Powrót do pierwszej strony

Najgorsze produkty w diecie ciężarnej

Ocena: 3.96/5 Głosów: 2
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!
Fotolia

Ryby zanieczyszczone rtęcią

Ryby są wartościowym elementem diety, ale w diecie kobiety ciężarnej powinny zleźć się tylko te pochodzące z naturalnych źródeł, najlepiej nie z hodowli. Ponadto kobiety w ciąży nie powinny jadać ryb zanieczyszczonych rtęcią i innymi metalami ciężkimi. Najbardziej zanieczyszczone ryby to: marlin, tuńczyk, rekin, miecznik, panga, tilapia i ryba maślana. Wśród ryb popularnych w Polsce najwięcej rtęci zawierają:

  • tuńczyk,
  • okoń,
  • węgorz,
  • płoć.

Wpływają one na upośledzenie rozwoju mózgu i układu nerwowego dziecka w okresie życia płodowego. Ciężarne i karmiące piersią powinny jadać tygodniowo nie więcej niż 150 g tuńczyka oraz poniżej 350 g ryb o niskim poziomie rtęci.

Tematy: dieta w ciąży, dieta ciężarnej, czego nie jesć w ciąży

Komentarze