Czym jest weganizm?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Ta jedna z bardziej radykalnych odmian wegetarianizmu zyskuje coraz większe rzesze zwolenników. Weganie nie tylko nie jedzą mięsa. Odmawiają sobie także jaj, nabiału oraz wszelkich sadników odzwierzęcych.

Weganie jedzą wszystko to, co nie pochodzi od zwierząt, a więc warzywa, owoce, rośliny strączkowe, ziarna, pestki, orzechy, migdały, kasze
Weganie jedzą wszystko to, co nie pochodzi od zwierząt, a więc warzywa, owoce, rośliny strączkowe, ziarna, pestki, orzechy, migdały, kasze

W większości przypadków decyzja o wyeliminowaniu z menu wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego ma podłoże filozoficzne. Weganie nie jedzą mięsa, jaj, miodu i nabiału, bo uważają, że ich powstanie tych produktów związane z cierpieniem zwierząt.  Ich zdaniem człowiek nie potrzebuje jeść mięsa, nosić ubrań ze skór zwierzęcych, ani pić mleka, aby dobrze i zdrowo (!) żyć.

 

Znaczenie dla zdrowia

Wyeliminowanie z diety mięsa niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Dzięki temu znacznie obniża się ryzyko wielu chorób serca, niektórych nowotworów (m.in. okrężnicy i jelita grubego), wylewów, chorób odzwierzących, m.in. choroby szalonych krów. Z drugiej jednak strony może spowodować niedobory białka, żelaza i witaminy B 12, która znajduje się prawie wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego (jej niewielkie ilości są także w wodorostach Nori i drożdżach piwnych).

Jeśli zaś chodzi o nabiał, to jego niedobory mogą powodować poważne problemy z kośćmi. Są badania, które mówią, że weganie częściej cierpią z powodu urazów kości, a niektóre badania potwierdzają, że mają gorsze ich uwapnienie.

Niemniej jednak wiadomo, że dobrze zbilansowana dieta wegańska może być korzystna dla zdrowia. Wymaga to jednak od weganina sporej wiedzy na temat zdrowia i żywienia, a także zaangażowania w sprawy żywienia. Chodzi o to, by tak dobierać składniki menu i umiejętnie je łączyć, by dostarczyły naszemu organizmowi jak najwięcej wartości odżywczych.

 

Odżywianie na medal

Weganie jedzą wszystko to, co nie pochodzi od zwierząt, a więc warzywa, owoce, rośliny strączkowe, ziarna, pestki, orzechy, migdały, kasze. Aby z tych składników stworzyć pełnowartościową dietę, trzeba sporej wiedzy. Dlatego warto, by początkujący weganie korzystali z wiedzy doświadczonych dietetyków zajmujących się taką dietą oraz osób, które od dawna odżywiają się w ten sposób. Warto np. korzystać z forów internetowych dla wegan. Można tam znaleźć bazę przepisów, wskazówki dotyczące łączenia ze sobą poszczególnych składników, ciekawostki.

 

Składników pod dostatkiem

Aby czuć się dobrze i być zdrowym, trzeba dostarczać organizmowi różnorodnych składników odżywczych. Weganie mają do wyboru znacznie mniej produktów niż "mięsożercy", więc dostarczenie organizmowi wszystkiego co trzeba jest trudniejsze, ale możliwe! Wymaga tylko samodyscypliny i nieco wiedzy. Trzeba np. wiedzieć, gdzie szukać wszystkiego, co dobre. Oto podpowiedzi.

 

Białko

Dużo jest go w produktach pełnoziarnistych (razowcu, brązowym ryżu, razowych makaronach), orzechach, słoneczniku, roślinach strączkowych, ziemniakach, soi. Uwaga! Białko potrzebne jest organizmowi do budowy nowych tkanek; jest źródłem energii.

 

Tłuszcze

Ich wegańskim źródłem są oleje z orzechów i nasion oraz same nasiona i orzechy (słonecznik, nasiona kukurydzy, dyni), a także awokado i tzw. margaryna wegańska (zawiera olej palmowy, tłuszcz kokosowy i rzepakowy). Uwaga! Tłuszcze to cenne źródło energii, poza tym odgrywają rolę m.in. w procesie przyswajania niektórych witamin.

 

Węglowodany

Są w pełnych ziarnach i produktach z nich wyprodukowanych, soczewicy, ziemniakach, fasoli, owocach. Uwaga! Węglowodany są głównym źródłem energii potrzebnej do utrzymania stałej temperatury ciała, myslenia, działania.

 

Witaminy i składniki mineralne

Większość z nich znajduje się w sporych ilościach w warzywach i owocach oraz zbożach. Największy kłopot w przypadku wegan jest z dostarczaniem organizmowi  żelaza (jego najlepszym źródłem jest czerwone mięso), wapnia (najwięcej jest go w nabiale) oraz witaminy B12 (znajduje się prawie wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego). Jeśli pojawią się znacznie niedobory tych składników, konieczna jest suplementacja, ale o tym powinien zadecydować lekarz. Można jednak spróbować takiemu scenariuszowi zapobiec.

 

Żelazo - sporo jest go w roślinach strączkowych, szczególnie soi, produktach pełnoziarnistych, ciemnozielonych warzywach, suszonych owocach i orzechach. Aby zwiększyć jego przyswajanie warto łączyć je z witaminą C. W nią bogate są świeże owoce i warzywa.

Wapń -  znajduje się w  strączkach, ciemnozielonych liściach roslin, figach, tofu, zsiadłym mleku z soi, migdałach, orzechach.

Witamina B12 - jeśli chodzi o produkty pochodzenia nie zwierzęcego, można ją znaleźć w niewielkich ilościach w wodorostach Nori, drożdżach piwnych, a także w produktach specjalnie w nią wzbogacanych: płatkach, mleku sojowym.

Tematy: wegetarianizm, dieta wegetariańska, weganizm, orzechy w diecie

Komentarze