Dieta proteinowa dr Pierre’a Dukana

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

To jedna z najpopularniejszych diet w ciągu ostatnich lat w Polsce. O jej popularności świadczy choćby to, że w 2009 roku książka Dukana „Nie potrafię schudnąć” sprzedała się w 184 851 egz., co sytuuje ją na pierwszym miejscu bestsellerów wydawniczych w kategorii „literatura faktu”.

W I fazie diety Dukana należy spożywać wyłącznie produkty białkowe
W I fazie diety Dukana należy spożywać wyłącznie produkty białkowe

Dieta proteinowa, protal, wysokobiałkowa, Dukana  - jak bywa określana ta metoda odchudzająca, polega na spożywaniu dużej ilości białka, kosztem węglowodanów i tłuszczy.

Zdaniem Dukana potrzebujemy więcej energii do strawienia białka niż dostarcza ją białko zawarte w pokarmie, dlatego podczas metabolizmu organizm sięga po zasoby tkanki tłuszczowej.

Niewątpliwą zaletą diety Dukana jest brak ograniczeń ilościowych spożywanych produktów. Można więc zapomnieć o odliczaniu kalorii i skrupulatnym przestrzeganiu pór posiłków. Jemy wtedy, kiedy jesteśmy głodni. Bardzo ważne jest picie dużej ilości wody - ok. 2 litrów dziennie.

 

Podstawowe zasady

Największym wrogiem osób, które chcą schudnąć, są tłuszcze i węglowodany. Dukan obala m.in. mit zdrowego działania oliwy z oliwek i podkreśla kaloryczność tłuszczy. Aby szybko i skutecznie gubić kilogramy, należy również wyeliminować z diety węglowodany - przede wszystkim proste (pieczywo z białej mąki, słodycze), ale również złożone (warzywa strączkowe, mąkę razową itp.). Głównym składnikiem diety powinny stać się białka - pod różną postacią.

 

Dieta proteinowa zakłada cztery fazy:

Faza I uderzeniowa, która trwa od 5 do 10 dni. Należy wtedy spożywać tylko i wyłącznie produkty białkowe, takie jak np. chude mięso, ryby, chudy nabiał, jaja. Podczas fazy uderzeniowej nie wolno jeść żadnych warzyw ani owoców, wyjątkiem jest cebula i korniszony, które należy jednak traktować bardziej jak przyprawa niż danie główne. Dukan zaleca spożywanie codziennie trzech łyżek otrąb, które ułatwiają perystaltykę jelit.

Faza II równomiernego rytmu utraty wagi, inaczej nazywana fazą naprzemienną. Przez pięć dni jemy same białka, jak w fazie uderzeniowej, a przez następne pięć dni do menu proteinowego dorzucamy warzywa (z wyjątkiem tych, które zawierają dużo węglowodanów). Tę fazę stosujemy dopóki waga nie pokaże wymarzonej cyfry. Średnio powinniśmy zrzucać 1kg tygodniowo.

Faza III utrwalenia wagi - trwa proporcjonalnie do liczby utraconych kilogramów. Na jeden zrzucony kilogram należy zastosować 10 dni. Menu trzeciej fazy  jest urozmaicone przez dodatkowe produkty, w tym węglowodany złożone. Zdaniem autora diety, dzięki temu można uniknąć efektu jo-jo i wyrobić sobie prawidłowe nawyki żywieniowe,

Faza IV stabilizacji wagi polega na racjonalnym odżywianiu się, jednak bez większych restrykcji związanych z ilością spożywania białka. Generalnie jest to sposób żywienia, który należy stosować do końca życia. Głównym zaleceniem jest stosowanie raz w tygodniu dnia wyłącznie białkowego.

Ile można schudnąć?

Dieta Dukana jest bardzo spektakularna. Na pierwszej fazie trwającej 5 dni można zrzucić 5 kg, czyli jeden kilogram dziennie. Przechodząc na drugą fazę zazwyczaj następuje zatrzymanie spadku, ale później średnio tygodniowo można stracić do jednego kilograma.

 

Co jeść?

Faza I

Na talerzu powinny znajdować się tylko białka, takie jak: chude mięso (wołowina, ale bez antrykotu i rozbratla; cielęcina, konina), ryby, drób (za wyjątkiem kaczek i gęsi), jaja, owoce morza, chude wędliny, chudy nabiał, podroby. Ponadto można używać słodzika (aspartamu) i wszelakich przypraw, które wzmagają uczucie sytości.

Faza II

Do białek zalecanych podczas fazy I można dodać warzywa: pomidory, ogórki, szpinak, rzodkiewki, pory, szparagi, zielona fasolka, kapusta, grzyby, seler, koper, sałata, cykoria, boćwina, bakłażany, cukinia, papryka, marchew i buraki (w umiarkowanych ilościach).

Tych warzyw należy unikać: ziemniaki, kukurydza, groch, zielony groszek, bób, soczewica, fasola, karczochy.

Faza III

Menu wzbogacamy o takie produkty, jak: pełnoziarnisty chleb (do 2 kromek dziennie), ser żółty (do kilku plasterków dziennie), makaron, ryż i ziemniaki (jeden z trzech wymienionych produktów 2 razy w tygodniu), pieczeń z polędwicy wieprzowej oraz owoce (bez dużej zawartości cukru, czyli bez winogron, bananów i czereśni). Dwa razy w tygodniu można zjeść "normalny" obiad z przystawką, daniem głównym i kieliszkiem czerwonego wina. Raz w tygodniu obowiązuje dzień wyłącznie białkowy.

Faza IV

Waga będzie się utrzymywać, jeśli raz w tygodniu będziemy jeść tylko białka. Warto pamiętać o tym, aby w codziennym menu znajdowało się dużo produktów zawierających białko.

 

Co na to EKSPERT?

Dietetyk Justyna Ejsymont z Centrum Odchudzania i Edukacji Żywieniowej Corpus Delecti:

Dieta nieprawidłowo zbilansowana - dostarcza zbyt dużo białka (nadmiar obciąża nerki, wątrobę) nie dostarczając przy tym odpowiedniej ilości węglowodanów (może powodować osłabienie, zawroty głowy, ketozę), błonnika (zaparcia), tłuszczów (rozchwianie gospodarki hormonalnej u kobiet), witamin i składników mineralnych (różne objawy związane z niedoborem - anemia, rozdwajanie paznokci, wypadanie włosów, osteoporoza). Szybki spadek masy ciała może być zatem okupiony poważnymi problemami zdrowotnymi.

Tematy: nadwaga, dieta odchudzająca, dieta Dukana, dieta proteinowa, dieta wysokobiałkowa, porada dietetyka

Komentarze