Powrót do pierwszej strony

Najgorsze produkty w diecie ciężarnej

Ocena: 3.96/5 Głosów: 2
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!
Fotolia

Niepasteryzowane mleko i nabiał

Niepasteryzowane mleko oraz przetwory mleczne mogą być niebezpieczne dla kobiet w ciąży ze względu na ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogenes. Infekcja bakteryjna nazywana listeriozą jest niebezpieczna dla płodu. Może przebiegać bezobjawowo lub przypominać grypę z wysoką gorączką, wymiotami, biegunką, drgawkami i czasową utratą przytomności.

Listeria przechodzi przez barierę krew-łożysko. Zakażone noworodki mają często zapalenie spojówek, błon śluzowych nosa, a czasem objawy zapalenia płuc. Listerioza może doprowadzić do urodzenia dziecka z ciężką postacią choroby wrodzonej, poronienia lub urodzenia martwego dziecka. Feta, mozzarella, camembert, brie czy bleu mogą być pasteryzowane lub nie, dlatego należy zawsze sprawdzać informację na opakowaniu.

Tematy: dieta w ciąży, dieta ciężarnej, czego nie jesć w ciąży

Komentarze