;

Jak łączyć produkty zgodnie z dietą Haya?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Jedząc zgodnie z dietą Haya, możesz łączyć ze sobą następujące produkty spożywcze:

  • jaja z warzywami zielonymi
  • mięso i zielone warzywa
  • chleb, ziemniaki z warzywami zielonymi
  • rośliny zbożowe i zielone warzywa
  • rośliny strączkowe z warzywami zielonymi
  • zielone wazrywa z wszelkimi białkami
  • orzechy i zielone warzywa lun kwaśne owoce
  • tłuszcze zwierzęce z roślinami zbożowymi
  • owoce słodkie z kwaśnym mlekiem i jogurtami
  • owoce kwaśne z orzechami, kefirem, kwaśnym mlekiem i in. kwaśnymi owocami.

Przykładowe połączenia potraw w jednym posiłku:

  • kasza z gulaszem warzywnym
  • ryż z warzywami
  • ryba z marchewką
  • makaron z warzywami w sosie (np. pomidorowym)
  • stek z warzywami gotowanymi
  • szynka ze szparagami
  • jaja sadzone z sałatką warzywną
  • chleb z sałatką warzywną
  • ser żółty z pomidorem, papryką i kiszonym ogórkiem
  • ziemniaki z warzywami gotowanymi

Grupa węglowodanowa zawiera:

  • produkty zbożowe (kasze, makaron, ziarna. chleb, płatki owsiane, ryż)
  • warzywa takie jak: ziemniaki, karczochy
  • owoce słodkie m.in.: figi, banany, winogrona, gruszki, rodzynki
  • piwo
  • miód

Grupa białkowa to:

  • warzywa strączkowe
  • jaja
  • mleko i przetwory (jogurty, sery)
  • mięso (m.in.: drób, ryby)
  • soja

Grupa neutralna to m.in.:

  • warzywa (za wyjątkiem wymienionych wyżej)
  • nasiona (słonecznik, sezam)
  • oliwa z oliwek
  • orzechy
  • zioła
  • masło
  • owoc awokado i inne (za wyjątkiem wymienionych wcześniej)

Komentarze