;

Czy w ciąży wolno używać słodzików?

Ocena: 4.75/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Słodziki zwykle znajdują się na liście produktów i substancji zakazanych w menu ciężarnych. Najgorszą sławę wśród nich ma aspartam. Jest on jednocześnie jednym z najbardziej kontrowersyjnych dodatków do żywności. Wciąż bowiem słyszymy sprzeczne doniesienia naukowe. Raz dowiadujemy się, że aspartam jest całkowicie bezpieczny, raz że może powodować raka. Raz słyszymy, że mogą go spożywać tylko osoby zdrowe, innym razem dowiadujemy się, że im też ten syntetyczny środek słodzący może zaszkodzić (jeśli spożyją go więcej niż 40 mg na kilogram swojej masy ciała dziennie). Wielu lekarzy uznaje więc, że jego wpływ na nasze zdrowie nie został wystarczająco dobrze poznany. Nie wspominając już o wpływie na kobiety ciężarne. Dlatego właśnie specjaliści radzą unikać go w czasie ciąży i nie podawać małym dzieciom.

Warto pamiętać, że aspartam to nie tylko pastylka, którą dodaje się do kawy czy herbaty zamiast cukru, ale też częsty dodatek do produktów oznaczanych etykietą "light", gum do żucia i wyrobów cukierniczych. O jego obecności świadczy kod E951 na etykiecie.

Sprawdź, co jeszcze warto wyeliminować z diety w ciąży

Komentarze