Banany w ciąży – czy można je jeść?

Banany to najpopularniejsze owoce na świecie. Wyróżnia się ponad 400 odmian bananów, które można podzielić na deserowe (do spożycia bez obróbki termicznej) oraz mączyste. Te drugie w krajach Ameryki Środkowej i Południowej spełniają rolę naszych ziemniaków. Czy banany są zdrowe? Jakie zawierają witaminy? I czy warto je spożywać w ciąży oraz karmiąc piersią?

Banan – właściwości i wartości odżywcze

Owoce bananowców to prawdziwe bogactwo witamin, mikro- i makroelementów. Ich charakterystyczną cechą jest duża gęstość odżywcza, czyli dużo łatwo przyswajalnej energii w małej objętości owocu.

Kto powinien jeść banany? Są zalecane osobom po wyniszczających i przebiegających z gorączką chorobach, osobom starszym, sportowcom i osobom trenujących, kobietom w ciąży oraz osobom po znacznym spożyciu alkoholu.

Banany (Musa L.) to podłużne, wygięte łukowato owoce, mające od 10 do 30 cm długości. Nie mają nasion, co jest wyjątkowe w przypadku owoców egzotycznych. Rosną w kiściach od 4 do 20 owoców, na jednym krzewie bananowca może być ich nawet 400. Z biologicznego punktu widzenia, owoce banana to jagody.

Aktualnie plantacje bananów można spotkać w Azji, Ameryce Środkowej, Brazylii i Afryce. Mają przyjemny, słodkawy smak, a ich konsystencja pomaga je spożyć nawet w przypadku braku apetytu czy awersji do jedzenia. Dużą zaletą bananów jest ich dostępność – w sklepach można je dostać przez cały rok – oraz niska cena w porównaniu z innymi owocami importowanymi.

Banany to owoce o dużej kaloryczności, dlatego często pada pytanie, czy banany tuczą? Ten jeden słodki owoc, mający około 100 gramów, zawiera od 90 do 100 kcal. Jedzone w bardzo dużych ilościach mogą sprzyjać nadwadze, jednak przez to, że mają minimalną zawartość tłuszczu, dostarczają dużo energii dla organizmu i na dłuższy czas zaspokajają uczucie sytości – są wartościowym elementem diety osób otyłych, które racjonalnie wykorzystując banany w swoim jadłospisie, są w stanie schudnąć.

Banany – właściwości lecznicze

Jakie witaminy zawierają banany? Witaminę A, B1, B2, B3, C, B6, E, K oraz kwas pantotenowy. Witaminy A, C i E to bardzo silne antyutleniacze, które zapobiegają działaniu na skórze wolnych rodników. Witamina B6 sprawia, że zespół napięcia przedmiesiączkowego przebiega łagodniej, a magnez lepiej się wchłania.

Jakie minerały i składniki odżywcze zawierają banany? Magnez, który łagodzi bóle miesiączkowe, ma działanie antystresowe i uspokajające, wspomaga organizm w stanach obniżonego nastroju oraz w stanach lękowych. Dodatkowo, magnez pomaga przy problemach z koncentracją, bezsennością czy zmęczeniem.

To też może Cię zainteresować: Cukrzyca ciążowa – przyczyny, objawy i leczenie

Magnez w bananach razem z potasem działają kardioprotekcyjnie. Normalizują ciśnienie krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko powstawania chorób serca, miażdżycy, udarów czy wylewów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Potas w bananach bardzo dobrze wpływa na gospodarkę wapniową organizmu – zapobiega nadmiernemu wydalaniu wapnia z moczem, co sprzyja wzmacnianiu układu kostnego.

Banany zawierają też żelazo, które jest potrzebne do zwalczania anemii.

Karotenoidy (antyoksydanty) w bananach wraz ze związkami fenolowymi przeciwdziałają wolnym rodnikom, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu chorób przewlekłych.

Tryptofan, zawarty w bananach, rozkłada się, wydzielając serotoninę – hormon szczęścia. Dzięki temu banany są dobre dla osób, które zmagają się z depresją i obniżonym nastrojem.

Banany wykorzystywane są również w kosmetologii. Używane np. w formie masek na skórę podnoszą poziom nawilżenia cery, minimalizują zaczerwienienia. Dedykowane są zwłaszcza dla skóry suchej i zmęczonej – regenerują ją i odżywiają.

Skórka z bananów łagodzi ból i obrzęk związany z ukąszeniami przez owady.

Sprawdź w kalkulatorze ciąży, kiedy wypada Twój termin porodu

Czy banany są zdrowe na żołądek?

Tak, banany powinny być ważnym elementem diety osób cierpiących na zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Po ich spożyciu następuje zobojętnienie kwasów żołądkowych, przez co działają przeciwwrzodowo – nie dopuszczają do nadmiernego podrażnienia błony śluzowej żołądka kwasem solnym. Dodatkowo wspomagają komórki śluzówki żołądka do regeneracji i odbudowy.

