;

Jak odżywiać dziecko chore na anemię?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Niedobór żelaza - jeden z głównych powodów anemii - wywołany jest zazwyczaj nieodpowiednią dietą. Do produktów o wysokiej zawartości żelaza należą podroby i warzywa strączkowe - przy czym ogólna zasada mówi, że żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego (tzw. żelazo hemowe) wchłania się dużo lepiej od żelaza z produktów pochodzenia roślinnego (tzw. żelazo niehemowe). Stąd też czasami do niedokrwistości dochodzi w wyniku stosowania diety wegetariańskiej. Do mitów należy przekonanie o  zbawiennym wpływie spożywania szpinaku - wchłanianie żelaza ze szpinaku wynosi około 1%. Dobrze przyswajalne żelazo znajduje się w chudym mięsie i chudej szynce oraz w wątróbce. Dodatkowo wchłanianie żelaza ułatwia witamina C - dlatego warto popijać posiłki sokiem pomarańczowym oraz zjadać dużo warzyw i owoców bogatych w tę witaminę (np. papryki, brokułów, pomidorów, czarnych porzeczek oraz cytrusów). Dziecku chorującemu na anemię powinno się ograniczyć spożycie herbaty - zawarta w herbacie tanina hamuje wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.

Dieta przy niedokrwistości z niedoboru żelaza.

Komentarze