Najczęstsze błędy w diecie wegetariańskiej
Agnieszka KwiatkowskaPomyłki najczęściej zdarzają się osobom, które od niedawna nie jedzą mięsa. Warto wiedzieć jednak, jak uniknąć takich wpadek, bo mogą one odbić się na zdrowiu!
Pomyłki najczęściej zdarzają się osobom, które od niedawna nie jedzą mięsa. Warto wiedzieć jednak, jak uniknąć takich wpadek, bo mogą one odbić się na zdrowiu!
Dieta wegetariańska nie polega na wyeliminowaniu mięsa z menu
Wegetarianin to nie tylko człowiek, który nie je mięsa. To także osoba, która dba o swoje zdrowie - jej wybory dotyczące tego, co ma na talerzu są przemyślane, jest świadoma zagrożeń, jakie wynikają z błędów w diecie. Jeśli więc chcesz stać się "roślinożercą", będziesz musiała nauczyć się żyć zdrowiej. Dowiedz się, jakie są najczęstsze błędy na diecie wege i co robić, by ich uniknąć.
Nie wystarczy tylko z dotychczasowego menu wyeliminować mięso. To za mało, żeby nie nabawić się np., anemii. Trzeba je też czymś zastąpić. Mogą to być strączki, kasze, zielone warzywa, owoce. Spróbuj nieco wysilić wyobraźnię, korzystaj z książek kucharskich, eksperymentuj w kuchni. Choć na początku będzie ci się wydawało, że gotowanie wegetariańskie jest trudne i czasochłonne, szybko nauczysz się trików kuchennych oraz odpowiedniego planowania posiłków. Pamiętaj! W miesięcznym menu zdrowego człowieka powinno znaleźć się 60 różnych artykułów.
Prawidłowa dieta wegetariańska nie powoduje otyłości. Jeśli jednak nie będziesz miała pomysłu na zdrowe wegetariańskie dania, może skończyć się na tym, że będziesz zapychać się ryżem, bułkami, ziemniakami. A to pierwszy krok i do powstania niedoborów i do dodatkowych kilogramów.
Wzbogacenie menu w takie produkty jest bardzo ważne, szczególnie w przypadku osób na diecie bezmięsnej. Obfitują one bowiem w żelazo - składnik, które najwięcej jest w mięsie. Dlatego zawsze, gdy masz ochotę na pieczywo, wybieraj razowe, najlepiej z dodatkiem orzechów, pestek, soki. Biały makaron zastąp razowym, a zwykły ryż niełuskanym. Warto także zamiast zwykłej mąki wybierać razową i wykorzystywać ją do pieczenia ciast, naleśników, pierożków - tak samo jak zwykłą.
Wegetarianie zdają sobie sprawę, że to jedno z najcenniejszych źródeł wapnia. Dlatego tak chętnie po nią sięgają. Niestety soja ma też swoją ciemną stronę - jej nadmiar może spowodować powstanie wola tarczycy oraz może wywołać przejściowe kłopoty z owulacją. Lepiej więc nie przekraczać 40 g dziennie.
To bardzo cenny składnik, który m.in. obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a także stabilizuje pracęi) jelit, m.in. zapobiegając zaparciom. Najwięcej jest go w surowych warzywa i owocach ze skórką. Niestety, nadmiar błonnika może spowodować uszkodzenie kosmków jelitowych, co utrudnia wchłanianie selenu, magnezu i innych mikroelementów. Dlatego warto dopilnować, by ilość warzyw i owoców w diecie nie przekraczała kilograma.
Wegetarianie jedzą bardzo dużo warzyw i owoców. Jeśli będą one pochodzić z nieekologicznych upraw, grozi to zanieczyszczeniem organizmu. Winne temu są toksyny (m.in. pestycydy), substancje którymi opryskiwane są rośliny, szczególnie te hodowane na skalę przemysłową. Dlatego najlepiej zaopatrywać się na małych bazarkach - znaleźć rolnika, który stosuje naturalne metody nawożenia. Warto też kupować w sklepach ekologicznych.
Rzeczywiście, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są niezdrowe. Inaczej sprawa wygląda jeśli chodzi o tłuszcze roślinne. Zawierają one wiele cennych witamin oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne naszemu organizmowi, których jednak sam nie potrafi ich syntetyzować, więc trzeba je dostarczać z pożywieniem. Poza tym dzięki tłuszczom niektóre witaminy z roślin mogą się lepiej wchłaniać. Dlatego odrobina tłuszczu na co dzień jest niezbędna (poza tym to cenne źródło energii).
Czytaj też: Czy dziecko może być na diecie wegetariańskiej i wegańskiej?
Komentarze