Niezbędne przy odchudzaniu

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Urodziłaś dziecko i masz kilka kilogramów nadwagi? Nie przejmuj się, nie musisz katować się drastycznymi dietami. Wystarczy, że zmienisz kilka nawyków żywieniowych, a twoja waga wróci do stanu sprzed ciąży.

Nie stosuj restrykcyjnych diet - wystarczy zmienić szkodliwe nawyki żywieniowe.
Nie stosuj restrykcyjnych diet - wystarczy zmienić szkodliwe nawyki żywieniowe.

Jeśli nie masz kilkudziesięciokilogramowej nadwagi, nie musisz katować się dietami - nieodpowiednio dobrane zaowocują efektem jo jo, co oznacza zmagania z nadwagą przez wiele następnych lat. Aby schudnąć kilka kilogramów, wystarczy, że do swojego menu wprowadzisz kilka zamienników oraz zainwestujesz w parę urządzeń ułatwiających życie. Oto, do czego zachęcamy:

Mąka z pełnego przemiału

Pieczesz szarlotkę lub robisz pierogi? Zastąp białą bezwartościową mąkę jej razowym odpowiednikiem. Nie dość, że ma mniejszy Indeks Glikemiczny, to jeszcze zawiera dużo cennego błonnika, a ponadto lepiej smakuje. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów mąki z pełnego przemiału, główne z nich to pszenna i żytnia, obie w wersji 1850 i 2000. Cyfry te oznaczają typy mąki - 1850 jest bardziej zmielona i można z powodzeniem z niej upiec ciasto. Typ 2000 wymaga doświadczonej ręki - nie wszystko z takiej mąki wychodzi, ale chleb razowy z jej domieszką smakuje wybornie. W sklepach ze zdrową żywnością dostępna jest również mąka orkiszowa, z której wszystko zawsze wychodzi, ale ma jedną wadę - kilogram kosztuje kilkanaście złotych.

Warzywa strączkowe

Soczewica, ciecierzyca, soja, groch, fasola - powinny być w każdym domu, ponieważ jest to świetne źródło białka oraz witamin i mikroelementów. Ponadto warzywa strączkowe mają niski Indeks Glikemiczny, przez co nie podnoszą poziomu cukru we krwi i długo się trawią, zapewniając sytość przez wiele godzin. Dietetycy zalecają spożywanie 1-2 razy  w tygodniu obiadu opartego na warzywach strączkowych.

Płatki i otręby

Płatki i otręby - owsiane, pszeniczne czy żytnie powinny znajdować się w kuchni każdego człowieka, który się odchudza. To najlepsze źródło błonnika - niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania jelit i  przemiany materii. Dziennie należy spożywać ok. 30 gram płatków i otrębów. Najlepiej smakują w formie muesli, które można sobie samemu przygotować. Wystarczy zmieszać różne rodzaje płatków z owocami suszonymi, orzechami i różnymi ziarnami (słonecznik, dynia itp.) i dodawać do jogurtu na śniadanie.

Garnek do gotowania na parze

Nieważne, czy będzie to najnowszy model parowara za kilkaset złotych, czy zwyczajny garnek z sitem - z obu dania smakują podobnie i mają podobne wartości odżywcze. Gotowanie na parze jest idealnym wyjściem dla osób z nadwagą - nie wymaga dodatkowego tłuszczu, nic się nie przypala, jedzenie jest zdrowe i zachowuje wszystkie wartości odżywcze. W taki sposób można przyrządzać niemal wszystko - począwszy od warzyw, na mięsach i rybach skończywszy. Aby potrawy były wyraziste w smaku, należy je odpowiednio przyprawiać - nie żałuj zatem ziół, ale ogranicz ilość soli.

Patelnia grillowa

Idealna, to żeliwna i z dosyć głębokimi rowkami. Przydaje się szczególnie osobom mieszkającym w mieście, gdzie urządzenie grilla na balkonie nie wchodzi w grę. Z taką patelnią codziennie można przygotowywać potrawy smakujące jak z grilla, z jedną przewagą - bez substancji smolistych, które uwalniają się, gdy tłuszcz kapie na rozżarzony węgiel. Grillować można warzywa (pieczarki, cukinia, bakłażan, cebula, papryka, czosnek), ale też mięsa i ryby - najlepiej wcześniej je zamarynować w mieszance oliwy, octu winnego lub balsamicznego i przypraw. Samo grillowanie na takiej patelni nie wymaga użycia tłuszczu.

Blender

Zupy sprzyjają osobom na diecie - szczególnie gotowane na wywarze z warzywnym. Można jeść zupy klasyczne, ale zupy kremy smakują o wiele lepiej i mogą stanowić odmianę w menu. Ponadto, jeśli gotujesz obiady dla domowników, to w zupie kremie jak w żadnym innym daniu, możesz przemycić dziecku kawałek znienawidzonej pietruszki, cebuli czy marchewki. Zupy miksujemy blenderem lub zwykłą końcówką z rozdrabniaczem, dołączaną do mikserów. Miksować można również sosy i owoce do koktajli.

Maszyna do pieczenia chleba

To sprzęt dla osób, które preferują zdrowe odżywianie, lubią chleb własnej produkcji, ale nie mają cierpliwości do wyrabiania ciasta. Maszyna najczęściej składa się z teflonowej foremki na chleb, w której znajdują się mieszadła. Wrzuca się do niej składniki do wypieku chleba - mąkę, płyny, przyprawy i drożdże, następnie wkłada się do głównej części maszyny, a po 2-3 godzinach wyciąga się gotowy chleb. Jedynym mankamentem takiego chleba jest jedna lub dwie dziury pozostałe po mieszadłach. Urządzenia mają kilkanaście programów do wypieku chleba, w zależności od rodzaju mąki (pszenna, razowa, kukurydziana) i rodzaju chleba (biały, razowy, słodki, kukurydziany) oraz często funkcję mieszania powideł. Uwaga - jeśli zdecydujesz się na kupno maszyny, wybieraj taką z prostokątną foremką na chleb - prostokątny chleb łatwiej się kroi i jest bardziej praktyczny niż kwadratowy.

Tematy: odchudzanie, indeks glikemiczny, warzywa

Komentarze