Zdrowe gotowanie w stylu wege

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Wszyscy powinniśmy dbać, by to, co jemy, miało jak najwięcej wartości odżywczych. A wegetarianie powinni o na to uważać szczególnie, by nie nabawić się niedoborów pokarmowych. Oto zasady, których warto się trzymać przygotowując posiłki, jeśli chcemy jeść zdrowo!

Gotowanie na parze to najlepszy sposób gotowania, bo powoduje najmniejszy ubytek wartości odżywczych
Gotowanie na parze to najlepszy sposób gotowania, bo powoduje najmniejszy ubytek wartości odżywczych

Na półtwardo

Produkty zachowują najwięcej wartości odżywczych, jeśli nie są rozgotowane. Najlepsze są al dente. Gotuj więc krótko! Ta zasada dotyczy zarówno warzyw, owoców, jak i kasz i makaronów.

 

Nie namaczaj

Jedzenie wrzucaj na wrzątek, nigdy nie zostawiaj go w wodzie, która zarówno z owoców, warzyw jak i kasz wypłukuje cenne wartości. (Zasada ta nie dotyczy niektórych warzyw strączkowych, np. fasoli, którą trzeba moczyć przed gotowaniem). Gotuj w minimalnej ilości wody.

 

Wykorzystuj wywary

Jeśli gotujesz warzywa, nie wylewaj bulionów, które z nich pozostają. Są bogate w witaminy! Lepiej wykorzystaj je jako podstawę sosów oraz zup.

 

Najlepiej na parze

To najlepszy sposób gotowania, bo powoduje najmniejszy ubytek wartości odżywczych. Jeśli więc możesz, zaopatrz się w parowar, specjalny garnek do gotowania na parze (ze specjalnym sitkiem). Możesz też gotować w specjalnie do tego przeznaczonych woreczkach, które umieszcza się kuchni mikrofalowej.

 

Tylko świeże

Pamiętaj, że warzywa i owoce z czasem pod wpływem i tlenu i światła tracą wartości odżywcze. Dlatego staraj się kupować świeże i zjadaj je jak najszybciej. Możesz też sięgać po mrożonki (mrożenie powoduje niewielki ubytek wartości), sporadycznie sięgaj po gotowe dania lub pasteryzowane.

 

Kasza - tylko na sypko

Staraj się sięgać po kasze go gotowania na sypko, a nie w woreczkach (te drugie mają znacznie mniej witamin).

 

Czy każdy może stosować dietę wegetariańską? Wyjaśnia Anna Durka, położna i żywieniowiec:

 

 

 

Łącz na talerzu białka

Najlepiej przyswoją się, jeśli w jednym posiłku połączysz produkty białkowe z różnych grup, np. zbożowe z nabiałem i soją. Wtedy powstaje danie, w którym zawarte jest pełnowartościowe białko.

 

Żelazo w duecie

Staraj się jeść jak najwięcej produktów obfitujących w żelazo. Sięgaj więc po: nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, groch, fasola), żółtka jaj, kasze, produkty pełnoziarniste, zielone warzywa. Staraj się je łączyć w jednym posiłku z produktami bogatymi z witaminę C, która może nawet trzykrotnie zwiększyć wchłanianie żelaza. Pamiętaj, ze wchłanianie żelaza ogranicza wapń. Nie łacz więc nabiału z daniami bogatymi w żelazo.

 

Zaufaj tłuszczom

Do warzyw dokładaj zawsze odrobinę dobrej jakości tłuszczu, np. oliwy. To pozwoli na lepsze przyswojenie niektórych witamin (rozpuszczalnych w tłuszczach).

Tematy: wegetarianizm, dieta wegetariańska, żelazo w diecie, gotowanie

Komentarze