;

Jakie ryby i kiedy podawać dzieciom?

Ocena: 4.72/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Odpowiada dietetyk Karolina Mazurczak z Instytutu Diabetologii

Nowe wytyczne dotyczące żywienia niemowląt i małych dzieci nie określają już precyzyjnie, w którym miesiącu życia dziecka trzeba wprowadzić konkretny produkt. Rodzice mogą więc zdecydować, kiedy podadzą ryby. Nie należy od nich zaczynać rozszerzania diety, ale na pewno warto podać je już niemowlakom. Wybierajmy tłuste ryby morskie, gatunki wolno żyjące jak łosoś, halibut, śledź, szprot. Najzdrowszym sposobem ich przygotowania jest gotowanie na parze i pieczenie w folii. Można też je dusić i smażyć bez tłuszczu. Nie zaleca się smażenia w głębokim tłuszczu, co jest niestety powszechne w smażalniach ryb, podawania gotowych paluszków rybnych czy ryb w panierce lub occie. Oczywiście jeśli raz podczas wakacji nad morzem damy kilkulatkowi kawałek dorsza atlantyckiego usmażonego w smażalni, gdzie przed każdym smażeniem wymienia się olej, nic złego się nie stanie, a jedynie wzbogacimy doświadczenia smakowe malucha. Chodzi tylko o to, by taki sposób przygotowania ryb nie stał się normą.

Natomiast należy wystrzegać się podawania niemowlętom i małym dzieciom makreli królewskiej, rekina, miecznika, ryby maślanej, okonia morskiego, białego i błękitnopłetwego tuńczyka oraz ryb rzecznych, bo często są one zanieczyszczone szkodliwymi związkami np. metylowymi pochodnymi rtęci.

Sprawdź, nowe zasady żywienia niemowląt karmionych piersią i sztucznym mlekiem.

 

 

Komentarze