Polecana wszystkim, którzy chcą cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem

Tematy: dieta odchudzająca, dieta śródziemnomorska, zdrowy styl życia, porada dietetyka, nadwaga

Komentarze