;

Czy mogę jeść ryby i owoce morza w czasie ciąży?

Ocena: 4.87/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Ryby w ciąży są wręcz zalecane, pod warunkiem, że postawisz na świeże (a nie wędzone czy przetworzone), tłuste morskie ryby, które pływały w dużych akwenach wodnych (Bałtyk do nich nie należy) - najlepiej jeśli będzie to śledź, mintaj i łosoś norweski. Unikaj natomiast ryby maślanej i węgorza, bo jest duże ryzyko, że są zanieczyszczone rtęcią. Warto jej jeść 2 razy w tygodniu, bo są źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, A oraz witamin z grupy B. 

Jeśli chodzi o owoce morza - zdania są podzielone - zawierają mnóstwo witamin, minerałów oraz wielonasycone kwasy tłuszczowe, ale mogą też zawierać rtęć. Przeważa więc pogląd, że nie należy przesadzać z ich spożyciem. Zjedzenie od czasu do czasu kilku krewetek nie zaszkodzi. 

Sprawdź, czy ciężarna może jeść grzyby, sery pleśniowe i jajecznicę.

Uwaga! Nie wolno jeść ani surowych ryb ani owoców morza ze względu na ryzyko zakażenia Listeria monocytogenes. Wywoływana przez te bakteria listeria jest chorobą niebezpieczną dla kobiet w ciąży i małych dzieci. 

Sprawdź, co jeszcze możesz zrobić, by uniknąć listeriozy

 

Tematy: dieta w ciąży, ryby w ciąży, owoce morza w ciąży, rtęć, listerioza

Komentarze