Ryby w diecie ciężarnej

Ocena: /5 Głosów: 0
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Ryby – niezastąpione źródło zdrowych kwasów tłuszczowych i białka, ale czasem także groźnej dla dziecka rtęci. Jak zaplanować rybną dietę w ciąży, by przyniosła same korzyści?

W ciąży nie wolno ci jeść surowego mięsa ryb, czyli np. sushi.
W ciąży nie wolno ci jeść surowego mięsa ryb, czyli np. sushi.

Dlaczego powinnaś jeść ryby?

Ryby to prawdziwa skarbnica wartościowych składników odżywczych - przede wszystkim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, dobrze przyswajalnego białka, jodu i witaminy D. To składniki bardzo potrzebne twojemu dziecku, zwłaszcza do prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku, ale również tobie - to m.in. dzięki nim ciąża przebiegnie bez zakłóceń, a ty będziesz tryskać zdrowiem. Zdarza się jednak, że ryby są zanieczyszczone groźną, toksyczną rtęcią, która w nadmiarze może zakłócić rozwój płodu.

Mimo to nie należy całkowicie rezygnować z jedzenia ryb, a jedynie wybierać odpowiednie gatunki i jeść je z umiarem. Korzyści, jakich ryby dostarczają rozwijającej się ciąży, znacznie przewyższają ryzyko, które ponosisz, wprowadzając ryby do swojej diety. Dowiedziono, że u dzieci, których matki jadły w ciąży około 400 g ryb tygodniowo, rozwój psychoruchowy przebiegał szybciej i sprawniej niż u tych, których mamy jadły ryb mało lub wcale. Są sposoby na to, by rozsądnie skomponować bezpieczną rybną dietę.

Jakie ryby są najbardziej bogate w rtęć?

Będąc w ciąży, powinnaś przede wszystkim unikać jedzenia dużych, drapieżnych ryb, które żywiąc się małymi rybami i drobnymi skorupiakami, kumulują zanieczyszczenia. Są to:

  • rekin
  • miecznik
  • makrela królewska
  • tuńczyk

Ogranicz także spożycie ryb o średniej zawartości rtęci:

  • dorsza
  • halibuta
  • marlina

Co może się stać, jeśli zjesz rybę zawierającą wysokie stężenie rtęci?

Niestety, rtęć, która do twojego organizmu przedostaje się wraz z pożywieniem, z łatwością przenika przez łożysko. Wysokie stężenia rtęci mogą prowadzić do zaburzeń rozwoju płodu, głównie jego mózgu i systemu nerwowego. Prawdopodobnie jednak tylko naprawdę duże dawki tego metalu powodują tak poważne zmiany.

Jakie ryby możesz jeść bez obaw o zdrowie dziecka?

Jeśli wyeliminujesz z diety wymienione wyżej ryby o najwyższej zawartości rtęci, możesz spokojnie zjadać około 300-400 g (2 porcje) innych ryb tygodniowo. Wybieraj:

  • sardynki
  • łososia
  • suma
  • pstrąga hodowlanego
  • flądrę
  • krewetki

Jak przyrządzać ryby?

Najlepiej gotować je na parze albo piec w folii. Tak przygotowana ryba nie utraci cennych wartości odżywczych, nie stanie się też ciężka i kaloryczna.

Pamiętaj, że w ciąży zakazane jest jedzenie surowego mięsa ryb (sushi, tatara, marynowanego śledzia), ryb wędzonych, a także innych, często bardzo zanieczyszczonych owoców morza.

 

 

 

Tematy: dieta, ryby, dieta w ciąży, ryby w ciąży, białko, kwasy tłuszczowe, rtęć w rybach

Komentarze