Miód i zioła w diecie niemowlaka

Ocena: /5 Głosów: 0
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Kiedy można wprowadzać miód do diety niemowlęcia? Czy małemu dziecku można podać jabłko z odrobiną miodu? Od kiedy niemowlę może pić rumianek i melisę? Przeczytaj rady dietetyka!

Miód najlepiej zacząć podawać dziecku, które skończyło 1. rok życia.
Miód najlepiej zacząć podawać dziecku, które skończyło 1. rok życia.

Kiedy można wprowadzić do diety niemowlęcia miód? Zastanawiam się, czy mogłabym 6-miesięcznemu niemowlęciu posłodzić kwaśne jabłko odrobiną miodu (cukrem nie chcę).
Drugie pytanie dotyczy ziół. Kiedy i jakie można dodać do potraw? I kiedy można dać dziecku do picia np. rumianek czy melisę? (nie chcę wprowadzać herbatek gotowych, bo niestety zawierają dużo cukru). Katarzyna

Na pytanie odpowiada E. Trojanowska, dietetyk z kliniki diety Medlinea:


Miód zawiera wiele cennych składników odżywczych i jest dobrze przyswajalny przez nasz organizm. Niestety, jest jednocześnie częstym alergenem, w związku z tym jego wprowadzanie najlepiej zacząć po skończeniu przez dziecko 1. roku życia.


Można spróbować podawać go dziecku wcześniej, np. po 7. miesiącu życia, ale na początek w bardzo małej ilości. Miód niestety bardzo często uczula dzieci, nawet starsze, i potrzeba nieco więcej czasu, aby dziecko się do niego przyzwyczaiło.


Zioła - można podawać już od 12. tygodnia życia. Najbardziej polecane są świeże zioła, takie jak napar z rumianku, kopru włoskiego.
Od 3.-4. miesiąca życia można podawać kminek, miętę, anyżek. Są one delikatne i nie drażnią przewodu pokarmowego. Oczywiście wprowadzajmy je sukcesywnie i nie wszystkie razem.


Po 6. miesiącu życia, gdy dziecko je już pokarmy stałe, koniecznie dodawajmy do nich pietruszkę, koperek, majeranek, bazylię. Można też stosować napary z owocu dzikiej róży oraz borówki, pod warunkiem, że nie uczulają one dziecka. Następnie zupy możemy wzbogacać, dodając liść laurowy (po 7. miesiącu), tymianek (po 10. miesiącu), czosnek (po 9. miesiącu).


Oczywiście niektóre zioła mogą uczulać, do najczęściej uczulających należą: anyż, oregano, tymianek, mięta pieprzowa.
Jeżeli jednak nasze dziecko nie ma alergii, to stosujmy zioła i przyprawy jak najczęściej, gdyż wzbogacają one smak potraw, mają wiele cennych właściwości leczniczych i wspomagają pracę układu pokarmowego.

Komentarze