4 pytania o dietę wegetariańską

Ocena: 2.36/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Zanim podejmiesz decyzję o niejedzeniu mięsa, sprawdź, co powinnaś wiedzieć o diecie wegetariańskiej!

Warzywa i owoce powinny być ważnym elementem każdej diety. Fot. Shutterstock
Warzywa i owoce powinny być ważnym elementem każdej diety.

1. Co to takiego jest wegetarianizm?

To rodzaj diety, dla której charakterystyczne jest wykluczenie z menu  mięsa i produktów pochodzenia mięsnego. Jest kilka jej rodzajów, m.in. laktoowowegetarianiazm, witarianizm, frutarianizm, laktowegetarianizm, weganizm. Zwykle prócz eliminacji z diety mięsa zakładają także niejedzenie innych produktów, np. nabiału, jaj. Warto dodać, że wegetarianizm to nie tylko niejedzenie mięsa. To także zdrowy styl życia. Wegetarianie z pełną świadomością komponują dietę, wiedzą, co powinni jeść, by zachować zdrowie i nie dopuścić do wystąpienia niedoborów pokarmowych.

 

2. Czy dieta wegetariańska może być zdrowa?

Tak, ale tak jak każda inna dieta, powinna być odpowiednio skomponowana. Badania potwierdzają, ze osoby, które nie jedzą mięsa, a ich dieta obfituje w inne składniki pokarmowe w odpowiednich proporcjach, rzadziej chorują na niektóre schorzenia cywilizacyjne: otyłość, cukrzycę, chorobę wieńcową, miażdżycę. Dzieje się tak dlatego, że dieta wegetariańska jest uboga w nasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do wymienionych chorób. Z drugiej strony jednak dieta wegetariańska niesie za sobą ryzyko wystąpienia w organizmie niedoborów niektórych składników. Chodzi głównie o żelazo i witaminę B12. Witamina ta znajduje się właściwie tylko w mięsie. Jej niewielkie ilości są w wodorostach nori i drożdżach spożywczych. Aby mieć jej pod dostatkiem osoby na diecie bezmięsnej powinny jeść produkty wzbogacone w witaminę B12, np. płatki śniadaniowe, napoje sojowe (do kupienia w sklepach ze zdrowym jedzeniem). Warto to robic, bo niedobory tej witaminy mogą prowadzić do groźnych konsekwencji dla zdrowia - powikłań neurologicznych, hematologicznych, a nawet psychiatrycznych.

Jeśli zaś chodzi o żelazo, to sprawa jest nieco prostsza, niż w przypadku witaminy B12. Bo żelaza jest sporo także w produktach pochodzenia roślinnego, m.in. warzywach strączkowych oraz produktach pełnoziarnistych. Tyle, że to żelazo z mięsa (tzw. żelazo hemowe) jest znacznie łatwiej przyswajane. Aby wegetarianie nie cierpieli z powodu jego niedoborów, powinni jeść bardzo dużo produktów roślinny bogatych w ten pierwiastek, najlepiej w towarzystwie witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie.

 

3. Czy dzieci i kobiety w ciąży mogą sobie pozwolić na niejedzenie mięsa?

Tu sprawa jest bardziej skomplikowana. Jeśli chodzi o zarówno o kobiety w ciąży, jak i dzieci, to mogą one stosować dietę wegetariańską pod okiem specjalisty. W przypadku kobiet wystarczy opieka dietetyka, a w przypadku dziecka dietetyka oraz pediatry.  Chodzi o to, że i w tym, i w tym przypadku błędy w diecie mogą mieć katastrofalne skutki. W przypadku kobiet w ciąży mogą doprowadzić do nieprawidłowości w rozwoju płodu, a nawet poronienia. Jeśli zaś chodzi o dzieci to brak niektórych składników może spowodować zaburzenia w rozwoju (u chłopców m.in. zatrzymać wzrost, u dziewcząt doprowadzić do anemii). Aby do tego nie dopuścić układając menu, radzić się doświadczonego specjalisty.

I jeszcze jedno: pokutuje przekonanie, że wegetarianizm może prowadzić do bezpłodności u kobiet. To nieprawda! Choć faktem jest to, z kobiety niejedzące mięsa, mogą mieć rzadziej menstruację, a więc i owulację (co około 40 dni).

Czytaj też: Czy dziecko może być na diecie wegetariańskiej i wegańskiej?

 

4. Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje diety wegetariańskiej?

Laktoowowegetarianiazm - ta odmiana wegetarianizmu zezwala na jedzenie jaj, przetworów mleka oraz miodu. Nie wolno jeść ani mięsa, ani ryb. To jedna z najzdrowszych odmian diety wegetariańskiej.

Weganizm - dieta ta zakłada eliminację mięsa oraz wszelkich składników pochodzenia zwierzęcego, nabiału, jaj, miodu, żelatyny itp.

Witarianizm - dieta, która dopuszcza jedzenie tylko produktów pochodzenia roślinnego, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Dania można podgrzewać jedynie do temperatury 41 st. C.

Frutarianizm - frutarianie jedzą wyłącznie owoce i warzywa, ale tylko te, których zebranie nie powoduje śmierci rośliny (nie wolno jeść np. marchwi, rzodkiewki)

Laktowegetarianizm - eliminuje z menu oprócz mięsa i ryb także jaja. Za to dopuszcza spożywanie mleka i jego przetworów.

Semiwegetarianizm - to dieta zbliżona do wegetarianizmu. Pozwala ona na jedzenie niektórych mięs (m.in. drobiu i ryb), a także produktów pochodzenia zwierzęcego: mleka i jego przetworów, miodu, jaj.

Tematy: wegetarianizm, dieta wegetariańska, wegetarianizm a ciąża, dziecko wegetariańskie, żelazo w diecie, semiwegetarianizm, weganizm

Komentarze