Banany działają korzystnie na naturalną mikroflorę jelitową, wspierają namnażanie się przyjaznych organizmowi bakterii. Są dobrym wyborem zarówno przy biegunce, jak i przy zaparciach. Zawierają w składzie pektynę, która ma właściwości żelujące. Dzięki temu zagęszczają treść jelitową w przypadku biegunki i pochłaniają toksyny, pozwalające bezpiecznie usunąć je z organizmu. Elektrolity zawarte w bananach nie dopuszczają do odwodnienia organizmu.

Gdy problemem są zaparcia, banany regulują pracę jelit. Są bogate w błonnik pokarmowy, dlatego warto zadbać o odpowiednie nawodnienie.

Komu banany szkodzą?

Kto nie powinien jeść bananów? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dojrzałe banany mogą szkodzić cukrzykom, pod warunkiem że spożycie owoców będzie duże, a cukier po jedzeniu nie zostanie skontrolowany. Warto pamiętać, że dojrzałe banany, o żółtej skórce, z brązowymi plamkami, mają wyższy indeks glikemiczny, niż niedojrzałe banany, o zielonej skórce. Wartości odżywcze bananów są na tyle duże, że dobrym rozwiązaniem jest wybieranie mniej dojrzałych egzemplarzy, zamiast całkowitej rezygnacji z tych owoców w diecie.

Jedzenie bananów w ciąży – tak czy nie?

Czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania bananów w okresie ciąży? Przyszłe mamy nie powinny rezygnować z bananów. Mogą po nie sięgać szczególnie podczas porannych mdłości, jeszcze przed wstaniem z łóżka. Dzięki temu, że banany zobojętniają kwas w żołądku, są dobrym wyborem, jeśli ciężarna boryka się ze zgagą.

To też może Cię zainteresować: Czy w ciąży można pić colę?

Wysoka zawartość żelaza wspomaga organizm w walce z powszechną w ciąży anemią. Żelazo bierze udział w procesach krwiotwórczych i budowaniu krwinek czerwonych. Magnez przeciwdziała wystąpieniu przedwczesnych skurczy macicy oraz skurczów łydek.

Każda kobieta w wieku rozrodczym, która podejmuje współżycie seksualne, powinna suplementować kwas foliowy, aby zapobiegać wystąpieniu wad cewy nerwowej u płodu w przypadku zajścia w ciążę. Jeśli ciąża jest planowana, suplementacja powinna obejmować trzy miesiące przed planowanym poczęciem. Banany zawierają kwas foliowy, który może być traktowany jako wsparcie suplementacji.

Czy można jeść banany, karmiąc piersią?

Karmiąc piersią można jeść wszystkie owoce, w tym również banany. Dieta matki karmiącej od kilku lat jest traktowana jako mit wśród kształcących się położnych i lekarzy. Nie ma żadnych badań naukowych, które pozwoliłyby przypuszczać, że banany mogą być szkodliwe w trakcie karmienia piersią dla mamy i dla dziecka.

Bibliografia

 
  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887411400782X?via%3Dihub z dnia 15.07.2021,
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7663138/ z dnia 16.07.2021,
  3. https://www.thepharmajournal.com/archives/?year=2018&vol=7&issue=6&ArticleId=2195 z dnia 16.07.2021,
  4. Derkacz-Strydel M., „Egzotyczne owoce i warzywa”, Wydawnictwo Wiedza i Życie, 2001, 24-25.
Opublikowano: ; aktualizacja: 22.11.2023

Oceń:
3.5

Jolanta Rusin

Jolanta Rusin

Położna

Jestem magistrem położnictwa, absolwentką Uniwersytetu Medycznego w Lublinie oraz Uniwersytetu Rzeszowskiego. Szczególnie bliskie są mi tematy związane z porodem, połogiem i laktacją – problemy laktacyjne i porody domowe były tematami moich prac dyplomowych. Z zamiłowania jestem copywriterką, prywatnie żoną i mamą trzech córek. Fachową wiedzę i doświadczenie z bycia mamą wykorzystuję, pisząc artykuły o macierzyństwie.

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Ciąża pozamaciczna – objawy, przyczyny, postępowanie

 

Jak wybrać imię dla dziecka?

 

Obrót zewnętrzny płodu – na czym polega, czy jest bezpieczny?

 

Niskie ciśnienie w ciąży – przyczyny, jak podwyższyć, kiedy do szpitala?

 

Zapalenie pęcherza w ciąży – leki i domowe sposoby

 

Alkohol a ciąża – czy picie alkoholu w ciąży jest całkowicie zabronione?

 

Zgaga w ciąży – przyczyny i objawy. Co na zgagę w ciąży?

 

Osłabienie w ciąży – jakie są przyczyny i jak sobie radzić z brakiem sił w ciąży?