;

Dlaczego warto jeść ryby?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Substancje zawarte w rybach działają przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając chorobom serca i układu krążenia. Mogą też zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów. Wspomagają pracę mózgu, poprawiając nastrój i pamięć. Ale ryba rybie nierówna! Niektóre gatunki warto na stałe wprowadzić do jadłospisu, inne jadać od czasu do czasu, są także takie, z których lepiej zrezygnować. W karcie dań nadmorskich smażalni znajduje się zwykle co najmniej kilkanaście gatunków ryb. Podpowiadamy, które wybierać, by zyskać jak najwięcej dla zdrowia.

Jedz jak najczęściej:

  • Dorsz
  • Mintaj
  • Flądra
  • Sola
  • Śledź
  • Morszczuk
  • Halibut
  • Łosoś

Dorsz, mintaj, sola powinny znaleźć się w menu osób dbających o linię. Mają niewiele tłuszczu, sporo białka budującego mięśnie oraz jod przyspieszający metabolizm. Śledzia, halibuta, łososia warto włączyć do menu seniorów, osób żyjących w ciągłym pośpiechu i stresie oraz cierpiących na nadciśnienie i choroby serca. Zawierają dużo zdrowych tłuszczów (obniżających poziom cholesterolu) oraz witaminę E opóźniającą starzenie się.]

Sięgaj od czasu do czasu:

  • Szczupak
  • Sandacz
  • Pstrąg

Gatunki słodkowodne mają mniej tłuszczów omega-3 niż morskie, za to więcej cholesterolu. Warto wybierać ryby dziko żyjące. Różnią się barwą mięsa, np. pstrąg hodowlany jest biały, dziko żyjący - lekko różowy.

Unikaj:

  • Panga
  • Ryba maślana

Niekorzystne dla zdrowia. Panga może zawierać substancje toksyczne, a ryba maślana ma niestrawne woski, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe. Najlepiej nie podawać ich kobietom w ciąży i dzieciom.

Komentarze