4 pytania o dietę wegetariańską
Agnieszka KwiatkowskaZanim podejmiesz decyzję o niejedzeniu mięsa, sprawdź, co powinnaś wiedzieć o diecie wegetariańskiej!
Zanim podejmiesz decyzję o niejedzeniu mięsa, sprawdź, co powinnaś wiedzieć o diecie wegetariańskiej!
Warzywa i owoce powinny być ważnym elementem każdej diety.
To rodzaj diety, dla której charakterystyczne jest wykluczenie z menu mięsa i produktów pochodzenia mięsnego. Jest kilka jej rodzajów, m.in. laktoowowegetarianiazm, witarianizm, frutarianizm, laktowegetarianizm, weganizm. Zwykle prócz eliminacji z diety mięsa zakładają także niejedzenie innych produktów, np. nabiału, jaj. Warto dodać, że wegetarianizm to nie tylko niejedzenie mięsa. To także zdrowy styl życia. Wegetarianie z pełną świadomością komponują dietę, wiedzą, co powinni jeść, by zachować zdrowie i nie dopuścić do wystąpienia niedoborów pokarmowych.
Tak, ale tak jak każda inna dieta, powinna być odpowiednio skomponowana. Badania potwierdzają, ze osoby, które nie jedzą mięsa, a ich dieta obfituje w inne składniki pokarmowe w odpowiednich proporcjach, rzadziej chorują na niektóre schorzenia cywilizacyjne: otyłość, cukrzycę, chorobę wieńcową, miażdżycę. Dzieje się tak dlatego, że dieta wegetariańska jest uboga w nasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do wymienionych chorób. Z drugiej strony jednak dieta wegetariańska niesie za sobą ryzyko wystąpienia w organizmie niedoborów niektórych składników. Chodzi głównie o żelazo i witaminę B12. Witamina ta znajduje się właściwie tylko w mięsie. Jej niewielkie ilości są w wodorostach nori i drożdżach spożywczych. Aby mieć jej pod dostatkiem osoby na diecie bezmięsnej powinny jeść produkty wzbogacone w witaminę B12, np. płatki śniadaniowe, napoje sojowe (do kupienia w sklepach ze zdrowym jedzeniem). Warto to robic, bo niedobory tej witaminy mogą prowadzić do groźnych konsekwencji dla zdrowia - powikłań neurologicznych, hematologicznych, a nawet psychiatrycznych.
Jeśli zaś chodzi o żelazo, to sprawa jest nieco prostsza, niż w przypadku witaminy B12. Bo żelaza jest sporo także w produktach pochodzenia roślinnego, m.in. warzywach strączkowych oraz produktach pełnoziarnistych. Tyle, że to żelazo z mięsa (tzw. żelazo hemowe) jest znacznie łatwiej przyswajane. Aby wegetarianie nie cierpieli z powodu jego niedoborów, powinni jeść bardzo dużo produktów roślinny bogatych w ten pierwiastek, najlepiej w towarzystwie witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie.
Tu sprawa jest bardziej skomplikowana. Jeśli chodzi o zarówno o kobiety w ciąży, jak i dzieci, to mogą one stosować dietę wegetariańską pod okiem specjalisty. W przypadku kobiet wystarczy opieka dietetyka, a w przypadku dziecka dietetyka oraz pediatry. Chodzi o to, że i w tym, i w tym przypadku błędy w diecie mogą mieć katastrofalne skutki. W przypadku kobiet w ciąży mogą doprowadzić do nieprawidłowości w rozwoju płodu, a nawet poronienia. Jeśli zaś chodzi o dzieci to brak niektórych składników może spowodować zaburzenia w rozwoju (u chłopców m.in. zatrzymać wzrost, u dziewcząt doprowadzić do anemii). Aby do tego nie dopuścić układając menu, radzić się doświadczonego specjalisty.
I jeszcze jedno: pokutuje przekonanie, że wegetarianizm może prowadzić do bezpłodności u kobiet. To nieprawda! Choć faktem jest to, z kobiety niejedzące mięsa, mogą mieć rzadziej menstruację, a więc i owulację (co około 40 dni).
Czytaj też: Czy dziecko może być na diecie wegetariańskiej i wegańskiej?
Laktoowowegetarianiazm - ta odmiana wegetarianizmu zezwala na jedzenie jaj, przetworów mleka oraz miodu. Nie wolno jeść ani mięsa, ani ryb. To jedna z najzdrowszych odmian diety wegetariańskiej.
Weganizm - dieta ta zakłada eliminację mięsa oraz wszelkich składników pochodzenia zwierzęcego, nabiału, jaj, miodu, żelatyny itp.
Witarianizm - dieta, która dopuszcza jedzenie tylko produktów pochodzenia roślinnego, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Dania można podgrzewać jedynie do temperatury 41 st. C.
Frutarianizm - frutarianie jedzą wyłącznie owoce i warzywa, ale tylko te, których zebranie nie powoduje śmierci rośliny (nie wolno jeść np. marchwi, rzodkiewki)
Laktowegetarianizm - eliminuje z menu oprócz mięsa i ryb także jaja. Za to dopuszcza spożywanie mleka i jego przetworów.
Semiwegetarianizm - to dieta zbliżona do wegetarianizmu. Pozwala ona na jedzenie niektórych mięs (m.in. drobiu i ryb), a także produktów pochodzenia zwierzęcego: mleka i jego przetworów, miodu, jaj.
Komentarze