Zabójczy efekt jo-jo

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Chcesz zrzucić kilka kilogramów, które zostały ci po ciąży? Uważaj, bo grozi ci efekt jo-jo. Jak się odchudzać, żeby do niego nie dopuścić?

Po zakończeniu diety stopniowo zwiększaj liczbę dostarczanych kalorii.
Po zakończeniu diety stopniowo zwiększaj liczbę dostarczanych kalorii.

Efekt jojo to nic innego, jak powrót do wagi sprzed odchudzania. Każda osoba z nadwagą, która przynajmniej raz schudła, doświadczyła tego zjawiska. Z nadwagą po ciąży sprawa wygląda inaczej - jeśli teraz chcesz zrzucić parę kilogramów, wcześniej się nie odchudzałaś, a zastosujesz nieodpowiednią dietę, nie dość, że może pojawić się u ciebie efekt jo jo, to jeszcze rozregulujesz sobie metabolizm. Dlatego bardzo ważne jest odpowiednie odżywianie, które zapewni ci nie tylko zgrabną sylwetkę, ale i dobrą formę.

 

1. Powoli i racjonalnie

Im szybciej schudniesz, tym szybciej przytyjesz z powrotem, dlatego nie stosuj diet cud ani innych rewelacji, które kuszą szybkim zrzuceniem kilogramów.

Nie ładuj się też w dietę niskokaloryczną (np. 1000 kcl), ponieważ w takiej sytuacji twój organizm ograniczy zużycie kalorii, nawet gdy już osiągniesz pożądaną sylwetkę i wrócisz do normalnej diety, będzie wolniej spalał kalorie, bojąc się, że znowu mogą nadejść chudsze czasy, a nadwyżka energetyczna będzie się odkładała w formie tłuszczu. Normalnie gromadzi się on w komórkach tłuszczowych, ale po głodówkach i dietach niskokalorycznych przejmują go tzw. niedojrzałe komórki tuczne. Stanowią zaledwie 10 proc. tkanki tłuszczowej, ale sprawiają, że tłuszcz rozkłada się nieproporcjonalnie. Jego ulubione miejsca u kobiet to biodra, brzuch, uda oraz pośladki.

 

2. Kilogram na tydzień

To maksymalnie, ile możesz schudnąć, żeby po zakończeniu diety nie wrócić do wagi wyjściowej. Najlepiej zrzucać ok. 0,5 kg tygodniowo - wtedy będziesz miała pewność, że utrzymasz swoją wagę po schudnięciu.

 

3. Jedz z głową

Po zakończeniu diety odchudzającej nie rzucaj się na słodycze i inne wysokokaloryczne produkty - stopniowo przez kilka miesięcy zwiększaj liczbę kalorii w pożywieniu o ok. 100 kcl tygodniowo. Dietetycy radzą, że najlepiej dodatkowe kalorie po diecie spożywać z białka, np. chudego mięsa, ryb, mleka i przetworów mlecznych, nasion roślin strączkowych, a później z węglowodanów złożonych dostarczanych z ciemnym pieczywem, grubymi kaszami, brązowym i dzikim ryżem, makaronami, a na końcu z tłuszczu dostarczanego wraz z oliwą z oliwek czy innymi olejami roślinnymi.

 

4. Uważaj na alkohol

Alkohol najlepiej dawkować sobie umiarkowanie. Po pierwsze, jest kaloryczny. Butelka jasnego piwa zawiera 250 kcl, 100 g wódki - 250, wino - od 100 (wytrawne) do 150 kcl (półsłodkie) w 100 g. Po drugie, alkohol wzmaga apetyt - po wypiciu piwa czy wina robimy się głodni, a ponieważ nasza czujność jest uśpiona przez alkohol, o wiele łatwiej sięgamy do lodówki czy po coś słodkiego.

 

5. Ruszaj się

Nie da się osiągnąć i utrzymać wymarzonej sylwetki bez aktywności fizycznej. Najlepiej ćwicz aeroby - spaceruj energicznym krokiem, biegaj, pedałuj na rowerze. Ważne, żeby robić to regularnie i co najmniej 3 razy w tygodniu po ok. 60 minut. Ćwiczenia uchronią cię przed obniżeniem metabolizmu podstawowego.

 

6. Nie poddawaj się

Jeśli po diecie odchudzającej przytyłaś  parę kilogramów, nie załamuj się. Nie porzucaj diety i nie zniechęcaj się. Ważne, żeby dalej stosować zasady zdrowego odżywiania i nie koncentrować się wyłącznie na jedzeniu. Ponadto postaw sobie realistyczne cele, które będziesz w stanie zrealizować, a nie np. 8 kg w miesiąc. Możesz iść do dietetyka, który ułoży dla ciebie specjalne menu na kilka tygodni. No i wierz w siebie, bo bez tego nic nie osiągniesz. Powodzenia!

Tematy: odchudzanie, efekt jo jo

Komentarze