;

Jak oduczyć siebie i rodzinę solenia posiłków?

Ocena: 3.75/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!
  1. Potrawy dosalaj dopiero po spróbowaniu. Może stwierdzisz, że są wprawdzie niesłone ale wystarczająco smaczne.
  2. Czytaj etykiety produktów: sól kuchenna często ukrywa się pod nazwą "sód". Im więcej sodu tym gorzej.
  3. Możesz zastąpić sól mieszanką ziół. Jednak przed zakupem koniecznie przeczytaj skład takiej ziołowej mieszanki, bo ona też może być dosalana.
  4. Do solniczki wsyp sól o niskiej zawartości sodu. Można ją kupić w większości sklepów. Smakuje tak samo, a jest mniej szkodliwa.
  5. Pamiętaj, że mnóstwo soli znajduje się w przetworzonych produktach, więc aby "wyrobić" dzienną normę soli nie musisz dodatkowo solić swoich dań.
  6. Nie przyzwyczajaj do solenia swoich dzieci. Badania dowiodły, że na początku potrawy niesolone smakują dzieciom równie dobrze jak osolone. A przestają im smakować dopiero wtedy, gdy dzieci nauczą się od rodziców je solić.
  7. Potrawy bez soli wydają ci się zupełnie pozbawione smaku? To wrażenie minie po kilku dniach bez soli.

Warto wiedzieć: Naukowcy z Nowej Zelandii przeprowadzili eksperyment. Badanym polecono skosztować trzy różne kawałki chleba. Jeden zawierał normalną ilość soli, w drugim zawartość soli była zmniejszona o 10, a w trzecim o 20 proc. Nikt nie był w stanie rozróżnić, który kawałek chleba ma normalną, a który mniejszą ilość soli. Może więc warto zastanowić się, czy nie solisz głównie z przyzwyczajenia. I czy rzeczywiście słone i niesłone potrawy tak bardzo się dla ciebie różnią.

Jak nie przesolić?

Komentarze