Dietetyczne babki wielkanocne
Anna Englisz dietetyk z SetPoint Doradztwo ŻywieniowePrzepisy na ciasta bez glutenu, jajek, mleka i nadmiaru kalorii.
Przepisy na ciasta bez glutenu, jajek, mleka i nadmiaru kalorii.
Nawet jeśli jesteś na diecie, nie musisz rezygnować z babki wielkanocnej. Pod warunkiem, że skorzystasz z odpowiedniego przepisu.
2,5 szklanki mąki sojowej (ok 600g),
2 jajka,
½ szklanki cukru brązowego (ok 120g),
1 szklanka mleka (ok 200ml),
2 łyżeczki oleju rzepakowego,
2 łyżeczki drożdży, odrobina soli,
Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Jajka wymieszać z cukrem, stopniowo dosypywać mąkę, wlać mleko, olej, dodać rozkruszone drożdże i szczyptę soli. Wymieszać wszystko na jednolitą masę, dodać jabłka i jeszcze raz dobrze wymieszać. Włożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
Czytaj też: Kuchnia bez glutenu
250 g mąki pszennej (1 szklanka),
200 g cukru brązowego (1 szklanka),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka wody (250 ml) z 3-4 łyżkami soku z cytryny,
2 łyżki gorzkiego kakao,
1 olejek waniliowy,
Najpierw wymieszać osobno suche składniki, potem dodać mokre. Wszystko wymieszać razem, by powstała jednolita masa. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia do 2/3 wysokości. Piec w temp. 180 st. C ok 35 minut.
Sprawdź, 4 zasady wielkanocnej diety.
1 1/2 szklanki mąki pszennej (ok 300g),
1/2 szklanki cukru brązowego (ok 100g),
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
skórka i sok z 2 dużych cytryn,
3/4 szklanki przegotowanej wody,
kilka kropli ekstraktu waniliowego,
6 łyżek oleju.
wymieszać suche składniki. Potem stopniowo dodawać do nich mokre składniki, rozbijając grudki z mąki. Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.. 180 st. C ok 25 - 30 minut w temp. 180 stopni.
Czytaj też: Wielkanoc na słodko
5 jaj,
1 kostka margaryny dobrej jakości (ok 200g),
3/4 szklanki cukru brązowego (ok 150g),
2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mąki pszennej (ok 200g),
6 łyżek oleju rzepakowego,
1 łyżka soku z cytryny,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajku. Do utartej masy wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia. Wlać olej, sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlać 3/4 masy, a pozostałą część wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wykładać małą łyżeczką na jasne tak, by tworzyły się "piegi". Piec 40 minut w temp. 180 st. C.
Czytaj dalej na drugiej stronie: Dietetyczne babki wielkanocne
Komentarze