Powrót do pierwszej strony

Czego nie można jeść w ciąży – co jest zakazane w diecie ciężarnej?

Ocena: 3.73/5 Głosów: 3
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!
Fotolia

Surowe mięso, jajka i ryby w ciąży

W ciąży należy unikać produktów surowych, krwistych i niedogotowanych: mięsa, jajek oraz ryb. Ich spożywanie grozi zakażeniami pokarmowymi, które mogą być niebezpieczne dla kobiety ciężarnej i dziecka. Surowe mięso i ryby mogą być nośnikami bakterii i pasożytów – salmonelli, listerii i toksoplazmozy.

Kobieta ciężarna jest wielokrotnie bardziej podatna na listeriozę niż pozostałe osoby dorosłe, a zakażenie toksoplazmozą może prowadzić do bardzo poważnych wad wrodzonych płodu, a nawet do śmierci wewnątrzmacicznej. Najlepiej zrezygnować z jedzenia w ciąży tatara, sushi i krwistych mięs. Jajka, które mogą być źródłem zakażenia salmonellą, należy jeść jedynie po obróbce termicznej oraz myć przed użyciem. Zapobiegnie to przedostaniu się drobnoustrojów do ich wnętrza. Kobieta ciężarna nie powinna jeść kogla-mogla oraz ciast i kremów, do których dodaje się surowe jajka.

Tematy: czego nie można jeść w ciąży, czego nie jeść w ciąży, dieta w ciąży, produkty zakazane w ciąży

Komentarze