;

Co to jest Indeks Glikemiczny (IG)?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Indeks glikemiczny to lista produktów żywnościowych posortowana wedle wzrostu glukozy we krwi, jaki następuje po ich spożyciu. Dotyczy to tylko wpływu węglowodanów na nasz organizm, ponieważ w przypadku białek, jak i tłuszczy nie stwierdzono gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi.

Im większą liczbę ma przypisany produkt w indeksie, tym wyżej podnosi poziom cukru we krwi, w efekcie po jego gwałtownym wzroście następuje spadek, zazwyczaj poniżej poziomu wyjściowego. Zaczynamy czuć się coraz bardziej głodni, zmęczeni, mamy problemy z koncentracją. Z punktu widzenia diety najlepsze są zatem produkty o niskim indeksie glikemicznym nie powodujące aż takich wahań poziomu cukru we krwi.

Komentarze