;

Jaki chleb wybrać na drugiego śniadanie dla dziecka?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Zdrowym wyborem jest chleb razowy, czyli taki, który powstał ze zmielenia pełnego ziarna, i najlepiej z żytniej mąki. A jeśli dodatkowo był pieczony z mąki dobrej jakości (oznaczonej wysokim numerem, np. 3000) i na zakwasie a nie na drożdżach, to można go uznać za ideał.

Prawdziwy żytni razowiec jest szary, dość ciężki i zbity. Po jego przekrojeniu można zobaczyć niewielkie pory w lekko wilgotnym miąższu. Jeśli bochenek tak nie wygląda, to znaczy, że trafiłaś na podróbkę.

Dobry jest także:

  • graham,
  • chleb pszenny razowy,
  • a nawet żytni ze słabszej jakościowo mąki.  

O wiele gorszy jest chleb pszenny z oczyszczonej mąki.

Najgorsze jest pieczywo tostowe z bardzo długim terminem przydatności i równie długą listą składników na etykiecie. 

Komentarze