Wegetarianizm – zasady odżywiania

Ocena: 4.64/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Nie wystarczy tylko nie jeść mięsa. Na niedobory pokarmowe skarżą się zwykle ci „wegetarianie”, którzy wcześniej jedli schabowy z ziemniakami, a teraz same ziemniaki. Prawdziwy wegetarianin wie, co powinien jeść, by być zdrowym. Jeśli więc chcesz wykluczyć mięso z jadłospisu, dowiedz się, jak powinno wyglądać twoje menu.

Przed podjęciem decyzji o zmianie diety, warto poznać podstawy
Przed podjęciem decyzji o zmianie diety, warto poznać podstawy

Po pierwsze, urozmaicaj

Nie wystarczy tylko objadać się warzywami. Powinnaś sięgać także po owoce, produkty zbożowe, nabiał. Staraj się codziennie jeść cos innego. Jeśli brakuje ci pomysłów, kup poradnik na temat wegetarianizmu lub poszukaj grupy wsparcia, np. forum internetowego. Bardziej doświadczeni wegetarianie na pewno ci pomogą.

 

Po drugie, postaw na ekologię

Staraj się wybierać produkty z certyfikatami ekologicznymi lub kupuj tylko u zaufanych sprzedawców. Warzywa i owoce stanową podstawę twojej diety. Jeśli będziesz jadła te, które są skażone opryskami, możesz szybko zanieczyścić organizm toksynami.

 

Po trzecie, postaw na zboża

Zamiast zwykłej mąki pszennej, używaj razowej (są prawie w tej samej cenie). Możesz jej używać tak samo jak zwykłej - piec ciasta z jej dodatkiem, przygotowywać makarony, naleśniki. Warto z niej upiec np. chleb. Jedz razowe pieczywo, najlepiej z dodatkami: ziarnami soi, orzechów, śliwek, słonecznika. Możesz z całych ziaren (np. pszenicy - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) przygotować sałatkę, np. z dodatkiem sezamu oraz natki pietruszki. I nie zapominaj o kiełkach zbożowych, np. pszenicy, żyta. To doskonałe skoncentrowane źródło witamin i związków mineralnych. Warto po nie sięgać. Podobnie jak po płatki śniadaniowe (bez cukru), otręby, mesli oraz grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak). Są nie tylko niezrównanym źródłem witamin, ale także węglowodanów złożonych, czyli paliwa potrzebnego do codziennej aktywności. I jeszcze jedna być może najważniejsza kwestia dotycząca zbóż. Są one wartościowym źródłem żelaza, o poziom którego, jeśli nie jesz mięsa, powinnaś szczególnie zadbać. Wchłanianie żelaza ułatwia witamina C. Dlatego produkty bogate w żelazo warto łączyć z owocowcami i warzywami bogatymi w Wit. C (np. papryką, cytrusami, kapustą kiszoną).

 

Po czwarte, jedz strączki

Wszystko: cieciorka, groch, fasola (wszelkie gatunki), bób, soczewica i soja są bogate w białko, witaminy z grupy B i błonnik, zapobiegający zaparciom. Mogą jednak powodować wzdęcia, dlatego gotuj je z dodatkiem ziół ułatwiających trawienie - kminkiem i majerankiem. Choć soja jest jednym z najcenniejszych warzyw strączkowych, lepiej nie przesadzać z jej ilością w diecie - można jeść co najwyżej 50 g dziennie. Pojawiają się doniesienia, że jedzenie dużych ilości soi codziennie może spowodować kłopoty z tarczycą (doprowadzić do pojawienia  się wola).

 

Po piąte, jedz codziennie około kilograma warzyw

Najlepiej różnych. Dopilnuj, by codziennie na twoim stole znalazły się warzywa i owoce w różnych kolorach od zielonych, przez fioletowe, żółte, pomarańczowe po czerwone. Poszczególne kolory mają charakterystyczne dla siebie wartości. Jedząc różnokolorowe warzywa zapewniasz sobie dawkę różnych witamin oraz składników mineralnych. Starj się jeść warzywa i owoce ze skórką oraz surowe - o ile to oczywiście możliwe. Takie zachowują najwięcej wartości. Jeśli trzeba je gotować, to najlepiej na parze ;lub w małej ilości wody. Unikaj moczenia w wodzie, bo wypłukuje ona z warzyw witaminy. Nie wylewaj wywaru z warzyw - wykorzystaj go jako podstawę do sosu lub zupy. I jeszcze jedno - jedz warzywa z niewielką ilością tłuszczu, który umożliwi witaminom A,D,E,K lepsze przyswajanie.

 

Po szóste, sięgaj po orzechy i pestki zamiast słodyczy.

Ziarna dyni, słonecznika, orzechy oraz migdały zawierają wapń, żelazo i cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto więc się nimi zajadać. Możesz je pogryzać w ciągu dnia lub dodawać do sałatek, posypywać nimi gotowane warzywa, dorzucać do jogurtu.

Tematy: wegetarianizm, dieta wegetariańska, orzechy w diecie, warzywa strączkowe

Komentarze