Semiwegetarianizm, czyli dieta półwegetariańska

Ocena: 2.74/5 Głosów: 2
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Nie wyobrażasz sobie diety bezmięsnej? Nie musisz być od razu radykalnym wegetarianinem. Możesz na początku jeść mniej mięsa, a na pewno od razu poczujesz się lepiej.

Dieta semiwegetariańska znacznie ogranicza spożycie mięsa, ale je dopuszcza
Dieta semiwegetariańska znacznie ogranicza spożycie mięsa, ale je dopuszcza

Nie wszyscy specjaliści są zgodni co do tego, czy dieta wegetriańska jest zdrowa. Niektórzy dietetycy uważają, że z samych produktów pochodzenia roślinnego można stworzyć pełnowartościowy jadłospis. Inni nie zalecają tej diety dzieciom i młodzieży, bo sądzą, że może ona spowodować zaburzenia w rozwoju organizmu. Wszyscy jednak są zgodni co do tego, że dieta semiwegetraiańska to strzał w dziesiątkę i że mogą ją stosować prawie wszyscy.

 

Dieta półwegetariańska

To dieta, która znacznie ogranicza spożycie mięsa, ale je dopuszcza. Jest tylko zbliżona do wegetariańskiej. Semiwegetarianie mogą jeść drób, ryby, czasami (bardzo rzadko) czerwone mięso0. Dozwolone jest również jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego: nabiału, miodu, jaj. Taka dieta nie grozi powstaniem niedoborów pokarmowych, a wręcz przeciwnie! Może pomóc pozbyć się kłopotów ze zdrowiem, m.in. otyłości, miażdżycy, kłopotów z sercem, uniknąć cukrzycy. Oto, jak powinni jeść semiwegetarianie.

 

Warzywa i owoce pięć razy dziennie

Powinny stanowic połowę tego, co jest na naszym talerzu. Lepsze są warzywa, bo zawierają mniej cukru i są niżej kaloryczne. Dietetycy wszystkim, niezależnie od diety, zalecają pięc porcji warzyw lub owoców dziennie. Porcja to duży owoc lub kilka mniejszych (tyle ile mieści się w szklance) albo szklanka soku (najlepiej świeżo wyciśniętego bez dodatku cukru). Taka ilość owoców i warzyw pomoże zaspokoić potrzeby organizmu na zawarte w nich witaminy i minerały. A także będzie zapobiegać chorobom kardiologicznym, podniesie odporność i spowolni procesy starzenia się komórek (dzięki flawonoidom).

 

Nabiał trzy razy dziennie

Mamy wiedzą, że jest on potrzebny dzieciom, by miały mocne zęby i kości. Mało się jednak mówi o tym, że wapń zawarty w produktach nabiałowych potrzeby jest także później. W dorosłości powoli ale regularnie spada tzw. masa kostna, a to znaczy, że nasze kości łatwiej ulegają urazom. Można temu zapobiec jedząc codziennie produkty mleczne (najwięcej wapnia odpowiadającego za uwapnienie kości jest w żółtym serze) i regularnie ruszając się.

 

Mięso i ryby - kilka razy w tygodniu

Mowa o tłustych rybach morskich praz chudym mięsie (np. drób bez skóry). Ryby są cennym źródłem białka, wapnia oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wspomagają też naszą odporność na choroby. Mięso zaś zawiera i białko, i wapń i żelazo, które zapobiega anemii. Niestety ma w składzie także nasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają m.in. za rozwój miażdżycy, dlatego warto starać się wybierać jak najchudsze kawałki i raczej je dusić lub gotować, a nie smażyć, bo wtedy dodatkowo nasiąkają tłuszczem.

 

Produkty zbożowe kilka razy dziennie

Ale koniecznie z pełnego przemiału, bo tak naprawdę tylko te mają wartości odżywcze (biała mąka z której robi się makarony i zwykły chleb jest oczyszczona z błonnika i wielu cennych witamin). Do kilku posiłków dokładaj więc odrobinę kaszy, razowca czy pełnoziarnistego makarony. A na śniadanie koniecznie płatki owsiane! To świetne źródło węglowodanów złożonych, które są doskonałym paliwem dla naszego organizmu. Poza tym dają uczucie sytości na dłużej, więc pomagają zapobiegać otyłości.

 

Orzechy i pestki na przekąskę

Są świetnym źródłem wielu substancji odżywczych, m.in. magnezu, który koi nerwy, cynku, żelaza i wapnia. Sięgaj po nie zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego, a nie dostarczysz sobie pustych kalorii (jak np. wtedy, gdy jesz batona).

Tematy: wegetarianizm, dieta wegetariańska, semiwegetarianizm, zdrowe przekąski, orzechy

Komentarze