Wiosenna dieta krok po kroku

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Wraz z nadejściem ciepłych dni warto przyjrzeć się uważniej swojej diecie – dobrze ułożony, wiosenny jadłospis pomoże pozbyć się zimowej nadwyżki kilogramów, a jeśli dopadło cię zmęczenie i senność, zwalczy też nieprzyjemne skutki wiosennego przesilenia. Co powinno znaleźć się teraz na twoim talerzu?

Na wiosnę wzbogać swoją dietę o sezonowe owoce i warzywa.
Na wiosnę wzbogać swoją dietę o sezonowe owoce i warzywa.

Krok pierwszy: odchudzanie tak, ale powoli

Pierwsze promienie słońca i wyższa temperatura zmobilizowały cię wreszcie do odchudzania? Chcesz zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, które zebrały się przez ostatnie zimowe miesiące? Zmiany w diecie będą ci zatem potrzebne, nie przesadzaj jednak ze zbytnim ograniczaniem kalorii i zmniejszaniem codziennych posiłków.

Właśnie teraz, na przełomie zimy i wiosny, mogą dać ci się we znaki objawy wiosennego przesilenia: pojawia się senność, szybciej się męczysz, brakuje ci energii, a twoje samopoczucie - nawet mimo słońca za oknem - może się pogorszyć. Dlatego to nie jest dobry moment na stosowanie rygorystycznych diet, najlepiej zrobisz, dostarczając sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach, by zachować energię i witalność.

Jakich diet odchudzających unikać? Mówi dietetyk, Ewa Ceborska:

 

Krok drugi: zachowaj proporcje

Postaraj się tak dobierać posiłki, aby znalazły się w nich wszystkie ważne składniki odżywcze. Najistotniejsze z nich to teraz:

  • Błonnik - wraz z początkiem wiosny powinnaś zwiększyć jego ilość w codziennej diecie.
  • Witaminy - do wyboru masz całe mnóstwo smacznych nowalijek; pamiętaj, by warzywa spożywać na surowo (ewentualnie gotuj je na parze albo duś krótko pod przykryciem), i jeść sezonowe owoce.
  • Węglowodany i białko - najlepiej w proporcjach 2:1.
  • Tłuszcze - chude mięso i ryby, nie więcej niż 3 razy w tygodniu.

A czego unikać?

  • Cukrów prostych
  • Tłuszczów zwierzęcych
  • Soli

Czytaj też: Twój wiosenny plan odnowy

 

Krok trzeci: postaw na surówki

Na wiosnę masz szansę uzupełnić niedobory witamin powstałe podczas jesieni i zimy, kiedy brakowało produktów bogatych w witaminy, a dieta obfitowała w cukry i tłuszcze. Oto zdrowe i smaczne warzywa i owoce, które najlepiej zjadać na surowo, by nie utracić cennych wartości odżywczych:

  • Sałata - niezwykle lekka, posiada bardzo dużo błonnika, oczyszcza organizm; dodawaj do niej oliwę z oliwek, pomidora i ogórka.
  • Szczypiorek - dostarczy ci witamin i mikroelementów, ma działanie bakteriobójcze.
  • Rzodkiewka - cenne witaminy i minerały w niej zawarte korzystnie wpłyną na twoją skórę i włosy.
  • Zielona pietruszka - to skarbnica witamin, wyjątkowo bogata w witaminę C i kwas foliowy.
  • Szpinak - niskokaloryczny, bogaty w witaminy A i C oraz minerały, jak żelazo, potas, magnez.
  • Kalarepa - najwięcej witamin i minerałów zawierają jej liście, to źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, wapnia, jodu.
  • Bób - jego nasiona obfitują w białko, a także witaminy A, B, C i E oraz magnez, fosfor, żelazo.
  • Młoda włoszczyzna, czyli por, seler, marchew, pietruszka - świetna podstawa większości zup.
  • Botwinka - źródło błonnika i witamin.

Kupując świeże warzywa, dokładnie im się przyjrzyj. Nienaturalnie wielkie rzodkiewki czy kalarepy swoje rozmiary prawdopodobnie zawdzięczają sztucznym nawozom oraz hodowaniu w szklarniach, w których spryskuje się je chroniącymi przed szkodnikami środkami chemicznymi. Czasem naprawdę lepiej wybrać te mniejsze, bardziej niepozorne produkty albo po prostu zaopatrywać się w atestowanych gospodarstwach rolnych - warzywa pochodzące z takich miejsc są naturalne i bezpieczne dla zdrowia.

 

Krok czwarty: pamiętaj o uniwersalnych zasadach

Bez względu na to, czy zdrowe zmiany do swojej diety wprowadzasz wiosną, latem czy jesienią, nie zapominaj o podstawowych zasadach odżywiania, które będą aktualne zawsze, o każdej porze roku. Zapoznaj się regułami diety opartymi na piramidzie żywieniowej i przypomnij sobie zasady skutecznego odchudzania.

  • Owoce i warzywa powinny gościć na twoim stole 5 razy w ciągu dnia, najlepiej w proporcjach 2:3.
  • Aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na białko i żelazo, 3 razy w tygodniu sięgaj po chude gatunki mięs (indyk, kurczak) i ryby (łosoś, halibut, tuńczyk, pstrąg).
  • Ogranicz spożycie produktów z białej mąki, a przerzuć się na te pełno zbożowe (pieczywo, makarony, otręby).
  • Codziennie wypijaj co najmniej 2 litry niegazowanej wody mineralnej, popijaj też napary z zielonej herbaty.

Czytaj też: Piękna skóra wiosną

Tematy: dieta, odchudzanie, dieta na wiosnę, nowalijki

Komentarze