Płatki drożdżowe nieaktywne – właściwości odżywcze, zastosowanie

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Płatki drożdżowe nieaktywne są popularne szczególnie wśród wegan, ponieważ nadają potrawom roślinnym serowego posmaku. Jednak, jeśli przyjrzysz się bliżej ich wartości odżywczej, okazuje się, że to bardzo cenny produkt nie tylko w diecie wegańskiej. Jakie ważne dla organizmu składniki znajdziesz w płatkach drożdżowych? Jak wykorzystać ich walory smakowe i zdrowotne w kuchni?

Dlaczego warto włączyć płatki drożdżowe do diety?

Drożdże znajdują zastosowanie przede wszystkim przy wypieku pieczywa czy ciast. Ich cenne właściwości doceniane są również w kosmetologii –  być może ty też przygotowywałaś kiedyś drożdżową maseczkę na twarz czy włosy. Z drożdży powstają również płatki, choć na razie jest to jeszcze dość mało znany produkt.

Czym są płatki drożdżowe? Są to zbite, nieaktywne biologicznie drożdże, które wyglądają podobnie, jak bułka tarta. Tak jak zwykłe drożdże mają charakterystyczny zapach. Jednak w przeciwieństwie do nich nie ulegają fermentacji. Dzięki temu ich spożywanie nie wiąże się z problemami żołądkowymi.

Jaka jest ich wartość odżywcza płatków drożdżowych? Poniżej została ona podana w przeliczeniu na 100 g produktu. Jednak decydując się na ich włączenie do diety, pamiętaj, że jedna łyżka to 4 g.

Wartość odżywcza płatków drożdżowych:

  • energia: 287 kcal,
  • białko: 28 g,
  • tłuszcze: 6 g,
  • węglowodany: 32 g,
  • błonnik pokarmowy: 24 g.

Płatki drożdżowe są również dobrym źródłem witamin i składników mineralnych.

Sprawdź też: Winogrona w ciąży – czy można je jeść?

 

Jakie witaminy występują w płatkach drożdżowych?

Jest to produkt, w którym znajdziesz kilka witamin z grupy B, a konkretnie witaminę B1, B2, B7 oraz B12.

  • Witamina B1 – bierze udział w procesie przemian węglowodanów, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, a także serca.
  • Witamina B2 – wykazuje działanie immunostymulujące, a ponadto ma pozytywny wpływ na narząd wzroku.
  • Witamina B7 – inaczej nazywana biotyną. Jest jednym z najpopularniejszych składników suplementów diety na mocne włosy i paznokcie. Oprócz tego, że dba o ich kondycję, pełni szereg innych funkcji w organizmie. Jako składnik protrombiny bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Uczestniczy również w produkcji kwasów tłuszczowych i glukozy.
  • Witamina B12 – odgrywa ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych, białek oraz elementów morfotycznych krwi. Ponadto bierze udział w przemianach węglowodanów i tłuszczów.

Płatki drożdżowe są również źródłem folianów – składnika, który odgrywa szczególną rolę w diecie kobiet planujących ciążę oraz ciężarnych. Dobra informacja jest taka, że jeśli jesteś w ciąży, nie musisz rezygnować z tak dobrego źródła folianów. Możesz bez obaw włączyć płatki drożdżowe nieaktywne do jadłospisu i cieszyć się ich walorami zdrowotnymi i smakowymi.

Przeczytaj również: Banany w ciąży – czy można je jeść?

 

Jakie składniki mineralne występują w płatkach drożdżowych?

Wprowadzając płatki drożdżowe do diety, wzbogacasz ją również w składniki mineralne – przede wszystkim w żelazo, cynk, magnez i selen.

  • Cynk – jest składnikiem kilkuset enzymów. Dlatego jego właściwa podaż jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych. Cynk wykazuje także działanie immunostymulujące, dzięki czemu zmniejsza ryzyko infekcji.
  • Selen – ma właściwości przeciwutleniające, przez co chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • Magnez – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz mięśni. Jego niedobór może objawiać się m.in. bolesnymi skurczami mięśni.
  • Żelazo – za niski poziom żelaza w organizmie prowadzi do rozwoju niedokrwistości, która daje objawy w postaci nadmiernej senności i zmęczenia, bladości skóry, bólów oraz zawrotów głowy.

Płatki drożdżowe to dobre źródło tak cennych składników, jak błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, cynk oraz selen. Dlatego ich spożywanie ma korzystny wpływ m.in. na funkcjonowanie układu pokarmowego, ośrodkowego układu nerwowego i mięśni.

Przeczytaj również: Czy dzieci mogą jeść czekoladę?

 

Płatki drożdżowe w ciąży

Czy będąc w ciąży możesz włączyć do jadłospisu nieaktywne płatki drożdżowe? Tak! Zdezaktywowane drożdże nie poddają się przerastaniu w organizmie. Są przy tym źródłem wielu składników, które mają pozytywny wpływ na zdrowie kobiety w ciąży oraz rozwój dziecka.

Jako bogate źródło żelaza zmniejszają ryzyko anemii, która może być przyczyną groźnych powikłań (m.in. porodu przedwczesnego, poronienia, nieprawidłowej czynności skurczowej macicy). W związku z tym, że płatki drożdżowe są bogate w foliany, ich spożywanie zmniejsza również ryzyko wad cewy nerwowej.

Poza tym składniki w nich zawarte pomogą Ci skutecznie walczyć z ciążowymi dolegliwościami. Magnez uchroni Cię przed bolesnymi skurczami łydek, z którymi zmaga się niejedna przyszła mama. Błonnik pokarmowy usprawni pracę jelit i zmniejszy ryzyko zaparć. Ponadto ułatwi utrzymanie prawidłowej masy ciała, co jest niezwykle ważne dla Twojego zdrowia oraz właściwego przebiegu ciąży. Otyłość wiąże się z większym ryzykiem cukrzycy ciążowej czy stanu przedrzucawkowego. Z kolei witamina B12 pomoże Ci zadbać o dobrą jakość snu, który jest bardzo ważny dla regeneracji organizmu.

Płatki drożdżowe dla dzieci

Z płatków drożdżowych przygotujesz zdrowe posiłki dla całej rodziny. Możesz podawać je również dzieciom. Jest to produkt bogaty w związki, które są istotne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Poza tym wysoka zawartość witamin z grupy B, magnezu i żelaza sprawia, że ich spożywanie wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację. Dlatego jest to produkt zalecany uczniom, studentom, a także pracownikom umysłowym.

Jeśli masz w domu małego alergika, tego typu płatki doskonale sprawdzą się jako zamiennik sera w zapiekankach, potrawach z makaronu czy tostach. Możesz podawać je również na zimno, jako dodatek do kefiru, maślanki, jogurtu czy koktajli.

To też może Cię zainteresować: Czy metaliczny posmak w ustach oznacza ciążę?

 

Zastosowanie płatków drożdżowych w kuchni

Znasz już odpowiedź na pytanie o to, dlaczego warto włączyć płatki drożdżowe do jadłospisu. Jednak ze względu na to, że nadal jest to produkt dość mało znany, być może masz wątpliwości, jak przygotować z niego zdrowe potrawy.

Płatki drożdżowe nieaktywne wykorzystuje się przede wszystkim jako:

  • dodatek do past warzywnych, dań na bazie makaronu (jako zamiennik parmezanu), fermentowanych produktów mlecznych,
  • zagęszczacz do sosów i zup,
  • alternatywę dla sera i soli.

Jak widzisz, płatki drożdżowe są nie tylko zdrowym produktem. Dzięki temu, że ich smak przypomina ser, doskonale sprawdzą się jako jego zdrowszy zamiennik. Dlatego cieszą się tak dużą popularnością wśród wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Śmiało możesz włączyć je do swojego jadłospisu, nawet jeśli nie należysz do żadnej z tych grup.

 

Źródła

  • Charalampopoulus D.R., Wang R., Pandiella S.S., Webb C. 2002. Application of cereals and cereal components in functional foods: a review. International Journal Of Food Microbiology, T. 79, s. 131-141.
  • Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy. Postępy Fitoterapii 2009, 4: 229-238.
  • Pietrzak B., Seremak-Mrozikiewicz A., Marciniak B. i wsp. Niedokrwistość z niedoboru żelaza w położnictwie i ginekologii. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2016, 1(3):115-121.

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze